EDITORIAL: Congresul PNL – o analiză

După cum era de aşteptat, această bătălie a fost câştigată de #echipacâştigătoare, beneficiind de un vânt în pânze care a bătut puternic dinspre Cotroceni.

Toată lumea se întreabă de ce Cîțu?

Păi este nevoie de o ,,gâscă” care să deconteze toate măsurile anti-populare precum înghețarea pensiilor, dublarea facturilor la energie electrică şi gaze, campania eşuată a vaccinarii (nu afirm ca această campanie salvează specia umană de la extincție, dar, de pe penultimul loc, dăm prost in Europa), reintroducerea restricțiilor, inflația, deprecierea leului față de toate valutele. Toți aceşti factori au adus o stare generală de nemulțumire peste majoritatea populației, și cine putea fi un țap ispăşitor mai bun decât Cîțu? Supeman Florin care a țepuit o bancă, a făcut închisoare în SUA, asupra lui planează suspiciuni că ar consuma droguri etc. Nu ştiu dacă ați observat, colegii îi spun „Florin”… cică nu-i place să i se spună Cîțu pentru că sună rău, sună-a gol.

Care e rolul lui Ludovic Orban?

Ludovic Orban, împins de ego și de câteva cercuri de interese anti-Iohanniste, a dorit să preia controlul total asupra PNL-ului, control împărțit cu Klaus Iohannis până în decembrie 2020. Din punct de vedere moral, din perspectiva corectitudinii și a tuturor factorilor de suprafață, normal pare că Orban merită funcția de preşedinte al PNL deoarece sub bagheta acestuia PNL a obținut cele mai bune rezultate electorale de după 89. În realitate, această luptă pentru ”dreptate” a fost confiscată de Ludovic Orban pe persoană fizică iar toți acei liberali care ,,și-au rupt cămeşa de pe ei” pentru acesta (parlamentari, primari, consilieri locali și județeni, membri etc.) și-au pierdut funcțiile, imaginea, timpul și banii pentru o cauză aparent nobilă; iar după ce liderul lor a pierdut, în loc să mențină în viață acest grup și curent care s-a format din lupta pentru supremația în PNL, Ludovic Orban negociază cu Cîțu funcția de preşedinte al Camerei Deputaților iar #teamOrban nu prinde nici macar o funcție de conducere în PNL. Recunosc că am mers şi eu pe fenta asta a lui Ludovic Orban, dar mai mult m-am lăsat dus de val, de sentimentul anti-Iohannis care a încolțit în sufletul meu în 2019, când a arătat cât de „bărbat” e aranjând cu un grup de pesedişti candidatura Vioricăi Dăncilă din partea PSD. O candidatură suficient de puternică (având armata PSD în spate) cât să intre în turul doi și singurul politician de avengură pe care Iohannis îl putea bate în finală.

Care e viitorul politic al lui Orban?

Dacă Orban are cojones să meargă până la capăt și în cel mai scurt timp rupe cei aproximativ 45 de parlamentari care s-au „dat” în poză cu el ăi se aşează în opoziție sub sigla altei formațiuni politice, are o şansă să crească electoral suficient încât să fie un candidat de top 3 la alegerile prezidențiale din 2024. Dar dacă ,,o dă de gard” cu demisia de la Cameră prin biroul lu’ Cîțu, dacă îşi abureşte susținătorii că are el o strategie de luptă de guerrilă din interior, ca mai apoi să preia puterea, nu face decât să se sinucidă politic iar din primăvara lui 2022 devine istorie şi nu-şi mai poate reveni niciodată.

Ce se întâmplă cu PNL?

O să fie condus, pentru văzul lumii, de Cîțu, și din spate, de Iohannis, până când trec cele trei crize: politică, economică și medicală, timp în care PNL va fi înjurat și scuipat de peste 85% din populație. La anul, după ce se termină iarna și populația scapă de facturile împovărătoare, Florin Cîțu va fi „sacrificat” și „biciuit” în public, iar toată populația va fi fericită că a scapat de el. Apoi, vor ieşi de la naftalină Bolojan și Motreanu, care au rămas „fete mari” și neponegriți de lupta pentru şefia partidului, cu speranța că, ajutați de imaginea lor, vor spăla ruşinea de pe fața PNL-ului.

Cât mai stă Cîțu la guvernare?

Cîțu stă la guvernare datorită lui Ciolacu, Grindeanu, Tudose și Dîncu, cei patru muşchetari de la conducerea PSD, care se pare că au o înțelegere cu Iohannis, înțelegere de tip „backup”, semnată încă din 2019 . Să nu credeți că Iohannis e aşa prost încât să-l dea afară pe Stelian Ion fără un backup în prealabil, care să-i țină guvernul în perfuzii în cazul în care partenerul de guvernare USR+, bătut și alungat, nu se mai întoarce acasă.

Cei patru lideri amintiți mai sus îşi îmbârligă parlamentarii și liderii din teritoriu cu o strategie marca Dîncu, gen: dom’le îi lăsăm la guvernare să se ducă-n cap de tot… până la 5%. Şi aşa nu e oportun acum să ne asumăm guvernarea. Și pesediştii: „Da, uăi, dacâ o zâs Dîncu… păi aista ştii, uăi. Ai văz’t cum li-o drămăluit în 2016!…”

Ce se întâmplă cu Iohannis?

Dacă presiunea străzii face ca #teamOrban împreună cu USR+ să îi determine pe cei 4 muşchetari să trădeze acea înțelegere Iohannis, rămâne cu un suport de doar aproximativ 80 de parlamentari. În aceste condiții, Iohannis poate fi şantajat, poate pierde suportul serviciilor și poate fi suspendat foarte uşor. Iar la referendum, va pica fără probleme.

Ștefan-Lucian Păduraru

1 COMENTARIU

  1. A devenit deja un leit motiv cand ceva nu merge in tarisoara noastra. Pe se de este de vina! Oriunde te-ai intoarce nu se poate sa nu gasesti un clarvazator care stie din surse sigure, dar numai el stie. Tot specia asta imparte natiunea in prosti si elite, primii la stanga si ceilalti evident de dreapta. Cu tot elitismul lor iata o guvernare catastrofala si, mai nou, iaca si elitele huiduie. Asa ca, Padurarule mai exerseaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.