Girafa de la Antipa va fi nlocuit cu un scheletul de Deinotherium gigantissimum descoperit la Mnzati – judetul Vaslui

Locul girafei distruse de autori necunoscuti n noaptea de 18 spre 19 august va fi luat, temporar, de o statuie reprezentnd un adult din specia Deinotherium gigantissimum, descoperit n anul 1890, la Mnzati, n judetul Vaslui, a anuntat Muzeul National de Istorie Natural Grigore Antipa pe site-ul propriu.

Scheletul Deinotheriumului, expus n sala central a Muzeului, este cea mai valoroas pies din patrimoniul detinut de institutie, fiind emblematic pentru „Antipa” si deosebit de important pentru biodiversitatea Romniei si cercetrile paleontologice din tara noastr, mai arat Muzeul. n urma distrugerii girafei amplasate n partea dreapt a aleii de acces n Muzeul „Antipa”, s-a hotrt demararea proiectului de marcare vizual a institutiei prin realizarea unei diorame deschise n aer liber, dedicat animalelor din savan. „n fata muzeului sau n oricare alt parte accesibil publicului larg nu este posibil reamplasarea vechii girafe vandalizate, chiar si daca este restaurat, deoarece aceasta s-ar putea prbusi oricnd, punnd n pericol vizitatorii”. Costurile integrale de construire a unei girafe de mrime natural vor fi achitate de ctre una din marile companii din Romnia, care s-a oferit s sponsorizeze Muzeul n realizarea unei „girafe” montate pe structur metalic.

Scheletul descoperit la Mnzati, unic n lume

Scheletul de Deinotherium gigantissimum descoperit la Mnzati, cel mai valoros exponat al muzeului si exemplarul pe baza cruia a fost descris specia (holotip), este expus n atrium Muzeului „Grigore Antipa”. nrudit cu elefantul actual, deinoteriul era un mamifer erbivor puternic si robust, care tria n regiunile mpdurite din apropierea mlastinilor. Resturile acestui animal, de vrst Pontian (8,7-5,8 mil ani), au fost gsite, n anul 1890, la Mnzati, pe Valea Brladului, de ctre Gregoriu Stefnescu, primul profesor romn de geologie si paleontologie al Universittii din Bucuresti. Stefnescu a avut o contributie substantial la mbogtirea colectiilor Muzeului de Istorie Natural, fiind numit director al institutiei n anul 1864, cnd muzeul era gzduit n cldirea universittii.

Exemplarul are 4,5 m nltime si 3,5 m lungime

nrudit cu elefantul actual, deinoteriul era un mamifer erbivor puternic si robust (gr. deinotherium – animal teribil), care tria n regiunile mp- durite din apropierea mlastinilor. Un adult consuma, n medie, zilnic, aproximativ 400 kg de plante. n comparatie cu alti proboscidieni la care defensele (fildesii) porneau de pe maxilarul superior, n cazul deinoteriului, cele dou defense, mai scurte si mai groase, sunt asezate pe falca inferioar, care este mult recurbat n jos. Exemplarul expus n holul central al muzeului msoar 4,5 m nltime si 3,5 m lungime si apartine unui individ tnr. Adultii puteau atinge dimensiuni mai mari, asa cum o dovedeste osul izolat (humerus) expus alturi. n Europa si Africa (Algeria, Kenia) triau alte specii de deinoteriu care erau de talie mai mic. nceputul perioadei glaciare a Cuaternarului a condus la disparitia acestui gen acum 2,5 milioane de ani.

Scurta istorie a exponatului

Exponatul din muzeu a fost montat n anul 1906 de ctre restauratorul belgian L.F. de Pauw si restaurat dup marele cutremur din 1977. Aceasta, pentru c seismul catastrofal din 4 martie 1977 a avariat grav cldirea muzeului, afectnd puternic colectiile publice ale institut iei: printre altele, scheletele de Deinotherium gigantissimum si de Mastodon americanus s-au prbusit. ntr-un timp record si cu un efort urias, muzeul a fost redeschis partial la 24 august si integral la 20 noiembrie 1977. Astzi, scheletul de deinoteriu impresioneaz prin dimensiuni, oferind detalii uimitoare despre un animal care a trit n trecut pe teritoriul Romniei.

Gabriel Sava: Situl de la Mnzati trebuie n continuare exploatat

„Initiativa colegilor de la prestigiosul Muzeu „Antipa” nu poate dect s ne bucure, s ne fac s ne simtim mndri c locuim pe aceste meleguri. Totodat, aceast ideea extraordinar demonstreaz, fr echivoc, dac mai era nevoie, c situl de la Mnzati, de a crui important am vorbit n nenum- rate rnduri, trebuie n continuare exploatat, pn la gsirea unei perechi a exemplarului existent. Intentia mea, si cred c a tuturor paleontologilor din judet, este s avem expus si la noi un exemplar. Trebuie s ne mobilizm n continuare si s tratm cu toat seriozitatea spturile paleontologice pe care le vom ntreprinde n perioada urmtoare n situl de la Mnzati. Eu mi exprim convingerea c potentialul acestui sit este n continuare urias si sunt sanse foarte mari pentru identificarea unor fosile de Deinotherium gigantissimum, ntregi si la fel de importante precum cel descoperit n 1890″, nea declarat dr. ing. geolog Gabriel Sava, care a pus bazele mai multor editii ale unei tabere de paleontologie n situl de la Mnzati.

7 COMENTARII

  1. Sava,nu mai comenta la adresa lui Ion !!!! Rinocerul nu este descoperit de dumneata si stii asta prea bine,nu te mai lauda ! Te-ai dat pe langa membrii clubului Rotary ca sa-ti atingi scopul !Membrii clubului Rotary te-au ajutat si dumneata i-ai vorbit de rau pe la spate.Sa-ti fie rusine !!!

  2. Pt ion…inainte de vorbi documenteaza-te. D-l Sava e cel care incepand cu anul 2000 a condus prima tabara de cercetari paleontologice in situl Manzati. Acest sit a renascut datorita eforturilor intreprinse de acest om cu inima mare. Clubul de care pomenesti s-a infiintat in 2002. Retine dupa 2 ani de cand au inceput a avut loc prima tabara de paleontologie in situl Manzati.Timp de 8 ani d-l Sava a finantat, de unul singur, taberele de paleontologie de la Manzati pana cand a devenit membru al Clubului Rotary. In aceasta perioada a descoperit si scheletul de rinocer. Ulterior, la propunerea lui, clubul a finantat aceasta tabara dar rezultatele au intarziat sa apara intrucat asa cum spunea si …..Libertate…tabara nu mai avea nici o treaba cu paleontologia…era doar imagine pentru unii…fanfaronada pe seama celui care a muncit atatia ani. Sa nu crezi ca lumea de pe aici, si nu numai, nu stie aceste lucruri…asta dovedeste de fapt calitatea de postac/membru al CRB.

  3. La Muzeul Antipa in locul girafei si acestui schelet urias e bine sa puna fosila numita COMUNISM, ori nu vor acolitii de teama sa nu fie luati si ei!

  4. Rinocerul,cu care se lauda SAVA,nu e descoperit de dansul ,i-l tine ascuns intr-o magazie si intentioneaza sa-l valorifice.Tot meritul privind tabara de paleontologie de la Manzati se datoreaza clubului Rotary. Sava e un profitor si un hot !

  5. SAVA A FOST INITIATORUL, CREIERUL, SUFLETUL ACELEI TABERE PENTRU COPIII, NU AVEA NICI O TREABA CU PALEONTOLOGIA. O MICA SPALARE DE BANI A CLUBULUI DE FITOSI MANDRI SI NESIMTITI. ASTEPTAM DIN PARTEA LUI SAVA SA DONEZE LA MUZEUL DIN BARLAD SI RINOCERUL CU CARE SE LAUDA PE LA IASI

  6. ioane…..caci asa meriti sa ti se scrie numele…..Dr. Inginer geolog Gabriel Milan Sava a realizat prima Tabara de Paleontologie la Manzati in anul 2000 …..Clubul Rotary s-a infiintat in 2002….mai informeaza-te…. iar timp de 4 ani a finantat de unul singur aceste cercetari.. in 2004 a descoperit un schelet de rinocer …..incepand cu anul din care a devenit membru in acel club cercetarile au fost finantate de Clubul Rotary Barlad la propunerea lui….. de ce nu a facut vestitul club aceasta tabara inainte ca el sa fie membru???? …simplu..habar nu aveau de asa ceva…….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.