La proxima ședință a Consiliului Local al municipiului Vaslui, va fi pus în discuție un proiect de hotărâre inițiat de grupul consilierilor PNL – USR PLUS prin care municipalitatea va face demersuri în vederea preluării în domeniul public al celor două cinematografe, Independența și Modern, inclusiv, dacă va fi nevoie, prin acțiune în instanță. Astfel de demersuri au mai fost făcute până în 2016, existând chiar o Hotărâre a CL Vaslui în acest sens, însă atunci, deși inițial RADEF – România Film își exprimase disponibilitatea pentru predarea cinematografelor, ulterior, s-a răzgândit! Dacă cinematograful Independența mai poate fi reabilitat și transformat în centru cultural ori sală de spectacole, Modern-ul nu mai poate fi salvat, fiind într-o stare groaznică de degradare, fiind o rușine pentru aspectul general municipiului Vaslui.
În 2008, Guvernul României dădea o Ordonanță de Urgență, nr. 7/2008, întărită apoi printr-o Lege, nr. 303/2008, prin care s-a prevăzut că sălile și grădinile de spectacol cinematografic aflate în domeniul privat al statului și în administrarea RADEF – România Film, împreună cu terenurile și bunurile imobile aferente trec în domeniul public al unităților administrativ teritoriale locale, comunale, orășenești sau municipale, după caz, și în administrarea consiliilor locale respective. Primăria municipiului Vaslui a făcut și ea diligențe pentru preluarea celor două cinematografe din oraș, Independența și Modern, ambele, la acea dată, închise de ani buni, și care se degradau vizibil, dat fiind că RADEF nu a mai investit nici un ban în întreținerea clădirilor. Regia de stat nu a vrut însă cu nici un chip să renunțe la patrimoniul ei, chiar dacă, în 2015, făcea o așa zisă solicitare către municipalitatea vasluiană prin care-și arăta disponibilitatea de a renunța la cele două cinematografe. Respectiva solicitare a fost luată în serios și, în luna ianuarie 2016, era chiar emisă o Hotărâre a CL Vaslui prin care era aprobată preluarea în domeniul public al municipiului a celor două cinematografe. Ulterior, deși s-a insistat pe lângă RADEF și Ministerul Culturii, cererile municipalității nu au mai primit nici un răspuns…
Acum, grupul consilierilor PNL – USR PLUS dorește să fie reluate aceste diligențe, propunând chiar un proiect de Hotărâre a CL în acest sens, care va fi pus în discuție la proxima ședință. „Clădirile celor două cinematografe fac parte din patrimoniul imobiliar al municipiului Vaslui și trebuie utilizate în folosul cetățenilor vasluieni și a celor din comunele limitrofe. Menționăm faptul că aceste clădiri se află într-o stare avansată de degradare și reprezintă focare de infecție, sunt adăpost pentru oamenii străzii și se constituie într-un real pericol pentru cetățenii din municipiul Vaslui. (…) După preluarea lor de către UAT Vaslui, se va impune efectuarea de urgență a unei expertize care să arate starea reală a clădirilor. Clădirile celor două cinematografe pot căpăta diferite utilizări, cel puțin unul putând rămâne cu destinația sa inițială de cinematograf, bineînțeles, cu reabilitarea și modernizările necesare. Destinația finală a celor două cinematografe va fi stabilită în urma consultării cetățenilor municipiului Vaslui. Considerăm că pentru preluarea cinematografelor trebuie depuse toate eforturile, inclusiv de a se merge în instanță, așa cum s-a procedat și în alte localități”, se arată în referatul la proiectul de hotărâre privind aprobarea de preluare a cinematografelor Independența și Modern propus de grupul consilierilor PNL – USR PLUS.
Conform Legii 303/208, pentru realizarea interesului public general privind accesul la cultură, autoritățile public elocale sunt obligate să asigure, pentru o perioadă de minimum 15 ani, cu periodicitatea necesară, difuzarea de film cinematografic, în imobilele preluate. În plus, mai există și obligația ca, în maxim 4 ani de la preluare, consiliile locale să asigure, prin investițiile necesare, reabilitarea, dotarea și modernizarea sălilor cinematografelor respective. Dacă în cazul Independenței, acest lucru este posibil, imobilul fiind mai nou și, parțial protejat fiind de blocul din care face parte integrantă, starea lui de degradare nu este atât de avansată, nu la fel este cazul cinema Modern, construit în urmă cu aproape 50 de ani. Dealtfel, chiar și în 2016, primarul Vasile Pavăl își exprima îndoiala că imobilul în cauză ar mai putea fi salvat, după ce construcția a fost afectată de incendii și inundații provocate de oameni ai străzii. „Sunt sigur că orice expertiză va duce la concluzia că respectiva clădire trebuie demolată din temelii, reprezentând nu doar un pericol public, dar și un focar de infecție. Dacă ar fi după mine, aș rade clădirea, iar acolo aș face o parcare etajată, mai mult decât necesară pentru locuitorii din zonă și pentru vasluienii care apelează la instituțiile publice din proximitate…”, declara, în 2016, primarul Vasile Pavăl.