Semnificația Zilei de 9 Mai în Istoria Românilor

     „Lupta pentru independenţă este suma vieţii noastre istorice”

                                                                (Mihai Eminescu)

              9 mai este o zi de referință în istoria  românilor  și a altor popoare ale Europei. Ea are trei semnificații și le prezentăm succint  în mai jos.

       La 9 mai 1877,  peste zece mii de români au plătit cu prețul vieții  Independența, iar cuvintele lui Mihail Kogălniceanu – „Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare!” – rămân veșnic în memoria noastră. Trebuie amintit că războiul  ruso-turc din anii 1877-1878, parte a problemei orientale, amenința  din nou, ca de atâtea ori în  istorie, să transforme  teritoriul locuit de români  în  teatru de război. Din această cauză, România nu putea rămâne neutră. Cuprinsă între două mari puteri, Imperiul Otoman  și Imperiul Rus, domnitorul Carol I și prim – ministrul Ion C. Brătianu  nu aveau altă variantă decât  cea a declarării independenței la 9 mai 1877, pe care  au cucerit-o  pe câmpul de luptă prin jertfa a mii și mii de ostași. Imaginea proclamării independenței este reliefată pe basorelieful monumentului de lângă Judecătoria Vaslui, realizat de Ion Jiga  în 1977 și îl reprezintă pe ministrul de externe din acea vreme, Mihail Kogălniceanu declarând independența, la interpelarea deputatului Nicolae Fleva.  Marele om politic, numit și Bismarck al României, avea strînse legături cu meleagurile vasluiene, întrucât avea moșia în satul Râpi, comuna Arsura, din fostul  județ Fălciu. .  

      Declarația de Independență din Adunarea Deputaților a lui Mihail Kogălniceanu, numit și Bismarck al României,  a fost aprobată de Senat și  semnată  de domnitorul Carol I, la 10 mai. După recunoașterea internațională  a independenței, în 1881,  România devine Regat, sărbătorindu-se de atunci Ziua Regalității.   A fost  zi națională în timpul Monarhiei.  Este și în zilele noastre.  Atunci avea loc și bătaia cu flori de la Șosea. Consultarea documentelor şi a lucrărilor de specialitate  ne oferă un tablou sugestiv şi zguduitor al acelor ani, de eforturi susţinute ale întregului popor, inclusiv a locuitorilor din zona Vaslui prin participarea cu arma în mână la război, dar și cu donații, ofrande, colecte în  bani și alimente la susţinerea războiului de independenţă, cu date şi fapte semnificative menite  a ne furniza noi informații privind  interpretarea evenimentelor. De asemenea, sergentul Constantin Țurcanu, devine simbolul orașului reședință de județ , căruia autoritățile locale în frunte cu primarul, generalul Ion Rășcanu,  i-au  ridicat un frumos monument la Cimitirul ,, Eternitatea”, inaugurat   în 1934.  

         De la  9 mai 1945   sărbătorim  Victoria Coaliției Națiunilor Unite, zi ce marchează sfârșitului celei de-a doua conflagrații în Europa, prin înfrângerea Germaniei naziste. În acest război  s-au jertfit   sute de mii de români, căzuți pentru  Credință , Țară și Neam, atât în Est,  până la Stalingrad,  cât și Vest, pînă  în apropiere de  Viena și  Praga .

         Totodată, la 9 mai 1950, s-a constituit Uniunea Europeană, prin Declarația lui Robert Schuman,  care are la bază reconcilierea franco–germană, după secole de confruntare.  Este așadar și Ziua  Europei.

       România  este membru al  Uniunii Europene  de la 1 ianuarie  2007. Aceasta presupune să folosim oportunitățile oferite de acest statut, păstrându-ne, în același timp, unicitatea și valorile naționale.

         La  acest moment aniversar, când trecutul și prezentul își dau întâlnire pentru a prefigura viitorul,  generațiile de astăzi au datoria de a fi demni într-un stat  modern  și prosper pe care l-au visat înaintașii. Să nădăjduim în  viitorul acestei ţări,  de membru al N.A.T.O şi al  Uniunii Europene, în puterea de a-l înfăptui, într-o lume   în război , ameninţată de globalizare și secularizare  în care nu trebuie să dispară identitatea naţională.

          Prin urmare, sărbătorirea zilei de 9 mai este pentru poporul român un prilej de îndreptare a gândurilor pline de recunoştinţă către generaţiile de eroi și luptători pentru dreptate socială, libertate, unitate şi independenţă.

       Astăzi, toți cetățenii României avem datoria să păstrăm şi să cultivăm darul sfânt al independenţei naţionale ca fiind un act de dreptate şi un simbol al demnității poporului român, obținut cu multe jertfe de vieți omenești şi cu multe eforturi spirituale şi materiale, spre binele României şi bucuria românilor de pretutindeni.

                                                                    Prof. N. Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.