Dacă e arșiță, hidratați-vă, dar nu exagerați! Poate fi mortal!

În aceste zile, în care județele din Estul țării înregistrează 36-37 grade Celsius șa umbră, iar oamenii sunt sfătuiți să se hidrateze bine pentru a rezista căldurii înăbușitoare, medicul ieșean Tudor Ciuhodaru ne atrage atenția că un consum prea mare de apă într-un timp foarte scurt de timp poate fi fatal.

Prin intermediul unui mesaj pe pagina sa de socializare, doctorul ieșean Tudor Ciuhodaru, de profesie medic urgentist, dar actualmente europarlamentar, le recomandă celor care îi urmăresc postările ce să facă în cazul intoxicației cu apă (hiperhidratarea), o afecțiune medicală de multe ori nediagnosticată. Cu atât mai mult cu cât, pentru zilele următoare, meteorologii au anunțat vreme toridă în județele Moldovei, cu temperaturi ce vor depăși 36-37 grade Celsius la umbră. Potrivit acestuia, nu doar că afecțiunea poate fi mortală, ba chiar, zilele trecute, a fost înregistrat un caz în care o femeie tânără a murit de la prea multă apă băută într-un timp prea scurt.

„Atenție, nu e de glumit! Intoxicația cu apă poate fi mortală. Nu contează cât bei, ci cât de repede bei! O pacientă de 35 de ani nu a mai putut fi salvată după ce a ingerat 2 litri de apă în mai puțin de jumătate de oră. Nediagnosticată și tratată la timp, hiperhidratarea cauzată de consumul excesiv de apă (cantități foarte mari de apă în intervale scurte de timp) poate crea mari probleme de sănătate. Ce trebuie să știți/să faceți până când legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din Românie va fi votată de Parlament:

1. Intoxicația cu apă poate duce la scăderea drastică a nivelului de sodiu din sânge (hiponatremie).

2. Oricine poate fi afectat, indiferent de vârstă.

3. Rata de mortalitate este foarte mare (de peste 50%, dacă sodiul din ser este mai mic de 105 mEq/).

4. Riscul e mai mare la femei (mai conștiincioase privind hidratarea) și la vâstnicii cu patologii ce favorizează intoxicația cu apă (cardiace, renale, metabolice, neurologice și psihice).

5. Primele simptome: senzație de greață și dureri de cap, urmate de astenie, dificultăți de vorbire, vertij (amețeli), dezorientare, confuzie ajungând în

6. Formele severe: convulsii, comă și deces.

7. Primul ajutor: solicitați intervenția medicală imediată! Nu dați pacientului să mănânce sau să bea absolut nimic! Inițiați suportul vital de bază în caz de stop cardiorespirator.

8. Întotdeauna vorbim de o urgență ce trebuie evaluată și tratată la spital.

9. Rapiditatea intervenției este esențială. Nu temporizați prezentarea la spital.

10. Nu uitați că tratamentul e în funcție de cauză și severitate clinică! Poate include restricție hidrică, administrarea de sodiu (inclusiv soluții saline injectabile), diuretice”, a postat medicul pe data de 24 iunie.

„Rețineți: • Prevenția este cea mai importantă; • Persoanele cu risc vor bea apă doar atunci când apare senzația de sete; • Nu aplicați principiul hidratării preventive; • (Eventual) consumul de mâncăruri mai sărate înainte și după efectuarea unui efort susținut și prelungit; • Întotdeauna vorbim de o urgență ce trebuie evaluată și tratată la spital; • Vreau ca aceste «Noțiuni de prim ajutor» să fie predate în toate școlile din România. Legea Ciuhodaru a fost depusă în Parlament. Sper să susțineți și acest demers pentru o Românie sănătoasă”, a mai scris Ciuhodaru pe pagina sa de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.