Primele nouă bârlădence, transportate gratuit la IRO Iași pentru mamografii gratuite

Din această săptămână, câte un grup de nouă bârlădence cu vârsta de peste 40 de ani vor fi transportate, de trei ori pe lună, la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași pentru a beneficia de screening mamar (mamografii) gratuit, în vederea depistării cancerului de sân.

Transportul femeilor de la Bârlad la Iași și retur este asigurat din fonduri de la bugetul local, respectivele sume fiind prinse în bugetul pe anul 2024 votat de consilierii locali la începutul anului. Inițiativa îi aparține viceprimarului USR al Bârladului, Ana-Maria Vintilă, care spune că, în acest fel, mai multe femei din oraș vor putea beneficia de mamografii gratuite, cu atât mai mult cu cât caravana mobilă a IRO Iași nu va mai veni la Bârlad pentru campaniile de testare gratuită.

„Sunt tare mulțumită și împăcată că propunerea mea din bugetul acestui an a prins roade. Azi (joi, 9 mai, n.r.) a plecat spre Iași primul grup de doamne care va beneficia de testare gratuită prin mamografie la IRO. Am stat cu inima strânsă că ar putea apărea ceva neprevăzut care să amâne această deplasare, dar totul a fost în regulă, datorită colegelor mele din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS, n.r.). Le mulțumesc mult pentru organizare! Mamografia este cea mai importantă investigație medicală pentru depistarea cancerului mamar și ne poate salva viața 100%, dacă o facem la timp. Ce trebuie să faceți pentru a beneficia de testare gratuită și transport gratuit? Este simplu. Înscrierea este telefonică, la DAS, la numărul de telefon 0335.800.180, iar colegele mele vă vor ajuta cu toate detaliile necesare efectuării deplasării până la IRO Iași”, a transmis viceprimarul Vintilă.

Condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a putea beneficia de mamografie gratuită: • femeile trebuie să fie asigurate și să aibă vârsta peste 40 de ani; • să nu fi făcut mamografie în ultimele 12 luni; • să nu aibă un diagnostic confirmat de cancer mamar; • să nu fie însărcinate; • să nu alăpteze. Documentele necesare: bilet de trimitere clinic către Ginecologie, cardul de sănătate și cartea de identitate.

„În funcție de cereri, vor fi câte trei deplasări pe lună, organizate săptămânal. Transportul e gratuit și se va face cu microbuzul, la fiecare deplasare fiind transportate câte nouă persoane. Faptul că IRO Iași nu mai derulează campaniile prin unitatea mobilă în localitățile care solicitau acest tip de campanie, numărul mare de cereri în urma campaniei din 16-18 ianuarie 2023, unde au fost mult mai multe femei înscrise decât locuri disponibile, și lipsa unui mamograf în Bârlad m-au determinat să vin cu această inițiativă. O mamografie digitală costă circa 400 de lei, iar transportul cu trenul de la Bârlad la Iași și retur ajunge cam 100 de lei. Femeile sunt scutite de această cheltuială, dar mai important de atât este faptul că se testează, că au grijă de ele. Sunt sigură că sunt familii pentru care această sumă înseamnă foarte mult”, a mai precizat viceprimarul Ana-Maria Vintilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.