Abia acum începe judecata lui Dumitru Buzatu

Arestat la sfârșitul lui septembrie 2023 în urma unui flagrant realizat de DNA prin care a fost surprins primind 1,25 milioane de lei, presupusă mită, pentru Dumitru Buzatu, fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Tribunalul Vaslui a decis începerea judecăţii abia luni, 13 mai 2024. În ceea ce-l priveşte pe expertul Radu Judele, hotărârea nu este definitivă. Termenul de judecată va fi stabilit după rămânerea definitivă a hotărârii.

Decizia vine după ce, la sfârşitul lunii aprilie, instanţa a dispus îndepărtarea de la dosar a unor mijloace de probă constând în înregistrări efectuate prin folosirea de dispozitive tehnice. Instanţa a cerut DNA să precizeze dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. În acest caz, Ministerul Public şi-a menţinut dispoziţia de trimitere în judecată.

„În baza art. 346 alin. 4 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 19/P/2023 al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Iaşi, emis la data de 13.12.2023 şi dispune începerea judecăţii privind pe inculpaţii Buzatu Dumitru, în prezent aflat în arest la domiciliu, (…), trimis în judecată pentru sâvârşirea infracţiunii de luare de mită,şi Judele Radu, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită. (…) La data rămânerii definitive a încheierii, se va înainta către PICCJ-Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Iaşi, rechizitoriul nr. 19/P/2023, în vederea înlăturării din cuprinsul rechizitoriului a pasajelor ce fac referire la probele excluse prin Încheierea din 29.04.2024 pronunţată în cauză”, se arată în decizia instanţei.

În cazul lui Dumitru Buzatu, DNA a realizat un flagrant în septembrie 2023 prin care a fost surprins când primea 1,25 milioane de lei, presupusă mită, pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii sale, după ce i-ar fi primit într-un complex piscicol.

„În perioada 8 mai – 7 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru (…) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziţie publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Judeţean Vaslui şi care avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiţii (plată facturilor). În context (…), la data de 22 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, preciza DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.