Au trecut câteva zile de la desfășurarea Festivalului – Concurs Regional și Interjudetean de muzică populară-vocal pentru elevi „Cununița din Murgeni – ziua cântecului popular”, Ediția a IV-a, manifestare artistică care face parte din cadrul Proiectului educațional aprobat de Ministerul Educației la nr. 1684 ”Să ne descoperim prin artă și cultură” derulat la Școala Gimnazială „Emil Juvara” – Sărățeni, oraș Murgeni, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Vaslui, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale-Vaslui, Asociația Culturală pentru Tradiții și Obiceiuri Românești-Șivița, jud. Galați, Asociația „Artă, Tradiții,Cultură” – Bârlad și unități școlare și culturale din toate județele țării.
Organizatorii festivalului, profesorii Varvara Florin-Eugen, directorul unității, Buța Nelu și Buța Lorela Valy – inițiatori și coordonatori de proiect, și-au propus încă de la început, pe lângă obiectivele urmărite (descoperirea și promovarea tinerilor interpreți de muzică populară, stimularea interesului artiștilor amatori pentru păstrarea și punerea în valoare a creațiilor muzicale populare autentice și a portului popular tradițional), să facă prin intermediul acestui festival un punct de plecare pentru copiii talentați, care încă își doresc că cunoască tainele cântecului și portului moldovenesc sau din alte zone ale țării.
S-au luat toate măsurile sanitare de protecție impuse prin lege, astfel permanent, unii concurenți soseau, iar cei care au evoluat plecau, păstrându-se distanțarea și evitându-se aglomerația.
A fost o zi foarte călduroasă, dar toți cei prezenți au făcut o zi de cântec, joc și voie bună, cum de multă vreme nu s-a mai organizat în această localitate. La festivitatea de deschidere, au participat concurenți, organizatorii, elevi și părinți din zonă, primarul Eduard Cazacu, deputatul Mihai-Cătălin Botez, preotul Mereuță Dan, cadre didactice de la școala organizatoare, invitați de la Galați, Tecuci și Piatra Neamț.
Juriul, alcătuit din George Bînțu – dirijor al Ansamblului „Doina Covurluiului” – Galați, profesor de educație muzicală Liliana Arteni, din Bârlad, Paul Buța – folclorist din Galați și Maria Cornea – reprezentantă a Centrului Cultural Vaslui, a avut o misiune dificilă datorită momentelor artistice foarte bune, pe care le-au prezentat concurenții înscriși în concurs, la cele șase categorii de vârstă cît și la grup vocal.
Datorită numărului mare de copii înscriși, organizatorii au decis să ofere premii, astfel încât participanții să primească premii la fiecare categorie pentru valoarea interpretativă, diplome, cupe și medalii (Premiul de Excelență, I, II, III și mențiune), Trofeul festivalului și Premiul de popularitate, iar toți concurenții au primit câte o carte sau o agendă.
Datorită sponsorilor (Asociația „Zâmbet pentru zâmbet” – condusă de familia preotului Mereuță Dan, deputatul Mihai-Cătălin Botez, Țicău Cornel – Firma „Sidela”, cadre didactice și organizatori etc.), fiecare concurent, profesor însoțitor sau părinte, a primit mâncare, apă, sucuri, dulciuri.
Marele trofeu a fost câștigat de elevul Grigorie Moisă de 13 ani, de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, din Galați, îndrumat de profesor Mitrița Camara Velicu, care s-a prezentat in fața juriului ca un adevărat profesionist. Lupta pentru podium a fost foarte strânsă la toate categoriile, deoarece toți copiii s-au prezentat artistic și vocal foarte bine, însă, ca întotdeauna, cei mai buni au strălucit.
Toți participanții au fost premiați cu Diplome de participare, iar profesorii sau coordonatorii acestora au primit Diplome și adeverințe de parteneri în proiect. Toți copiii au fost minunați, au adus din zonele pe care le reprezentau, tot ce a fost mai frumos, cântec, port și grai, și-au etalat talentul pe scenă, arătând ce au învățat din punct de vedere artistic și ne-au făcut cu adevărat să fim bucuroși, văzând că mai sunt încă copii care iubesc folclorul, că-l vor duce mai departe și-l vor transmite generațiilor viitoare.
Organizatorii, profesorii Varvara Florin-Eugen, directorul unității, Buța Nelu și Buța Lorela-Valy-coordonatori de proiect, au felicitat pe toți participanții, au mulțumit tuturor celor care au contribuit și ajutat la desfășurarea acestei activități, lansând o invitație de participare tuturor pentru anul 2022, când poate festivalul, va fi național.