Nou nominalizati din judetul Vaslui, n finala Campaniei Oamenii Timpului

Campania regional Oamenii Timpului a ncheiat o nou etap, la finalul creia membrii juriului national au ales, din cei 77 de nominalizati din judetul Vaslui, cte o persoan reprezentativ pentru fiecare domeniu de excelent, pe care i prezint si ziarul nostru. Urmeaz o alt etap, votarea celor nominalizati, exclusiv pe site-ul www.oameniitimpului.ro.

Literatura – Dan Ravaru
Este absolvent al Faculttii de Litere din cadrul Universittii Al. I. Cuza din Iasi (1965). Folclorist, etnograf, istoric, publicist, editor de reviste, autor al unor crti de reper n istoriografia vasluian. A avut contributii etnografice si folclorice notorii, activnd la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui. Dintre volumele publicate, amintim Datini si obiceiuri de pe Valea Tutovei (1980), Folclor, etnografie, istorie local (1998), Folclor literar de pe Valea Tutovei (2001), Repere etnofolclorice si de istorie local (2010), Cartea Puiestilor (1999), Comuna Alexandru Vlahut (2000), Cartea ntia a Racovei (2002), Stefan al II-lea si Vasluiul, capital a Moldovei (1435-1442) (2013); Stefan cel Mare si Vasluiul (2013), Memorial Umoristic (2014). Cercetrile sale sunt concretizate n numeroase studii si articole, publicate n reviste din ntreaga tar. Nominalizarea la categoria Literatur este pentru publicarea volumului Cltori strini despre judetul Vaslui (2014).

Arte si Diplomatie publica – Corneliu Porumboiu
Este unul dintre cei mai importanti regizori din noua cinematografie romneasc. Pentru filmul A fost sau n-a fost? a primit premiul pentru debut Camera dOr la Festivalul de Film de la Cannes, trofeul Transilvania la TIFF (2006) si Premiul Gopo pentru cea mai bun regie, n cadrul galei Premiilor Gopo (2007). A revenit la Cannes n 2009, cu filmul Politist, adjectiv care a primit premiul FIPRESCI si premiul juriului la sectiunea Un Certain Regard. Alte premii: Premiul II la sectiunea Cinefondation, la Festivalul de la Cannes, cu scurt metrajul Cltorie la oras (2004). Dintre filmele regizate mai amintim: Pe aripile vinului (2002, regizor, scenarist), Cltorie la oras (2003, regizor), Visul lui Liviu (2004, regizor, scenarist), Cnd se las seara peste Bucuresti sau metabolism (2013, regizor), Al doilea joc (2014, regizor). Nominalizarea pentru sectiunea Arte a fost fcut pentru filmul Comoara (2015), pentru care Corneliu Porumboiu a primit Premiul Zilelor Filmului Romnesc (TIFF, 2015) si Premiul Un Certain Regard (Festivalul International de Film de la Cannes, 2015).

Educatie si cercetare – Ionel Miron
Nscut n 1935, este prof. univ. dr. asociat la Universitatea Al. I. Cuza, Iasi, doctor n biologie. Este membru al Academiei Oamenilor de Stiint din Romnia, al Societtii de Stiinte Biologice din Romnia, al Societtii Romne de Ecologie, al Consiliului Stiintific al Institutului de Zoologie al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova, vicepresedinte si membru fondator al Societtii Romne de Limonologie. Din 2014, scoala din localitatea Ivnesti, Vaslui, i poart numele. A obtinut 23 de premii, diplome si medalii pentru inventii, dintre care 12 de aur. Printre cele mai cunoscute inventii se numr ferma de crestere dirijat a pstrvului pe lacuri montane si construirea batiscafului de la Bicaz, cu care a obtinut un record european, explornd subacvatic, timp de 36 de zile, la 10 metri adncime, Lacul Bicaz. Nominalizarea pentru categoria Educatie si cercetare a fost fcut pentru proiectul coordonat n 2015, Simpozionul si Concursului National Educatia Bio (editia a II-a), care urmreste popularizarea necesittii protectiei si conservrii mediului nconjurtor, realizarea unor dezbateri pe probleme de mediu ale lumii contemporane, informarea populatiei despre importanta produselor bio, identificarea unor strategii specifice educatiei bio, promovarea experientei didactice n domeniul educatiei bio.

Societate civila – Mihai Popa
Este directorul Asociatiei Myosotis Romnia din 2007. Asociatia particip activ la ameliorarea/ solutionarea problemelor sociale existente la nivelul comunittii locale. Pn acum, s-au nfiintat Centrul de zi pentru copii cu dizabilitti Casa Esme, Centrul de sntate Myosotis, Centrul Tinerilor Voluntari, Centrul rezidential – Locuint protejat Casa Trandafirilor. Nominalizarea pentru categoria Societate civil a fost fcut pentru activittile derulate n 2015. Proiectul Un pas ctre viitor (august-decembrie 2015) abordeaz tema educatiei n mediul rural, viznd 20 de tineri voluntari ai Asociatiei Myosotis Romnia, un grup de tineri care locuiesc n comuna Bcani si copiii de vrst scolar si prescolar din satul Bltteni. Principalele subiecte abordate n activittile desfsurate au fost educatia pentru sntate, educatia pentru mediu, educatia rutier, educatia pentru prevenirea accidentelor.

Memorie si istorie – Oltea Rascanu-Gramaticu
Este profesor de istorie la Liceul Pedagogic Alexandru Vlahut din Brlad si presedinte al Societtii de Stiinte Istorice, filiala Brlad. A publicat 15 volume de istorie, memorialistic si de cltorie, dintre care sapte despre cele mai exotice zone ale planetei. n 2014, a fost distins cu premiul A. D. Xenopol pentru lucrarea Brladul si gloria militar. Aceast distinctie a fost precedat de premiul Nicolae Iorga, n 2011, pentru lucrarea Societatea de Stiinte Istorice ntre trecut si viitor si premiul C. C. Giurescu, n 2012, pentru Personalitti brl- dene. Dictionar. n 2013, la Universitatea Babes- Bolyai, din Cluj, a primit o diplom de excelent pentru ntreaga activitate literar-stiintific. Nominalizarea pentru categoria Memorie si istorie a fost fcut pentru cea de-a treia editie a trilogiei Istoria Brladului, publicat n cursul acestui an, lucrare ce nsumeaz aproximativ 3.000 de pagini si despre care s-a spus c reprezint crmizi ce contribuie la cldirea unui edificiu, anume istoriografia national.

Jurnalism – Catalin Striblea
Nscut n 1978, n Vaslui, si-a nceput activitatea n pres ca redactor la Radio Unison, dup care a lucrat la Radio Iasi. Urmtorul popas n cariera sa jurnalistic a fost Bucurestiul, unde si-a desfsurat activitatea la Realitatea TV, apoi a fost angajat la redactia londonez a BBC, unde a ocupat functia de redactor-sef adjunct a sectiei romnesti. A prsit BBC, ntorcndu-se n tar (la Realitatea TV), dup ce institutia si-a nchis portile. A moderat emisiunea Ultima or al- turi de Corina Drgotescu, la Romnia TV. n 2013, sufer, din cauza suprasolicitrii, un accident vascular cerebral, care-l indisponibilizeaz pentru o perioad, jurnalistul fiind nevoit s renvet e s mearg si s-si foloseasc mna stng. n decembrie 2014, Ctlin Striblea a prsit postul Romnia TV, iar n momentul de fat prezint emisiunea Ultimul cuvnt la postul B1 TV. A fost nominalizat la categoria Jurnalism pentru ntreaga activitate.

Tinere valori – Rares Rosca
Este absolvent al Colegiului National Gheorghe Rosca Codreanu, din Brlad. Nominalizarea la categoria Tinere valori a fost fcut pentru rezultatele deosebite obtinute n 2015, an n care a fost admis la cinci facultti de inginerie aeronautic din cadrul unor universitti de top din Marea Britanie: University of Sheffield, University of Manchester, University of Liverpool, Univ. of Bristol si University of Leeds. Rares a ales s studieze la Sheffield, universitate care ocup locul 69 n top 100 al celor mai bune universitti din lume. A primit o scrisoare de la Royal Air Forces cu o ofert de burs, dar spune c nu este interesat s lucreze n cadrul fortelor aeriene militare dup finalizarea studiilor. Performanta lui Rares este cu att mai impresionant cu ct a nceput s-si aprofundeze studiile n domeniile matematicii si fizicii abia n al treilea an de liceu, pn atunci dorindu-si o carier n regie de film.

Sanatate – Aurora Popa
Lucreaz din 2007 la Serviciul Judetean de Ambulant (SJA) Vaslui. Din februarie 2010, este sefa acestui Serviciu. A construit de la zero sau reabilitat trei substatii noi, la Brlad, Husi si Murgeni. n 2012, a reusit s atrag fonduri pentru sediul din Vaslui, reusind s construiasc un nou sediu lng cel vechi (cu service pentru ambulante, camere de gard pentru medici, birouri etc.). Judetul Vaslui a fost printre primele care au implementat sistemul de telemedicin (personalul ambulantelor de tip B poate transmite n timp real analizele cardiologice la centrul din Iasi, acolo unde un medic poate da un rspuns medical imediat cu privire la urgenta n cauz), fapt care a condus la scderea timpilor de rspuns. Aurora Popa a fcut primele demersuri pentru amenajarea unor puncte de aterizare pentru elicopterele SMURD. n 2014, la Concursul National de Ambulante de Urgent, echipajul din Judetul Vaslui a ocupat locul II. Nominalizarea pentru categoria Sntate a fost fcut pentru reformarea SAJ, crearea unui sediu nou si perfectionarea personalului. Poate cea mai mare realizare n ultimul an a fost faptul c a reusit s aduc zece ambulante noi, aceasta fiind aproape ultima etap a nnoirii parcului auto (proces demarat odat cu venirea sa la conducerea SJA Vaslui).

Antreprenoriat – Vlad Alexandru Boboc
Tnr antreprenor din Husi, proprietarul unei culturi de lavand. A absolvit Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, specializarea Finante-Bnci, si masterul de Finante- Asigurri din cadrul Universittii Al. I. Cuza Iasi. Ideea unei astfel de initiative antreprenoriale s-a dezvoltat dup absolvirea faculttii. Investitia initial s-a ridicat la suma de 16 000 de euro, prin achizitionarea butasilor de lavand, plantati pe o suprafat de 1,65 ha. Florile de lavand sunt foarte mult utilizate n industria farmaceutic si n industria cosmeticelor, avnd proprietti sedative si hipotensoare si folosite pentru tratarea migrenelor si nevrozelor. Vlad Alexandru Boboc doreste s acceseze si un proiect european n viitorul apropiat pentru dezvoltarea acestui domeniu de activitate, unul foarte rar deocamdat n tara noastr. Nominalizarea pentru categoria Antreprenoriat a fost fcut pentru investitia n cultura de lavand.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.