n greva generala si nu chiar

Ziua Mondial a Educatiei, aniversat n toat lumea, a fost marcat, ieri, si n judetul Vaslui, ns ntr-un mod cu totul indit: majoritatea cadrelor didactice prin grev general, n timp ce sprgtorii de grev au lucrat normal. Spre exemplu, n zona Brlad, dasclii din patru scoli, dintr-un total de 58 de unitti de nvtmnt, au fost total mpotriva acestei msuri de protest, iar n alte cteva unitti, procentele grevistilor au fost sub 50%.

Fie c este vorba despre judetul Vaslui sau restul trii, toti profesorii sunt nemultumit i de asumarea de ctre Guvern a celor trei legi, de impunerea celor zece zile de concediu nepltit sau reducerea salariului cu 15 procente pn la sfrsitul anului, precum si de alte decizii luate de actuala guvernare. ns, dac unii dintre ei au protestat mpotriva acestora prin greva general de ieri, altii vor aceleasi drepturi cu colegii lor fr ns a fi solidari cu ei. Spre exemplu, cadrele didactice de la Clubul Copiilor Spiru Haret si Liceul Teoretic M. Eminescu din Brlad au fost de acord cu greva doar n procentaje foarte mici, derulnd ore n mod normal. n aceeasi situatie s-au aflat si cteva comune arondate Brladului, dar si din zonele Vaslui si Husi. Marea majoritate ns a respectat ntelegerea fcut de Alianta Bugetarilor din toat tara si dasclii au stat n cancelarii sau n clase fr a face ore, spunndu-le copiilor nc de vineri s nu vin la ore. Msura de protest pare a avea si un efect asupra celor vizati de ea, ieri desfsurnduse o prim ntlnire pentru negocieri ntre sindicalisti si Guvern. Cerem presedintelui s nu promulge cele trei legi asumate, ca acestea s se rentoarc la Guvern si s fie renegociate cu sindicatele, s fie puse n dezbatere public si parlamentar si s fie legi asumate de Parlament, asa cum este normal. Vrem ca n perioada octombrie-decembrie 2009 s se renunte la curba de sacrificiu pentru salariatii bugetari (cele zece zile de concediu sau reducerea salariului cu 15,5%, n.r.) si s se opreasc concedierile din sistem, ne-a spus profesorul Mircea Marinescu, presedintele Sindicatului nvtmnt Tutova Brlad. Aceast prere este mprts it de toate cadrele didactice si liderii sindicali ai unit- tilor de nvtmnt care au fost de acord cu greva general de o zi. n plus, n unele cazuri, pe lng acestea, sindicalis tii mai au si alte doleante. Sperm ca noul presedinte s nu mai promulge legi din greseal, ca nvtmntul s fie ntr-adevr prioritatea national nu doar n campanie electoral. Si cele zece zile de concediu, precum si faptul c nvtmntul se afl n partea de jos a salarizrii sunt motive de nemultumire, ne-a spus profesorul Lazr Hncu (foto mic), liderul de sindicat din cadrul Scolii nr. 11 G. Tutoveanu Brlad. Rmne de vzut dac negocierile ncepute ieri vor ajunge s multumeasc sindicatele si dac se va renunta la alte msuri de protest. ntre timp, mitingul programat pe 7 octombrie rmne valabil.

2 COMENTARII

  1. Felicitari cadrelor didactice care si-au facut orele la clasa.Sunt demne de meseria care si-au aleso,indiferent de retributie. Poate au considerat ca a fost suficient concediul de trei luni de zile.

  2. ,,La placinte, inainte.La razboi , inapoi:” Asa e la noi.Nu cumva sa fim uniti. Ne strica.Cei care au tinut cursuri in ziua grevei sunt niste lasi.Astepta sa se duca unii sa negocieze. Ei DOAR SA PROFITE.RUSINEEEEEEEEE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.