Primarul Vasile Pavăl a prezentat „tabloul general al lucrărilor” din municipiul Vaslui

Într-o conferință de presă în care tema centrală a fost infrastructura, Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a prezentat stadiul investițiilor care se derulează sau sunt pregătite pentru acest an, dar și problemele întâmpinate. Pavăl a vorbit despre lucrările de pe străzile Decebal și Traian, suburbia Moara Greci și Rediu, zona Filaturii, Bazarul și pista de pe Stadionul Municipal, refacerea marcajului stradal, repararea străzilor și trotuarelor etc.

„E firesc să fie perioada realizării investițiilor”, a spus primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, încă din debutul conferinței de presă de ieri în care subiectul principal a fost tocmai stadiul investițiilor care se derulează sau sunt pregătite pentru acest an. „Avem diferite stadii ale realizării investițiilor. Avem în pregătire câteva studii de fezabilitate, dintre care cele mai importante, câteva care se deașează în mod clar: străzile Traian și Decebal. Săptămâna viitoare vor fi predate, iar la proxima ședință de Consiliu Local vor fi aprobați indicatorii pentru aceste două străzi. Avem în pregătire infrastructura stradală din Moara Greci, se lucrează la proiect pentru toate străzile, se lucrează la studiu de fezabil, pentru că acolo aproape s-a finanlizat rețeaua de apă canal, gaz și lumină. Avem în pregătire și lansare studiul de fezabilate pentru zona Filaturii, tot complexul de acolo și localitatea Rediu, iar cu aceste două studii de fezabilitate noi cam încheiem și investițiile în localitățile componente”, a spus primarul, care a amintit, în același context și faptul că se lucrează la studiu de fezabilitate pentru Gura Bustei: „Am încheiat contractul cu proiectantul și am început derularea activității și pe această localitate”.  

„Avem proiecte care sunt în curs de licitație pentru desemnarea constructorilor, și aici aș enumera pachetul de 10 parcuri pentru copii, care e în licitație. Probabil că în maxim două săptămâni vom ști cine va realiza lucrarea. La infrastructura de la Stația Meteo, strada Valentin Silvestru, avem din păcate o contestație la licitație care ne întârzie un pic, dar în maxim două săptămâni vom definitiva licitația”, a mai spus Pavăl.

Alte proiecte amintite de primar se referă la documentația pentru investițiile în eficiența energetică de la Liceul Anghel Rugină și Școala 9, în vreme ce pentru Școala 10 este în pregătire licitația pentru reparații capitale. „Sunt obiectivele cu finanțare locală, sursele sunt din veniturile proprii ale Consiliului Local”, a precizat Vasile Pavăl.

„Sperăm să depășim momentul și să intrăm în normal”

„La Brodoc se lucrează la străzi, însă lucrările au fost perturbate de condițiile meteo, atâtea zile cu ploaie”, a spus Pavăl. „Sperăm că depășim momentul și intrăm în normal”, a completat el. „Se lucrează la strada Dimitrie Cantemir. Pista de la stadion va fi definitivată curând. Bazarul și centrala de pe strada Cuza Vodă sunt aproape de final”, a spus primarul Vasile Pavăl, care a trecut apoi la enumerarea celor 10 proiecte europene care se implementează în oraș și se află în diferite stadii de derulare.  

„Reconversia unui teren degradat din zona Copou în zonă verde și de agrement”, proiectul finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 4 Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, a fost scos la licitație, licitație la care au participat nu mai puțin de opt firme. Pavăl a dat ca termen două săptămâni până la care va fi cunoscut câștigătorul care va trece la realizarea lucrărilor.

Proiectul pentru construirea depoului de troleibuze se află la faza în care trebuie să primească avizare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în vreme ce lucrările sunt în plină desfășurare la Grădinița din zona 13 Decembrie. „Proiect realizare depou pentru transportul public” are o valoare totală de 21.163.086,73 lei. Obiectivul general al proiectului este promovarea mobilității urbane multimodale durabile prin construirea unui depou pentru transportul public, contribuind astfel la reducerea emisiilor de carbon în municipiul Vaslui și la îmbunătățirea calității vieții populației. 

Lucrările la creșa de la fosta Unitate Militară au dat date ca exemplu de către primar pentru modul în care o firmă poate organiza în condițiile cele mai bune un șantier fără a face mizerie sau a produce nici cel mai mic deranj pentru zonă.

„Reabilitarea și modernizarea unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Vaslui, Liceul Ion Mincu” are o valoare totală de 2.426.579,19 lei. Proiectul de investiții constă în realizarea unei construcții noi, cu regim de înălțime demisol și parter și cu funcțiunea de ateliere școlare pentru un efectiv de 267 elevi. Proiectul se află în acest moment în verificare la Agenția de Dezvoltare Nord-Est.

Vasile Pavăl a mai amintit și proiectul „Sistem informatic integrat de e-administrație pentru îmbunătățirea accesului populației la servicii electronice și simplificare administrativă”, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, care are ca obiectiv general implementarea unor sisteme informatice pentru managementul integrat al fluxurilor de activități și dezvoltarea și creșterea gradului de sofisticare a serviciilor online furnizate către cetățeni, inclusiv prin digitalizarea arhivei la nivelul Primăriei Municipiului Vaslui, cu o valoare totală de 2.433.531,12 lei.

„Planificare Strategică – Municipiul Vaslui”, proiect finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020” care are ca obiectiv general întocmirea documentațiilor de planificarea strategică pe termen lung la nivelul UAT Municipiul Vaslui și o valoare totală de 927.431,90 lei este, de asemenea, în derulare.

„Am făcut un tablou în mare al obiectivelor, al lucrărilor; este ceea ce ne preocupă în următoarea perioadă și avem finanțarea asigurată”, a ținut să precizeze primarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.