Ministrul Sănătății a venit la Vaslui cu „prioritatea”: „Moldova reprezintă o prioritate”

La început de campanie electorală, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a înfățișat la Vaslui sub forma unei vizite de lucru, pentru a vedea cele două spitale, din Vaslui și Bârlad, unde se lucrează. Temele ministrului, electorale sau nu, par a fi fost două. El a afirmat că „se construiesc spitale”, pentru a combate o „poveste”, și a rostit acel cuvânt pe care vasluienilor, dar și moldovenilor, le este dat să-l audă în campanii electorale: „prioritate”.   

„Prioritatea” este o cursă regulată pe care politicienii de la București o iau către Vaslui, dar și către Moldova, atunci când vin campaniile electorale. În cea de-a doua zi de campanie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a ajuns la Vaslui, după o vizită în alte două spitale din județul vecin Bacău, pentru o vizită de lucru în care pare să-și fi propus să combată o „poveste”, după cum a numit-o, și anume de acum vechea marotă că în România se construiesc prea puține spitale (și prea multe biserici). A doua temă a ministrului a fost …„prioritatea”, o expresie pe care vasluienii o tot aud în campaniile electorale.  

„Să terminăm cu această poveste că în sistemul public nu se construiesc spitale. Se construiesc spitale, avem multe spitale noi care își așteaptă pacienții în cele mai bune condiții. Mai mult, ele sunt în toată țară”, a spus ministru.

După ce a amintit de vizita de ieri în alte două spitale din județul Bacău, ministru a spus că „Moldova a reprezentat pentru mine, pentru echipa ministerului Sănătății o prioritate, pentru că existau anumite diferențe în ceea ce privește dezvoltarea sistemului de sănătate față de celelalte regiuni ale țării. Cred că aceste diferențe, în momentul de față, s-au atenuat foarte mult ssau chiar au dispărut și mă bucur să vă spun acest lucru. Facem spitale, construim, sunt în construcție în momentul de față zeci de spitale noi, sau clădiri de spitale”.

„Consiliul Județean, de când a preluat acest domeniul, l-a dezvoltat și îl dezvoltă în continuare. Vom aplica, în continuare, proiecte pe fonduri europene și pe bugetele de stat și bugetele locale în așa fel încât să ridicăm gradul acestui domeniu, domeniu sanitar”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele cu atribuții de președinte al Consiliului Județean, care i-a mulțumit ministrului și guvernului pentru o „schimbare de paradigmă în ceea ce privește regiunea Moldovei”.

La sfârșitul conferinței de presă, ministrul Sănătății a scris un mesaj în Cartea de Onoare a Spitalului Județean Vaslui: „Succes în derularea proiectelor de modernizare a Spitalului de Urgență Vaslui, parterneriat cu Primăria și Consiliul Județean. Cu sprijinul Ministerul Sănătății, vom transforma aceste proiecte în realitate pentru asistență medicală de calitate pentru toți vasluienii. Așa să ne ajute Dumnezeu!”.

România se confruntă în continuare cu o epidemie de rujeolă

Alexadru Rafila a spus că România se confruntă în continuare cu epidemia de rujeolă și a recomandat vaccinarea atât a copiilor, cât şi a adulţilor neimunizaţi sau care nu au trecut prin boală.
„Epidemia de rujeolă evoluează în continuare în România. Sunt câteva judeţe care sunt mai afectate. În general focarele acestea apar acolo unde sunt comunităţi cu un grad redus de acoperire vaccinală. Evoluează în toată Uniunea Europeană, dar în România probabil că mai mult decât în alte ţări şi lucrurile acestea se văd pe hărţile Centrului European de Control al Bolilor. Încurajăm părinţii care nu şi-au vaccinat încă copiii să o facă, pot să o facă la medicul de familie. Chiar şi adulţii care nu au trecut prin boală sau nu au fost vaccinaţi o pot face. De multe ori decesele au apărut la adolescenţi sau la adulţi care nu erau protejaţi. Or, dacă intră în contact o astfel de persoană cu un copil care are pojar, forma e mult mai agresivă la adult, pentru că avem şi alte boli şi altă vârstă şi reacţionăm diferit”, a spus ministrul Sănătăţii.

Ce i-a dat de gol…

„Diavolul stă ascuns în detalii”, spune o vorbă, iar vizita ministrului Sănătății ar fi trecut foarte bine pentru orice vasluian ca o deplasare în teritoriu a unui ministru preocupat și dornic să afle cât mai mult și mai bine modul în care funcționează și evoluează unitățile medicale din țară. Numai că la masa la care s-a așezat ministrul pentru a susține conferința de presă au mai stat, pe lângă managerul spitalului, Ana Rinder, Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean, dar și candidat al PSD pentru președinția Consiliului Județean. Dacă Trifan era „la locul lui”, instituția pe care o conduce având atribuții și fiind cea care a implemntat proiectul de modernizare a spitalului, la aceași masă s-a aflat și viceprimarul Lucian Braniște, candidat al PSD pentru funcția de primar al Vasluiului, și nu primarul în funcție, Vasile Pavăl, care a stat în picioare pe toată perioada conferinței, în ușă, îngânând… De aici s-a văzut clar caracterul electoral al vizitei ministrului, mascată sub forma unei vizite de lucru.

Pe de altă parte, ca și politicieni, liderii PSD nu pot fi condamnați că încearcă să folosească politic una dintre cele mai mari realizări din ultimii 30 de ani în județ: un spital județean reabilitat, modernizat, dotat cu aparatură performantă, care și-a completat organigrama în ultimii ani cu doctori specialiști pe majoritatea secțiilor.  

1 COMENTARIU

  1. ..cine și de ce l-a tras, totuși, pe line moartă pe dl. Pavăl ?
    O fi vreo modalitate inedită de răsplătire a performanței.. ?
    L-aș întreba pe dl. Rafila, cum se mai simte porumbelul scăpat de bunul prieten Marcel..
    Asta dacă n-o fi aterizat forțat, bietul, direct în ciulama..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.