Județul Vaslui devine tărâmul energiei eoliene

După ce luna trecută a anunțat construirea unui parc eolian în comunele Hoceni și Dimitrie Cantemir cu 31 de generatoare electrice eoliene și o putere totală de 204.6 MW, investiție de 205 milioane euro, ieri, Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui a anunțat emiterea acordul de mediu pentru un alt parc eolian, în comunele Oșești, Rebricea, Ștefan cel Mare și Vulturești, cu 31 de turbine, o putere totală de 186 MW, o investiție de 250 de milioane euro.

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vaslui a anunțat că a emis acord de mediu pentru proiectul „Amplasare capacități de producere energie electrică eoliană, zona Negrești, jud. Vaslui” din intravilanul și extravilanul orașului Negrești, extravilanul comunei Oșești, comunei Rebricea, comunei Ștefan cel Mare, comunei Vulturești, județul Vaslui, având ca beneficiar societatea HELIOS & WIND ENERGY SRL, cu o valoare estimată a investiției de 250.000.000 euro.

„Proiectul își propune instalarea a 31 turbine eoliene de putere 6 MW, amplasate în zonele optime rezultate în urma studiului de vânt, pe baza măsurătorilor directe. Puterea totală a parcului eolian este de 186 MW. Turbinele propuse au următoarele caracteristici: Tip turbină: Vestas V162-6.0; putere 6 MW; Dimensiuni: înălțime turn: 125 m; diametru rotor: 162 m; înălțime maximă totală: 206 m; Viteza minimă a vântului: 3 m/s; viteza maximă a vântului: 24 m/s; Transformator de putere: 0,72/20 kV; 7300 KVA. Parcul eolian mai conține: linii electrice subterane interne de medie tensiune (33kV), lungime totală 48860 m; căi noi de acces, lungime totală 6323 m și platforme tehnologice, S totală = 68591 mp; fundații turbine, S total = 14012 mp; Stație de transformare în loc. Rebricea; Stație de stocare 31 module x 6 MW = 186 MW, în loc. Rebricea; Stație de transformare în loc. Oșești”, au detaliat cei de la APM Vaslui.

Prefigurata investiție vine după ce, la mijlocul lunii trecute, APM anunța emiterea unui acord de mediu pentru proiectul „Parc eolian Hoceni – Dimitrie Cantemir”, unul dintre cele mai mari din județ, care are ca beneficiar societatea Omnienergy Production, cu o putere totală de 204.6 MW și o valoare a investiției de 205.000.000 euro. Acest parc va fi compus din 31 generatoare electrice eoliene de tip Siemens Gamesa SG 6.6-170, iar turbinele eoliene vor avea puterea de 6.6 MW fiecare, înălțimea turnului de maxim 155 m, diametrul rotorului de 170 m și înălțimea maximă de 240 m. Terenul aferent lucrărilor propuse a se executa are suprafața totală de 356.360.00 mp și este situat în extravilanul comunelor Hoceni şi Dimitrie Cantemir (comuna Hoceni – 320.160 mp și comuna Dimitrie Cantemir – 36.200 mp) şi se află deja în proprietatea SC Omnienergy Production SRL. Proiectul va fi implementat într-o singură etapă, pe durata unui an calendaristic; perioada de funcţionare fiind de 25 ani.

„Rolul central al energiei regenerabile în atenuarea schimbărilor climatice este incontestabil. Având în vedere că energia verde va furniza în viitor, în scenarii energetice conforme cu acordul de la Paris, două treimi din producția globală de energie până în 2050, proiectele eoliene aduc o contribuție importantă la tranziția energetică a Europei și la obiectivele sale ambițioase de zero emisii. Respectarea standardelor și a termenelor stricte stabilite de Directiva privind energia regenerabilă (RED 3) a Uniunii Europene necesită investiții semnificative în tehnologie și infrastructură. Directiva modelează viitorul surselor regenerabile de energie în întreaga Europă, iar România trebuie să se ridice la înălțimea așteptărilor pentru a-și asigura locul într-o tranziție energetică durabilă”, transmitea APM Vaslui, care a precizat că are în procedură de evaluare a impactului asupra mediului alte proiecte eoliene care vor valorifica potentialul eolian al podișului Moldovei cu consecințe benefice asupra factorilor de mediu, prin înlocuirea energiei electrice produse în instalațiile termoenergetice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.