Populația județului a crescut, numărul parlamentarilor rămâne același: trei senatori și șapte deputați

• Județul Vaslui va rămâne cu același număr de parlamentari, trei senatori și șapte deputați, deși numărul de locuitori a crescut continuu de la ultimele alegeri, grație „eforturilor” neobosite ale basarabenilor care își obțin cetățenia română aici, pentru ca apoi să plece în statele UE.

Numărul alegătorilor înscriși în Registrul electoral, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până pe 11 decembrie 2016, în județul Vaslui, a fost de 392.697, potrivit ultimului comunicat al Autorității Electorale Permanente, din 8 noiembrie 2016. În județul Vaslui fost organizate atunci în total 527 de secții de votare, din care 63 în municipiul Vaslui. Dacă aceasta era situația la alegerile din 2016, pentru alegerile locale din acest an, în Registrul electoral, la nivelul județului nostru, figurau 422.695 de alegători, cărora li se adăugau alți 123 de cetățeni ai Uniunii Europene cu rezidență în județ care au drept de vot, fiind înscriși pe listele complementare.

Cu toată această creștere a populației, explicată prin fluxul de cătățeni ai Republicii Moldova care își stabilesc domiciul la noi în județ pentru a obține cetățenia română și, implicit, dreptul de a lucra în țările Uniunii Europene, Vasluiul va rămâne cu același număr de parlamentari ca în 2016. Asta pentru că numărul de mandate pentru Senat și Camera Deputaților se determină prin raportarea numărului de locuitori al fiecărei circumscripții electorale la normele de reprezentare (un deputat la 73.000 de locuitori la Cameră și un senator la 168.000 de locuitori la Senat), la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat, pentru ceea ce depășește jumătatea normei de reprezentare; iar numărul mandatelor de senator dintr-o circumscripție nu trebuie însă să fie mai mic de 2, în timp ce numărul mandatelor de deputat nu trebuie să fie mai mic de 4, după cum prevede Legea nr. 208/2015.

Așa se face că județul nostru are un număr mediu de parlamentari, în comparație cu celelalte județe ale țării. Județele cărora le revin cele mai multe mandate de senatori și deputați, în funcție de mărimea populației, sunt Iași (5 senatori și 12 deputați), Prahova (5 senatori și 11 deputați), Constanța (5 senatori și 11 deputați), Bacău (4 senatori și 10 deputați), Cluj (4 senatori și 10 deputați), Dolj (4 senatori și 10 deputați), Suceava (4 senatori și 10 deputați), Timiș (4 senatori și 10 deputați).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.