Editorial – Cât de (ne)important e de fapt PNL Vaslui pentru Câțu și Orban?!

Multă cerneală mai curge (vărs și eu câteva picături!) pe seama alegerilor pentru șefia PNL-ului vasluian! Se vede treaba că miza e mare (vom vedea împreună cât de mare). Tătaru, Arcăleanu și, mai nou, Boroș și-au anunțat intrarea în cursă pentru funcția de președinte. Mai lipsește ca senatorul Iulian Bâca și deputatul Tudor Polak să-și anunțe candidaturile, și bâlciul ar fi complet. A, să nu-l uităm pe recent sărbătoritul Cristinel Rusu, primarul de la Negrești. Și el ar putea să vrea… fiindcă vrutul e la liber. Încă.

Să recunoaștem: organizațiile PNL din județ nu duc lipsă de resursă umană. Urbanul a produs destui lideri interesanți la prima vedere, dar obedienți. Prea obedienți. Este suficient să privim garniturile de consilieri județeni din ultimele două mandate (cu Iacob, Veziteu și Bobârnat în frunte, dar nu numai ei) și realizăm că, în județ, PNL nu înseamnă doar Tătaru, Arcăleanu și Boroș. Apoi, mediul rural: PNL s-a ambiționat și a scos primari buni, cu proiecte convingătoare. Însă, când vine vorba de treburile politice, atât de… muți! Mai degrabă comentează foștii primari ai partidului (plecați în PSD și ALDE) decât actualii.

Însă întrebarea rămâne: de ce tac primarii? Unde sunt taberele? (sau să le spunem găști?!?)

Ar fi trebuit, cu mai puțin de o săptămână rămasă până la alegeri, să avem taberele/găștile clar conturate: cine susține pe cine și, dacă nu cerem prea mult, de ce.

Ce-am aflat până acum din spațiul public? Că Nelu Tătaru este un ”dictator” îndrăgostit de funcții ”la centru”, care nu dă doi bani pe organizația de la Vaslui, nu dă doi bani pe membri și, în timp și cu metodă, a declanșat o adevărată ”vânătoare de vrăjitoare”, halindu-și adversarii interni, izolându-i, excluzându-i din partid etc. Toate aceste chestiuni înfiorătoare ni le-a spus Marius Arcăleanu, fost secretar general al filialei teritoriale, altfel spus, omul care a asistat (pasiv, până la un moment-dat) la abuzurile numite mai sus. Și nu a zis nimic. Nu a făcut nimic.

Tot de la Marius Arcăleanu am aflat că el va fi opusul lui Nelu Tătaru și că, în 2024, PNL va câștiga, în sfârșit și pe bune, județul Vaslui. Cu tot cu funcția de președinte al CJ pe care, în 2020, a ratat-o, nu din vina lui ci, evident, din a ”maleficului” Nelu Tătaru.

De la Nelu Tătaru nu am aflat decât că nu comentează.

De la Dumitru Boroș încă nu am aflat prea multe. Cu o bilă neagră în cont, după ce, în calitate de președinte de organizație, a reușit să-și tragă singur preșul de sub picioare, Boroș intră în cursa pentru șefia județeană a partidului cu o motivație neclară, pe care ”prietenii” din interiorul și din exteriorul partidului au interpretat-o ca pe o poziționare pentru unul dintre cei doi candidați la șefia PNL-ului mare – în cazul de față ar fi vorba despre Ludovic Orban.

Iată că ajungem la fondul problemei, cum ar spune analiștii… Oare aceasta să fie miza alegerilor din PNL Vaslui? Cine cui dă voturile? Să fie atât de important PNL Vaslui la nivel național?

Nici vorbă! De fapt, rezultatele obținute de PNL Vaslui la alegerile trecute (la mai toate alegerile) arată adevărata dimensiune și pondere a filialei în partid. Vorbim, în cel mai bun caz, de o organizație mediocră, cu scoruri sub media națională. Și atunci? Cum se explică interesul lui Câțu pentru Vaslui, în condițiile în care numărul de delegați al filialei va fi proporțional cu procentele aduse partidului, adică mic? Aceeași întrebare și pentru Orban.

Adevărul trebuie că îl știu numai cei doi. Vasluiul nu a contat și nu contează. Și va conta, după ziua de vineri, numai pentru unul, dar abia în toamnă, pe 25 septembrie. Până atunci însă, ne vom distra tot cu Tătaru – dictatorul tăcut, Arcăleanu – reformatorul arțăgos și, sperăm, cu Boroș – candidatul care nu a știut să spună de ce candidează.

Dar pare să fie o boală comună în PNL: nici delegații nu știu de ce votează…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.