”Imunitatea moldovenească”, motivul pentru care Vasluiul nu va fi niciodată „închis” de Covid

În ziua în care municipiul Bârlad înregistra, din nou!, o rată de infectare cu Covid-19 de peste 3 la mia de locuitori, localurile publice fiind din nou închise, Vasluiul raporta o rată sub 1,5 la mia de locuitori. În întâlnirea de duminică cu protestatarii HORECA, primarul Bârladului a explicat: „cred că vasluienii nu vor intra în scenariul roșu niciodată, pentru că au 120 de mii de locuitori”. Aluzia primarului Boroș este clară: basarabenii cu buletine de Vaslui „ajută” de două ori orașul. „Umflă” totalul populației la care se raportează numărul de infectați, pe de o parte, și nici nu sunt testați în Vaslui.

Municipiul Vaslui are o rată de infectare a populației cu Covid-19 de două ori mai mică decât municipiul Bârlad, oraș în care, pentru a doua oară de la începutul pandemiei, restaurantele, barurile, sălile de jocuri și alte localuri publice au fost închise. Vinerea trecută, în ziua în care Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vaslui lua această decizie în privința Bârladului, care înregistrase, în ultimele 14 zile o rată a incidenței cumulative a Covid-19 de 3,18 la mia de locuitori, municipiul Vaslui înregistra 1,5 la mia de locuitori. În întâlnirea de duminică cu protestatarii HORECA, Dumitru Boroș, primarul Bârladului, le-a explicat acestora: „Dacă te gândești la Vaslui și raportezi la populația pe care ei o declară, cred că ei nu vor intra în scenariul roșu niciodată, pentru că ei au 120 de mii de locuitori”.

Cum se explică una ca asta? Cetățenii Republicii Moldova care, pentru a obține drept de muncă în Uniunea Europeană, au dobândit cetățenie română prin declararea unei reședințe în municipiul Vaslui, „ajută” orașul să nu intre în scenariul roșu, prin faptul că „umflă” numărul total al populației, la care se raportează numărul celor care au virusul și se obține astfel rata incidenței cumulative de infectare cu Covid-19, dar și prin faptul că, pentru că nu domiciliază decât scriptic pe raza municipiului Vaslui, ei nu sunt supuși testelor prin care se află dacă sunt infectați sau nu.

Pe lângă frustrările exprimate de reprezentanții HORECA din Bârlad, care și-au văzut din nou afacerile blocate, în întâlnirea de duminică, primarul municipiului Bârlad a exprimat și el una: „Din informațiile pe care le am, legea prevede că cei care vin din alte țări nu își pot face documente decât în orașele reședință de județ. De aceea noi, Bârladul, nu am beneficiat de această facilitate, ca să spun așa”.

Primarul Bârladului greșește, nu pe fond, ci la cifre: populația totală la care este raportat numărul celor infectați nu este de 120 de mii, ci de… peste 140 de mii, potrivit ultimelor date statistice. În condițiile în care ultimul recensământ, cel din 2011, a furnizat pentru municipiul Vaslui o populație de 55.407 locuitori. Prin urmare, matematic, dacă numărul celor infectați ar fi raportat la populația reală, foarte probabil că rată incidenței cumulative a Covid-19 obținută astfel ar fi dus de mult municipiul Vaslui în scenariu roșu despre care vorbește, îndreptățit și cu năduf, primarul Bârladului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.