EDITORIAL: Moțiunile de cenzură – PSD-ul e pe val. Posibile alegeri anticipate? 

Marți, PSD a depus moțiune de cenzură împotriva guvernului Cîțu. Nu că cea depusă de USR+ şi AUR nu era bună, dar nu putea nea Marcel să-l mai țină mult pe Florin în perfuzii, deoarece oricum cealaltă moțiune ajungea la vot mai devreme sau mai târziu, și nu îi stătea bine ca guvernul să pice dintr-o inițiativă provenită de la două partide mai mici, când avem în opoziție ditamai partidul cu 157 de parlamentari. Dar să discutăm despre posibilitățile și poziționările fiecărei formațiuni politice din Parlament:

– PNL: Preşedintele Iohannis şi-a pus ouăle în punga lu’ Cîțu, care, dintr-un exces de potență politică, a lovit cu măciuca şi-n stânga, şi-n dreapta politică din Parlamentul României, reuşind performanța ca guvernul să fie sprijinit de doar un sfert din parlament.

Matrapazlâcul cu contestarea moțiunii de cenzură depusă de USR+ şi AUR, fapt care încalcă grav spiritul Constituției, a fost o sursă de încredere pentru membrii PNL, cărora li s-a indus teza că, atât timp cât Iohannis stă pe tron, se poate abuza orice lege scrisă sau nescrisă; au crezut că pot strânge parlamentarii altor partide la bucată, la fel cum au strâns susținătorii lui Orban în #echipacâştigătoare, făcând evaziune de promisiuni cu bani, funcții și tinerețe fără bătrânețe și guvernare fără de moarte, adică 8 ani, 12 ani, fără număr să fie. Dar surprize-surprize… abia ieri au făcut un calcul și au realizat că le mai trebuie aprox 135 de parlamentari să formeze o majoritate cu care să respingă moțiunea. Să explic de ce: Parlamentul României are 465 de parlamentari, iar pentru ca o moțiune să treacă, e nevoie de votul a 234. Moțiunea va fi votată de PSD, USR+, AUR, la care, dacă e nevoie, pun umărul și peneliştii orbanişti, în numar de aproximativ 45 de parlamentari; astfel, se face un total de aproximativ 329 de voturi, mai mult cu aproape 100 de cât e nevoie. 

– PSD: Se pare că astrele s-au aliniat favorabil pentru pesedişti, din moment ce în Germania alegerile au fost câştigate de SPD (Partidul Social Democrat din Germania), formațiune politică care se află în acelaşi grup parlamentar european cu PSD-ul din România. Marcel Ciolacu a reuşit să refacă relația cu social-democrații din Europa, fapt care transformă PSD în cel mai important partid din România, beneficiind și de sprijin de la Bruxelles. Se pare că strategia de a tergiversa moțiunea de cenzură depusă de AUR și USR+ s-a dovedit câştigătoare, dat fiind faptul că USR+ și PNL nu au reuşit să stingă conflictul creat de deciziile brutale luate de premierul Cîțu vizavi de miniştrii userişti.

Anterior, am făcut afirmații despre o posibilă înțelegere între Iohannis şi Ciolacu, Tudose, Grindeanu și Dîncu; divorțul dintre PNL și USR+ l-a deposedat de multă putere pe preşedintele României, acesta nemaiavând elemente de constrângere asupra celor amintiți mai sus, plus că şi-a creat mari probleme de imagine şi lipsă de încredere. Drept urmare, KWI a ajuns la mâna PSD.

– USR PLUS: A dat dovadă de consecvență în această criză politică și nu a dat nici un pas înapoi de la afirmația: nu intrăm la guvernare cu Cîțu premier. Acest lucru nu mă surprinde deloc, după cum ştiu eu USR-ul, şi vreau să explic şi de ce. USR+ are un număr foarte mic de primari (65) comparativ cu ponderea pe care o au în Parlament, astfel că nu există o presiune asupra conducerii centrale de a ține partidul la guvernare chiar și cu prețul unui compromis. De asemenea, majoritatea membrilor importanți provin din mediul privat și nu sunt dependenți financiar de o funcție publică. Aici nu înțeleg eu de ce #echipacâştigătoare nu au luat în calcul acest aspect când au luat decizii, crezând că USR+ nu va renunța la guvernare chiar dacă s-a încălcat protocolul de coaliție. Una peste alta, cred că USR+ a luat decizia cea mai bună pentru ei, deoarece se erodau la guvernare fară a legifera prioritățile lor din programul de guvernare stabilit în decembrie 2020, adică desființarea SIIJ, alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi implementarea unor drepturi suplimentare pentru comunitatea LGBT.

-AUR: AUR creşte constant şi îşi face treaba foarte bine. Nu se abate de la direcția stabilită la înființare. Face opoziție guvernului, face opoziție PSD-ului. Am observat că, deși sunt la primul mandat, au venit cu amendamente la câteva legi în Parlament. Părerea mea e că încă nu sunt pregătiți să intre la guvernare într-o eventuală coaliție cu PSD, deoarece nu au oameni cu care să conducă mai mult de două ministere. Acu’ să nu înțelegeți că sunt fan AUR. Ce vreau să evindențiez e că mesajul din campania electorală a atras un vot de aproape 10% iar AUR reprezintă cu succes acei oameni care s-au regăsit în doctrina lor, spre deosebire de PNL și USR+, care şi-au dezamăgit electoratul.

– UDMR: Este un exemplu din care ar trebui să se inspire și celelalte partide din Parlament. Este un partid serios, care îşi atinge obiectivele politice și reprezintă cu succes interesul comunității maghiare. Miniştrii de la Ministerul Dezvoltării și Ministerul Mediului nu au rupt gura târgului, dar şi-au făcut treaba suficient cât să nu facă obiectul unui scandal mediatic sau să ofere partenerilor de coaliție motive de contestații. 

– Iohannis: Faptul că a insistat cu Cîțu la preşedinția PNL și menținerea acestuia în funcția de premier, indiferent de costuri și pierderi, nu mă face decât să mă gândesc că există un interes uriaş al acestuia de a nu pierde influența în actul de guvernare. După ce Cîțu pică, preşedintele intenționează să-l păstreze interimar până când USR+ va ceda și va accepta să intre la guvernare, lucru care, personal, nu cred că se va întâmpla. Nu știu ce se va întâmpla cu cele 6 ministere care au aparținut USR şi cărora le expiră interimatul peste 3 săptămâni. E clar că iar se va ignora Constituția. Nu e exclus să avem o suspendare. Nu e exclus să avem alegeri anticipate, deoarece nu văd posibil să se creioneze o majoritate; nici măcar vechea coaliție, deoarece a mai apărut un jucător în plus, separat de PNL, și anume Orban. Peste asta, convine PSD şi AUR. USR+ și UDMR nici nu pierd, nici nu câştigă; cei care pierd sunt PNL și Iohannis.

La final, spun că Iohannis are două variante: ori e precaut, ori e prost. Prost, prost, dar hotărât.

Ștefan-Lucian Păduraru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.