Exodul inginerilor

Angajatii vasluieni sunt campioni la salariu minim brut pe economie, dintr-un esantion de 35.386 de salariati, 3.714 fiind ncadrati cu salariul minim. n ultimii doi ani de criz, pe drumul economiei de piat s-au pierdut 9.617 de salariati, iar n ultimele dou decenii, au disprut 64.205 angajati. Fenomenul este mai agresiv n ultima perioad, n special n sectorul bugetar: spre exemplu, din iulie anul trecut, numai din Primria municipiului Vaslui au plecat 40 de angajati, n marea lor majoritate ingineri. Nici Consiliul Judetean Vaslui nu st mai bine, salariile neatractive si tierea sporurilor fiind principalul motor al plecrii personalului.

Potrivit unei analize realizate n luna octombrie 2010 de ctre Directia Judetean de Statistic Vaslui, dintr-un ensantion de 35.386 de salariati, 3.714 salariati erau ncadrati cu salariu minim. Cum era de asteptat, lefurile minime pltite situeaz judetul nostru n topul celor mai mici venituri la nivel national. La sfrsitul anului trecut, Vasluiul era pe locul secund n clasamentul celor mai mici salarii medii nete din Romnia. Primul loc la cele mai mici lefuri era ocupat de Vrancea cu 923 lei, pe locul secund fiind Vasluiul cu 925 lei. Una din loviturile cele mai dure primite de angajati a fost diminuarea salariilor bugetarilor cu 25%. Chiar dac, n acest an, o parte din bani au fost recstigati, fat de iunie 2010, salariile sunt mai mici cu 30%.

Primaria Vaslui, parasita de functionari

Programele de austeritate bugetar implementate de ctre Guvern las Primria Vaslui fr salariati. ncepnd cu luna iulie a anului trecut, de cnd salariile bugetarilor au fost reduse cu 25%, din Primria Vaslui au plecat 40 de persoane. Potrivit conducerii municipalittii, cele mai multe locuri vacante au fost lsate de ingineri. Pentru completarea grilei de personal, Primria a scos la concurs un numr de 10 posturi. n prezent, un functionar debutant din cadrul Primriei are un salariu brut de 670 lei, iar n mn mai primeste doar 400 de lei. Vasile Pavl, primarul municipiului Vaslui, spune c personalul este foarte mic, n timp ce volumul de munc, foarte mare. „Fluctuatia de personal continu, pentru c functionarul public, deocamdat, nu este remunerat dup responsabilitatea pe care o are. Le-am multumit colegilor c fac un efort deosebit de a veni la serviciu si c merg acas dup ziua de salariu cu 400-500 de lei. Am scos si scot posturi la concurs, sper s definitivez directiile si s fie dotate corespunztor cu personal, pentru c sarcinile sunt mari pentru perioada ce urmeaz”, a precizat primarul Vasile Pavl. Perspectivele nu sunt mai bune nici n Consiliul Judetean Vaslui. „n acest an, noi nu mai primim al 13-lea salariu si nici prima de vacant. Prin Legea nr. 330 a salarizrii unice ne-au fost tiate si primele lunare. La nivelul Consiliului Judetean Vaslui, aproximativ 15% din salariati primesc salariu minim pe economie”, a spus Gheorghe Ocheanu, liderul Sindicatului din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Vaslui.

Salariatii, pe cale de disparitie

n paralel cu cstigurile minime, economia judetului Vaslui s-a transformat ntr-un urias rezervor de disponibilizri. nchiderea principalelor fabrici si uzine a provocat o diminuarea sever a numrului de contracte individuale de munc. Spre exemplu, n anul 1991, n judetul Vaslui erau nregistrati oficial 115.037 de salariati: industrie – 58.845 salariati, agricultur – 14.185 salariati; comert – 6.309 salariati; sntate si asistent social – 5.086 salariati; nvtmnt – 8.140 salariati etc. Dup 20 de ani, numrul salariatilor s-a redus considerabil, n ianuarie 2011 fiind nregistrati numai 50.832 de salariati. Numai n ultimii doi ani de recesiune, economia judetului a pierdut nu mai putin de 9.617 angajati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.