În ultimii doi ani, reprezentanții Asocierii Asociația „Sprijină câinii” – SC Serv Vet Impex SRL – SC Serv Prodmed Impex SRL din Vaslui, care se ocupă de ecarisajul câinilor fără stăpân din Bârlad, au capturat peste 3.100 de maidanezi din oraș. Potrivit contractului, pentru capturarea, deparazitarea, vaccinarea antirabică, microciparea și sterilizarea lor, municipalitatea trebuia să plătească 1.567.440 lei fără TVA, adică 504 lei fără TVA / câine. Cum contractul încheiat pe trei ani prevede capturarea a cel puțin 100 câini/lunar și, deja, hingherii se apropie de numărul țintă (3.600 câini în 36 de luni), logic ar fi ca Bârladul să scape de maidanezii de pe străzi până la finele anului 2021.
Contractul de asociere dintre Primăria Bârlad și Asocierea Asociația „Sprijină câinii” – SC Serv Vet Impex SRL – SC Serv Prodmed Impex SRL din Vaslui a fost încheiat pe data de 13 iunie 2019 și are o durată de trei ani. De atunci și până în mai 2021, reprezentanții ONG-ului „Sprijină câinii” au capturat 3.110 maidanezi de pe străzile orașului, majoritatea ca urmare a reclamațiilor primite de cetățenii exasperați de agresivitatea patrupedelor. Potrivit raportului întocmit de reprezentanții Asociației, ce urmează să fie prezentat în fața consilierilor locali în ședința de mâine, 30 iunie, toți câinii capturați au fost vaccinați antirabic, microcipați, deparazitați intern și extern și sterilizați. Din total, 2.464 au fost adoptați de persoane fizice și ONG-uri care se ocupă cu protecția animalelor, iar alți 302 au fost eutanasiați conform procedurilor și termenelor legale, deși, spun hingherii vasluieni, s-a încercat evitarea eutanasierii.
„Totuși, am fost nevoiți să procedăm la acest lucru ca urmare a blocajului apărut în fluxul de adopții odată cu pandemia, blocaj ce a suprapopulat adăpostul tinzând să ne întrerupă activitatea. În perioada de care se face vorbire, s-au înregistrat 344 mortalități din diverse cauze, dar mai ales din cauz unor viroze care afectează tineretul caninpână la vârsta de 1 – 1,5 ani. La ora actuală, printr-o adresă înaintată Primăriei Bârlad, avem sprijinul pentru capturarea unor câini din câteva puncte vulnerabile, unde noi nu am putut duce acțiuni la bun sfârșit și unde competențele noastre s-au oprit. De asemenea, am făcut o înaintare către Primăria și Consiliul Local Bârlad pentru a găsi de comun acord o soluție favorabilă pentru continuarea activității, având în vedere faptul că populația canină din oraș s-a diminuat mult și, deci, și numărul de capturări, lucru care va face ca, în curând, să nu mai putem continua din cauza ineficienței economice din activitatea noastră”, se precizează în raportul întocmit de Cristian Păun, președintele Asociației „Sprijină câinii”.
„De asemenea, vă semnalăm din nou, sunt refuzate decontările pentru capturarea câinilor sub vârsta de 6 luni pe motiv că, în oferta depusă de noi, la această rubrică, nu s-a făcut ofertare. Noi am considerat și considerăm că dacă nu s-a făcut ofertarea la acest capitol în ofertă, înseamnă că și capturarea acestor câini tineri se face la același preț cu ceilalți câini și nu a mai fost nevoie de ofertarea distinctă a câinilor sub 6 luni. În speranța că aprecierea activității noastre, făcută cu responsabilitate, efort suținut și determinare, este una pozitivă, noi, colectivul Asociației, vă mulțumim și sperăm într-o bună colaborare în continuare”, se mai arată în raportul ce urmează să le fie prezentat consilierilor locali.
În ceea ce privește valoarea contractului încheiat sau sumele decontate până la acest moment, raportul nu face nicio referire. Însă, trebuie spus că contractul semnat în iunie 2019 va expira în iunie 2022, adică este valabil timp de trei ani, timp în care asocierea se obligă să achite municipalității o redevență anuală de 2.000 de lei, iar pentru serviciile prestate, municipalitatea îi plătește asocierii suma de 1.814.400 lei fără TVA. Cât despre tarifele oferite de municipalitate pentru capturarea, transportarea, microciparea, hrănirea, sterilizarea și eutanasierea câinilor fără stăpân, acestea se ridică la 504 lei fără TVA / câine. În acești bani intră capturarea, transportarea, consultarea, trierea și adăpostirea a cel puțin 100 câini/lunar (80 lei/bucată), microciparea (25 lei/bucată), deparazitarea internă/externă (15 lei/bucată), vaccinarea antirabică (18 lei/bucată), sterilizarea maidanezilor (100 lei/mascul și 150 lei/femelă), întreținerea și hrănirea în adăpost a câinilor timp de 14 zile (9 lei/bucată) și eutanasierea câinilor (90 lei/bucată).
Cum, până acum, s-au capturat 3.110 câini fără stăpân și contractul prevede capturarea a 3.600 de câini în cele 36 de luni, e limpede că hingherii vor atinge numărul propus de capturări mai devreme cu câteva luni decât este stipulat în contract.
Cert este că acum se vede cu ochiul liber că pe străzi umblă mult mai puțini maidanezi decât în perioada în care de ecarisaj se ocupa asociația germană Seelen Für Seelchen (18 iulie 2016 – 18 iunie 2018). Așa cum se arăta în ultimul raport întocmit de ONG-ul german și prezentat consilierilor locali, în cei doi ani de activitate au fost capturați puțin peste 1.400 de câini fără stăpân.
Veniti pe Strada Vasile Lupu, langa Primarie , sa vedeti ce turma de caini umbla in voie, se reped la oameni, fac mizerie pe trotuare.Nimeni nu-i vede, de mai bine de 1 an.