De toate pentru toți, la frontiera de est!

• Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Huși au depistat trei cetățeni turci care au traversat râul Prut, călăuziți de un cetățean din R. Moldova, cu intenția de a ajunge în Germania. La rândul lor, colegii din PTF Albița efectuează cercetări cu privire la un tânăr moldovean care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere fals. În sfârșit, polițiștii de frontieră din SPF Berezeni efectuează cercetări în privința unui bărbat care a fost depistat conducând un ansamblu rutier, deși permisul de conducere valabil deținut nu îi dădea acest drept.

În data de 22 februarie, în jurul orei 05.30, polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Huși, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au observat cu ajutorul sistemului de supraveghere a frontierei de stat, ce funcționează pe principiul termoviziunii, pe direcția localității de frontieră Drânceni, patru persoane care se deplasau dinspre râul Prut către interiorul țării și care nu-și justificau prezența în zona de responsabilitate. În cel mai scurt timp, polițiștii de frontieră din cadrul sectorului s-au deplasat în zonă în vederea legitimării persoanelor. Întrucât cetățenii în cauză au încercat să fugă și nu s-au supus somațiilor legale, polițiștii de frontieră au folosit armamentul din dotare, fiind trase două focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale.

Polițiștii de frontieră au reținut persoanele, iar pentru stabilirea identității și continuării cercetărilor acestea au fost conduse la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Huși.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit faptul că trei dintre persoanele descoperite sunt cetățeni turci, cu vârste cuprinse între 17 și 28 de ani, iar a patra persoană este un cetățean din R. Moldova, în vârstă de 41de ani, care i-a călăuzit. La cercetări, cetățenii turci au declarat faptul că au fost ajutați de cetățeanul din R. Moldova, pe care l-au cunoscut în Chișinău, să traverseze râul Prut cu o barcă pneumatică, încercând astfel să intre ilegal în România. Aceștia au mai declarat că intenționau să ajungă în Germania, în vederea găsirii unui loc de muncă.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat, respectiv trafic de migranți, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun. În baza Acordului de Readmisie, persoanele au fost preluate de autoritățile de frontieră din R. Moldova în vederea continuării cercetărilor.

Permis fals depistat la controlul de frontieră

La sfârșitul săptămânii trecute, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control pentru trecerea frontierei, pentru a intra în țară, conducând un microbuz înmatriculat în R. Moldova, B.I., cu cetățenie R. Moldova, în vârstă de 28 de ani. La controlul de frontieră, pe lângă documentele de identitate, persoana în cauză a prezentat și un permis de conducere cu însemnele autorităților din R. Moldova, valabil pentru categoriile „B”, „C”, „BE” și „CE”. Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că permisul nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unuia autentic, acesta fiind fals. Cu privire la cele constatate, tânărul a declarat că a frecventat cursurile unei școli de șoferi fără să susțină examenul pentru obținerea permisului de conducere și că a procurat permisul de conducere de la un cetățean din R. Moldova, ale cărui date nu le cunoaște, în schimbul sumei de 50 de euro. Polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de uz de fals și complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

La volan, fără drept

La sfârșitul săptămânii trecute, pe timpul desfășurării unei misiuni specifice de supraveghere și control în zona de competență, un echipaj al poliției de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Berezeni a oprit pentru control, pe raza localității Popeni, comuna Găgești, un ansamblu de vehicule format dintr-un utilaj agricol și o remorcă – neînmatriculată, condus de vasluianul T.P., în vârstă de 52 de ani. La controlul de frontieră, în urma verificărilor specifice efectuate, polițiștii de frontieră au constatat că T.P. nu deține permis de conducere valabil pentru categoriile „C” și „E”, necesar pentru a putea conduce ansamblul rutier în cauză.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunilor conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv și tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.