Rugbist din Bârlad, arbitru de margine în primul meci din Cupa României

Jucătorul de rugby David Popa, care s-a format la echipele de juniori din cadrul Clubului Sportiv Școlar (CSS) Bârlad și care, în 2019, a fost căpitanul României U18 la Campionatul European din Rusia, a făcut pasul către arbitraj. După ce, în ultimii patru ani, a arbitrat partide de rugby în 7 la feminin și masculin, meciuri din campionatele de copii și juniori și partide din Divizia Națională de Seniori, în week-end, a debutat și în primul eșalon valoric, fiind desemnat arbitru de margine în primul meci din Cupa României.

Rugbistul bârlădean David Popa (19 ani), care în ultimii ani a activat ca jucător de linia a III-a în cadrul echipelor de juniori din cadrul CSS Bârlad, preferă arbitrajul. Deși este bine văzut de oficialii Federației Române de Rugby (FRR) ca jucător, în 2019 fiind desemnat căpitanul reprezentativei României U18 la Campionatul European din Kaliningrad (Rusia), se pare că tânărului sportiv îi place mai mult să fluiere decât să joace.

În acest sens, acesta a absolvit deja câteva cursuri de arbitraj și chiar a arbitrat mai multe partide de rugby în ultimii ani, în week-end, făcându-și debutul și în primul eșalon valoric. Concret, David Popa a fost arbitru de margine în meciul inaugural din prima etapă a Cupei României, dintre CSA Steaua și ACS Tomitanii Constanța, disputat sâmbătă, 19 septembrie, pe stadionul Ghencea din capitală.

„O delegare la care, sincer, nu mă așteptam, având în vedere situația specială în care ne aflăm cu pandemia, cu toate normele și măsurile în vigoare. M-am bucurat mult să revin pe teren, chiar dacă este în postura de arbitru, nu de jucător, și sper ca, de acum înainte, să am cât mai multe meciuri la acest nivel. M-a atras mai mult partea aceasta a jocului, de a arbitra, nu cred că voi mai fi pe teren în postura de jucător. Încă de la primul curs, făcut cu Vlad Iordăchescu, mi-a plăcut ideea de a arbitra, Vlad m-a încurajat foarte mult. Sunt bucuros că am putut face acest pas, încerc să urmez o carieră profesionistă în arbitraj, însă este foarte importantă pentru mine și școala, facultatea. Sunt abia la început, mai am mult de muncit, însă sper să ating cel mai înalt nivel”, a declarat David Popa.

Potrivit oficialilor din FRR, debutul în arbitraj și l-a făcut acum patru ani, la un turneu de rugby 7 feminin de la Bârlad, în urma unui curs de pregătire Level 1 World Rugby organizat de către FRR. În 2019, a continuat cu Level 2, făcut la Amsterdam cu Michael Patz și Jamye Leahy și cu un curs de arbitraj Level 1 rugby 7 la Cluj. Până acum, a arbitrat meciuri din Campionatul Național de Rugby 7 feminin, senioare și junioare, partide din Divizia Națională de Seniori și din campionatele naționale de juniori și copii, dar și două turnee de rugby în 7 desfășurate în Heidelberg, Germania.

Trebuie spus că David Popa este fiul lui Ciprian Popa, fost mare jucător al reprezentativei de rugby a Bârladului și antrenor al multor generații de juniori de diferite categorii de vârstă din cadrul CSS Bârlad și, în prezent, membru – reprezentant al Asociațiilor Județene de Rugby și Asociației Municipale de Rugby București din cadrul FRR, respectiv directorul Național de Dezvoltare a FRR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.