Prânz la cursuri pentru elevii a încă patru școli din Bârlad, Pușcași, Hurdugi și Gara Banca

După ce, la finele lui februarie, Guvernul a anunțat alocarea de fonduri pentru derularea Programului național „Masă sănătoasă” (PNMS) în 2024, ce prevede acordarea unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi din 1.223 de unități școlare din țară, 27 de școli și licee fiind din județul nostru, la sfârșitul lui aprilie a suplimentat suma pentru a include încă 242 de unități școlare, dintre care patru școli din județul Vaslui. Valoarea pachetului alimentar a rămas neschimbată, în speță 15 lei/zi/copil, fie că vorbim de o masă caldă sau de un sandwich.

În ultima ședință dinainte de Paște, respectiv cea din 30 aprilie, Guvernul a adoptat o hotărâre pentru repartizarea pe unități / subdiviziuni administrativ-teritoriale și pe unități de învățământ preuniversitar de stat a sumei de 97.099.000 lei, pentru finanțarea Programului național „Masă sănătoasă”, în perioada desfășurării activităților didactice în anul 2024 și pentru modificarea și completarea Hotărârii de Guvern nr. 177/2024 privind repartizarea pe unități / subdiviziuni administrativ-teritoriale și pe unități de învățământ preuniversitar de stat a sumei, prevăzută în bugetul de stat pe anul 2024, pentru finanțarea Programului național „Masă sănătoasă”.

Astfel, pe lângă acordarea unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 1.223 de unități de învățământ preuniversitar de stat din țară, cât s-a stabilit în februarie, noul act normativ a aprobat acordarea unui prânz și în alte 242 de școli din întreaga țară. Adică în limita a 97.099.000 lei. Printre aceste 242 de școli și licee, se regăsesc și patru școli gimnaziale din județul Vaslui. În total, vorbim despre 1.531 de copii ce vor beneficia de un prânz la cursuri, valoarea totală a fondurilor alocate județului nostru în acest scop ridicându-se la 2.367.000 lei. Cele patru unități școlare sunt:

• Şcoala Gimnazială „Principesa Elena Bibescu” Bârlad (419 beneficiari / 648.000 lei – fonduri an 2024);

• Şcoala Gimnazială nr. 1 Pușcași, comuna Pușcași (266 beneficiari / 411.000 lei – fonduri an 2024);

• Şcoala Gimnazială nr. 1 Hurdugi, comuna Dimitrie Cantemir (236 beneficiari / 365.000 lei – fonduri an 2024);

• Şcoala Gimnazială nr. 1 Gara Banca, comuna Banca (610 beneficiari / 943.000 lei – fonduri an 2024).

Suportul alimentar constă fie într-o masă caldă, preparată în regim propriu sau în regim catering, fie într-un pachet alimentar (sandwich și un fruct). Indiferent de variantă, niciunul dintre produse nu trebuie să se afle pe lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți. Așa cum a fost conceput Programul național „Masă sănătoasă”, de masa caldă sau de pachetul alimentar vor beneficia doar preșcolarii / elevii prezenți la activitățile didactice, iar suportul alimentar va fi acordat doar în perioada cursurilor școlare, nu și în vacanțe. Valoarea zilnică a pachetului alimentar a rămas aceeași ca și în anul școlar precedent, adică 15 lei/beneficiar/zi.

Trebuie spus că, anterior, prin Hotărârea de Guvern nr. 177 din 28 februarie 2024, județului Vaslui i-a fost alocată suma de 25.057.000 lei pentru prânzul la cursuri a 11.281 de copii din 27 de unități școlare. Este vorba despre școli și licee din municipiile Vaslui și Huși, orașele Murgeni și Negrești și comunele Fălciu, Băcești, Zorleni, Bogdana, Bogdănița, Drânceni, Tăcuta, Văleni, Voinești, Iana, Bogdănești, Coroiești, Berezeni, Alexandru Vlahuță, Gherghești, Oltenești, Crețești, Băcani, Stănilești, Pochidia și Duda-Epureni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.