Ministru Sănătății crede că, după tragedia de la Spitalul Murgeni, managerul nu trebuie să rămână în funcţie

„Managerul Spitalului din Murgeni nu ar trebui să mai rămână în funcţie, deoarece neglijenţa lui a omorât trei pacienți și îmbolnăvit alte zeci”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Această neglijenţă a dus la apariţia unei îmbolnăviri la mai mulţi dintre pacienţi şi chiar la decesul unora dintre ei. (…) Nu s-a confirmat cauza, dar în mod evident că a existat un sindrom digestiv cu greţuri, cu vărsături, care a urmat consumului unor alimente. Deci eu înţeleg că nu s-a decelat agentul sau se caută în continuare, dar până la urmă examenul medico-legal va confirma pentru fiecare dintre aceşti pacienţi cauza decesului, iar probabilitatea ca această cauză a decesului să fie legată de consumul de alimente este foarte mare”, a spus Alexandru Rafila, sâmbătă, în cadrul unei declaraţii de presă.

Întrebat dacă se ia în calcul emiterea unei alerte la nivel european cu privire la alimentele respective, el a spus că acestea nu au fost livrate şi în alte ţări.

„Mă îndoiesc, în primul rând, că alimentele de la mănăstire ar fi fost livrate şi în alte ţări. Nu cred că alimentele de la mănăstire au fost livrate în alte ţări. Este vorba, probabil, despre materia primă, despre peştele care a fost cumpărat de la un procesator sau de la un distribuitor, nu ştiu exact ce calitate avea acea persoană. Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară are mecanisme prin care poate să emită astfel de alerte, dar nu avem, până în momentul de faţă, niciun rezultat toxicologic, de exemplu, sau microbiologic care să justifice aşa ceva. Încă se caută în aliment şi în probele biologice de la pacienţi, eventualul agent care a dus la îmbolnăviri şi la decesul a trei persoane”, a adăugat ministrul Rafila.

Poliţiştii au deschis dosar penal în cazul de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, unde trei pacienţi au decedat, unul este în stare comatoasă şi alţi peste 30 de bolnavi au prezentat simptome digestive după ce ar fi consumat alimente pe bază de peşte oceanic, oferite sub formă de donaţie de reprezentanţii unei mănăstiri.

Mai mulţi pacienţi care prezentau simptome digestive au fost transferaţi la spitalele de urgenţă din Bârlad, Vaslui şi Iaşi cu autospeciale ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din Vaslui şi Iaşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.