„DNA-ul pădurilor” e un pas înainte, dar nu suficient

Pentru miile de păduri chelite și pierdute din România, „DNA-ul pădurilor” e un pas înainte, dar nu suficient.

Am votat PENTRU înființarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, o instituție structurată pe modelul DIICOT și DNA.

În fața unei situații scăpate de sub control de zeci de ani, cum e cea a exploatărilor forestiere ilegale, singura amenințare pentru cei care taie ilegal pădurile, îngroapă ilegal deșeurile sau braconează, este un corp de procurori care să fie dedicați acestui gen de infracțiuni.

Nu este zi în care să nu vedem un articol în presă, un reportaj TV, o petiție nouă, o postare pe rețelele de socializare, o fotografie care arată că nivelul tăierilor ilegale de pădure a depășit pragul de alarmă și că se alege praful de verdele care era odată pe harta României.

20 milioane metri cubi de lemne dispar anual, fără acte, din pădurile din țară, potrivit datelor de la Inventarul Forestier Național, adică dublul masei lemnoase admise, iar cea mai afectată de aceste tăieri este Moldova, regiune de unde se taie ilegal peste 8 milioane de metri cubi lemn! Suprafețele tăiate sunt și de mărimea a 3 stadioane de fotbal!

Dezastrul din pădurile României se vede cu ochiul liber pe șoselele și liniile de cale ferată, unde buștenii secerați ilegal sunt transportați în continuare fără probleme, în ciuda faptului că există de acum 6 ani „Radarul pădurilor”, aplicația care permite (erori în) monitorizarea în timp real a traseului lemnului, de la locul de tăiere și până la valorificare.

În timp ce alte state din Europa și din lume au ca prioritate, pe agenda națională, teme precum gestionarea durabilă a pădurilor, conservarea biodiversităţii prin reîmpăduriri şi adaptarea pădurilor la schimbările climatice, noi încă ne punem problema cum să păzim codrii de coada lungă a topoarelor și a inconștienței celor care au făcut din comerțul cu lemn o îndeletnicire mai presus de orice lege.

Vreau să fie clar: voi vota orice lege, indiferent de cine ar fi inițiată, care poate diminua și opri exploatările ilegale din pădurile României. Situația e una cu adevărat gravă și orice reglementare, atâta timp cât se face cu bună-credință, e mai bună decât nicio reglementare.

Sper ca „DNA-ul pădurilor” să fie „frate cu codrul”: să devină cunoscut românilor prin activitatea sa, și nu prin scandalurile care au consacrat cealaltă instituție de la care și-a luat numele.

Am votat PENTRU această lege alături de colegii deputați din ALDE, USR și PSD. S-au abținut reprezentanții PNL și UDMR.

Daniel Olteanu, deputat de Vaslui, președintele ALDE Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.