Primăriile vasluiene trec la raționalizarea consumului de apă. Seceta se prelungește

Cum seceta se prelungește și nu se anunță ploi, primăriile din județ au trecut la distribuirea apei cu program, acolo unde primarii nu au făcut apel către populație să consume responsabil. Metereologii anunță pentru perioada următoare caniculă, luna iulie urmând să fie una secetoasă, cu ploi răzlețe și reduse cantitativ.

Sibiu

Pentru două sate din comuna Zorleni, Zorleni și Popeni, primărița Paula Hultoaia a anunțat raționalizarea distribuirii ape către locuitori, după un program în care apa va ajunge în robinete dimineața, până la ora 11:00, și spre seară, după ora 16 și până la 23:00, în Zorleni, și între 17:00 și 23:00, în Popeni. În satele Simila și Dealu Mare, cel puțin pe moment nu se impune adoptarea unui program, a anunțat primărița.

Cum seceta se prelungește și nu se anunță ploi, metereologii anunțând o lună iulie extrem de secetoasă, propabil că tot mai multe primării din județ vor apela la astfel de măsuri.

Până atunci, și pentru a nu se ajunge la raționalizarea apei, edilii comunelor vasluiene fac apeluri către locuitori să consume apa rațional și, mai ales, să renunțe la udarea grădinii.

Un astfel de apel a făcut cel mai recent Primăria Funtișeni: „În contextul secetei pedologice prelungite, debitul de apă care alimentează bazinele de colectare a scăzut semnificativ, motiv pentru care rugăm cetățenii comunei Fruntișeni sa consume cu responsabilitate apa, evitând udatul culturilor (legumelor, gazonului, viilor, etc…) sau umplerea piscinelor. Apelăm la bună înțelegere, din partea dumneavoastră, pentru ca apa care se colectează să poată ajunge în cât mai multe gospodării din comună. Mulțumim pentru înțelegere!”.

La sfârșitul lunii trecute, un astfel de apel a făcut și primarul din Pădureni, Temistocle Diaconu, care i-a rugat pe locuitori să nu folosească apa de la rețeaua publică pentru irigare, pentru că sistemul nu face față decât la consumul de uz casnic, nu și la cel pentru udatul grădinilor: „Facem apel la toți beneficiarii de apă potabilă să evite orice consum exagerat de apă, să nu folosească apa de la rețeaua publică pentru irigare, deoarece riscăm să rămânem fără presiune pe instalație sau chiar fără apă potabilă, esențială in perioada verii! Rețelele de apă din satele Pădureni, Văleni și Ivănești fac față consumului de uz casnic/gospodăresc pentru orice locuință, nu și pentru irigare. Vă mulțumim pentru înțelegere!”.

În prognoza realizată de metereologi pentru luna iulie se vorbește doar despre precipitații reduse și răzlețe și că va fi foarte cald în toată țara, în special în sud și sud-est. În ceea ce privește precipitațiile, acestea pot să apară în diferite regiuni. Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că, în săptămâna 8 – 15 iulie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest valorile termice se vor situa în general în jurul celor normale. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. În săptămâna 15 – 22 iulie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor, au precizat meteorologii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.