Mănăstirile din județ, pe rutele primului program național de turism cultural „România Atractivă”

„România Atractivă”, primul program național de turism cultural, propune 12 rute, cu 275 de obiective turistice. Printre aceste rute figurează și cel dedicat mănăstirilor din zona Moldovei din județele Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui și Neamț. De miercuri, turiștii au acces la cea mai complexă platformă locală multimedia de promovare turistică, România Atractivă, cu ajutorul căreia pot descoperi noi destinații de călătorie pot să își planifice trasee și să afle ce evenimente culturale urmează să fie organizate în toată țara. 

„România Atractivă” este numele primului program național de turism cultural lansat de autorități miercuri. Prin acesta se urmărește creșterea vizibilității obiectivelor culturale, a istoriei și tradițiilor locale, dar și educarea micilor vizitatori. Programul, coordonat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), beneficiază de cea mai complexă platformă multimedia de promovare, care include un site și o aplicație ce poate fi descărcată gratuit. Până la sfârșitul anului, cele 12 rute, din 35 de județe, cu 245 de obiective, vor fi semnalizate profesionist, atât prin indicatoare rutiere, cât și prin panouri cu informații consistente despre valoarea patrimoniului istoric și cultural al României.

Turiștii români și străini au acces, începând de miercuri, la cea mai complexă platformă locală multimedia de promovare turistică, România Atractivă, cu ajutorul căreia pot descoperi noi destinații de călătorie pot să își planifice trasee și să afle ce evenimente culturale urmează să fie organizate în toată țara.

Se dorește revitalizarea zonelor culturale, dar și creșterea fluxului de turiști, care este menită să ducă la dezvoltarea economică a acestora. O țintă a autorităților este creșterea cu 20% a numărului de vizitatori față de cei din anul de referință 2023, când aceste obiective au atras 2 milioane de turiști. Publicul țintă este familia tânără, deschisă, modernă, cu copii, care își dorește vacanțe active, nu în resorturi de lux all inclusive.

Odată cu lansarea programului – care coincide cu Ziua bujorului, floarea națională, începe și campania de informare și promovare, care se va derula atât în țară, cât și în străinătate, Astfel, oficiali au pregătit mesaje care vor ajunge la milioane de cetățeni străini, cu precădere în Germania, Austria, Franța, dar și mai apropiate, Ungaria și Cehia.

Printre rutele tematice și obiectivele de vizitat sunt și mănăstirile din județ

Programul de turism cultural al României include 12 rute tematice care străbat întreaga țară, din 35 de județe, cu 275 de obiective de vizitat, prezentate în platforma multimedia dedicată și care, până în 2026, vor fi semnalizate inclusiv prin infrastructură rutieră.

Castele, cetăți sau conace, sate cu arhitectură tradițională, biserici fortificate sau de lemn, mănăstiri incluse în patrimoniul UNESCO, limesul dunărean şi cel al provinciei Dacia, Delta Dunării sau gastronomia locală, sunt doar o parte dintre tematicile pe care au fost dezvoltate primele itinerarii de turism cultural ale României.

Ruta castelelor (județele Alba, Arad, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Mureș, Sălaj, Sibiu, Timiș);

Ruta curiilor din Transilvania (județele Bihor, Cluj, Covasna, Harghita, Sălaj, Satu Mare);

Ruta culelor (județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea);

Traseul gastronomiei tradiționale românești (județele Alba, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Covasna, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vrancea);

Ruta bisericilor fortificate (județele Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Harghita, Sibiu);

Ruta bisericilor de lemn (județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Cluj, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea);

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei (județele Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui);

Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României (județele Alba, Bihor, Covasna, Harghita, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sibiu);

Ruta castrelor romane (județele Alba, Bistrița-Năsăud, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Harghita, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Vâlcea)

Ruta cetăților (județele Alba, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Harghita, Mehedinți, Mureș, Hunedoara, Sălaj);

Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 8 obiective promovate (județul Tulcea);

Ruta satelor cu arhitectură tradițională (județele Alba, Argeș, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vrancea).

Aplicație mobilă de călătorie

Utilizatorii au acces la multe informații cu ajutorul platformei multimedia România Atractivă, prin website-ul www.romania-atractiva.ro și prin aplicația mobilă de travel, Romania Atractivă, disponibilă gratuit atât pentru smartphone-urile cu sistem de operare iOS, cât și Android.

A fost dezvoltată, în premieră, o bibliotecă digitală, în care este prezentată istoria fiecărui obiectiv cultura, disponibilă în română, dar și în mai multe limbi de circulație internațională.

Platforma include conținut video, foto, tururi virtuale, reconstrucții 3D, animații, ghiduri audio, texte de prezentare, recenzii utilizatori, furnizând astfel informații despre tematicile rutelor existente și despre obiectivele incluse în aceste rute. În platformă sunt introduse cele 275 de obiective turistice, iar materialele lor de prezentare au fost traduse în engleză, franceză, rromani și o parte din ele în germană și maghiară. Cumulat au fost produse peste 5.800 de materiale, la care se adaugă 98 de planuri de revitalizare ce vor ajuta unele obiective să atragă interesul publicului și să-și găsească surse de autofinanțare.

Prin sistemul de geolocalizare, utilizatorului i se afișează inclusiv obiectivele din proximitate. Aplicația mobilă se poate folosi în mod offline, iar conținutul salvat se poate vizualiza și atunci când telefonul nu are semnal. Pentru România Atractivă, compania care a dezvoltat aplicație va oferi și după finalizarea programului (iunie 2026) încă 5 ani de întreținere constantă și suport pentru aplicație și website.

Potrivit reprezentanților programului, demersul inițial de mapare și dezvoltare de conținut aferent celor 275 de obiective turistice, realizat în perioada 2023-2024 și integrat în platforma multimedia, va fi completat, în etapa următoare a programului, de cel constituit de amplasarea infrastructurii rutiere de semnalizare a fiecărui obiectiv aflat pe cele 12 rute turistice culturale.

Programul România Atractivă, coordonat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) cu o valoare de 36.356.328,86 lei,  este parte a Componentei 11 – Turism și Cultură, Investiția 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Jalonul 332 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și are 211 beneficiari direcți, custozii obiectivelor culturale de vizitat.

Programul România Atractivă a luat startul în 2023 și se va finaliza în iunie 2026.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.