Adeverind zicala „Dac tai gina, nu mai strngi ou”, impozitul forfetar este pe cale s pun pe butuci microntreprinderile vasluiene. Spre „satisfactia” initiatorilor, primele consecinte asupra mediului de afaceri local sunt mai mult dect dramatice. ntr-o singur lun, 428 de IMM-uri si-au sistat voluntar activitatea. Practic, n luna mai, 6% din totalul agentilor economici activi din punct de vedere juridic din judet si-au nchis portile. Dac mai lum n calcul si radierile voluntare, fenomenul „lact pe us” a scpat total de sub control. Mai mult, n ultima perioad, si institutiile financiare simt „miros de snge” n rndul oamenilor de afaceri. Reprezentantii patronatului sustin c sunt semne clare c bncile se pregtesc s declaseze procedurile de executare silit pentru recuperarea debitelor. Dac executrile vor fi puse n practic, se estimeaz c alte sute de firme vor intra n faliment. Astfel, n loc s elimine evaziunea fiscal si s scoat la lumin profitul, autorittile vor avea parte doar de vistierii goale. Impozitul forfetar introdus cu mare tam-tam de ctre autoritti omoar cu metod mediul de afaceri. Prin efectele dezastruoase pe care le are n rndul oamenilor de afaceri, acest instrument fiscal poate fi comparat cu o calamitate de proportii. Practic, numrul ntreprinztorior vasluieni care s-au hotrt s sisteze activitatea societtilor depseste orice previzionri. ntr-o singur lun, impozitul minim obligatoriu a reusit s scoat de pe piat sute de firme si s anihileze spiritul initiativei private. Potrivit datelor Oficiului Registrului Comertului de pe lng Tribunalul Vaslui, din cele 538 de suspendri voluntare de firme care au fost nregistrate n anul curent, 428 s-au produs numai n luna mai. Fat de luna similar a anului trecut, cnd numai doi administratori de societti au formulat cereri voluntare de suspendare, volumul nchiderilor de afaceri este cu 2.190% mai mare! Ati citit bine, dou mii o sut nouzeci la sut! Mai mult, numrul firmelor care si-au nchis portile „de bun voie” n primele cinci luni ale anului reprezint 7,68% din totalul agentilor economici cu personalitate juridic. Altfel spus, din cele 7.387 de firme active la nivelul judetului Vaslui, 538 au iesit de pe piat local.
Bugete goale
Dac pentru initiatori impozitul forfetar si-a atins „scopul”, de a elimina evaziunea fiscal si de a determina operatorii economici s-si declare profitul, pentru autoritt ile locale, vin vremuri grele. De regul, pe acest segment de afaceri, societtile sustin din punct de vedere fianciar o singur persoan, sau, n unele cazuri, mai multi angajati. Cu toate acestea, la elaborarea actului normativ nu s-a tinut cont c respectivele IMM-uri pltesc impozitul pe salarii, CAS-ul, si toate celelalte obligatii fiscale, achit contravaloarea utilit- tilor etc. n concluzie, chiar dac nu declar profit, microntreprinderile vars la bugeteul local si central sume considerabile. Mai mult, n conjunctura economic de la nivelul judetului Vaslui, micile afaceri sunt extrem de importante. Fr banii strnsi de la IMM-uri, administratiile vor fi obligate s nghete numeroase proiecte de interes local, cu consecinte negative directe asupra vietii comunittilor locale.
Si bncile pun umrul la falimentul general
Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii Vaslui, spune c fenomenul suspend rilor este grav, iar patronatul este speriat de evolutia din lunile viitoare. „Noi am tras un semnal de alarm din stadiul embrionar asupra impactului impozitului forfetar asupra mediului de afaceri. n prezent, avem un dialog permanent cu Guvernul, prin intermediul reprezentantilor nostri de la nivel national, numai c nu se vd rezultate favorabile”, a artat Ovidiu Copacinschi. Ca si cnd noul bir nu ar fi de ajuns, n ultima perioad, IMM-urile se confrunt cu un alt situatie alarmant. Pe lng dobnzile excesiv de ridicate practicate la mprumuturi, bncile dau primele semne c sunt pregtite s treac la faza a dou de recuperare a debitelor. Mai exact, n cazul agen- tilor economici care nu mai reusesc s returneze creditele contractate, se deschide procedura de executare silit. Astfel, gajurile depuse la mprumuturi sunt scoase la vnzare si activele sunt valorificate la valoarea datoriilor nregistrate. „Noi am solicitat Guvernului s deschid un dialog cu institutiile financiare n vederea sustinerii, prin diverse prghii, a economiei. Dac acest fenomen va continua, estimm c, la fel ca n cazul impozitului forfetar, foarte multe microntreprinderi vor fi nchise”, a explicat Copacinschi.
Lovitur de mciuc
Pentru economia judetului Vaslui, introducerea impozitului minim obligatoriu a reprezentat ultima „inovatie” n materie de fiscalitate. Multe ntreprinderi lucreaz pe minus si au cifra de afaceri n scdere, din cauza lipsei comenzilor, restrngerii pietei si disparitiei lichidittilor. Din punctul de vedere al valorii PIB-ului, precum si a capitalului social rulat, Vasluiul nu se poate compara cu alte regiuni din tar, mult mai potente economic. Firmele vasluiene nu au ce s ascund, pentru c nici nu poate fi vorba de profit, ci mai mult de o lupt continu pentru a supravietui pe piat. Hotelurile sunt goale, marile magazine s-au transformat n standuri de prezentare a produselor, chioscurile de cartier vnd de cteva sute de lei pe zi, iar pe unele rute, transportatorii circul cu microbuzele goale.
[…] Monitorul de Vaslui […]