Sănătoși sau bolnavi, locuitorii a șase comune din zona Bârladului nu au încă medic de familie!

Șase dintre comunele limitrofe Bârladului care, în 2023, nu au beneficiat de serviciile unui medic de familie au aceeași problemă și în anul 2024. În consecință, bolnavii sau cei care au nevoie de vreo adeverință medicală sunt nevoiți să bată drumul până la Bârlad sau în comunele apropiate care au dispensar.

Chiar dacă ne apropiem cu pași repezi de jumătatea anului 2024, încă mai există oameni în județul Vaslui care nu se pot bucura măcar de o minimă îngrijire medicală. Potrivit celei mai recente evidențe întocmite de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui și făcute publice în prima jumătate a lunii aprilie, șase comune din județ nu au încă un medic de familie.

Asta înseamnă că locuitorii acelor UAT-uri, undeva în jur de 10.700 de suflete, sunt nevoiți să bată zeci de kilometri dus-întors până la cele mai apropiate cabinete medicale din comunele limitrofe ori până la Bârlad. „Plimbarea” e necesară pentru a putea beneficia de adeverințe medicale (inclusiv în cazul elevilor), rețete pentru medicamente, trimiteri la medici de specialitate ori în vederea internării în spitale sau pentru un simplu consult la un medic de familie.

Potrivit documentului publicat pe pagina de internet a DSP Vaslui, cele șase comune ocolite de medici de familie sunt: • Bogdănița (la 29 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.527 locuitori); • Ciocani (la 11 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.669 locuitori); • Coroiești (la 24 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.979 locuitori); • Găgești (la 41 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.854 locuitori); • Ibănești (la 22 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 1.509 locuitori); • Mălușteni (la 34 km de municipiul Bârlad, populația comunei – 2.108 locuitori). Un calcul simplu arată că, în total, 10.646 de locuitori nu dispun de serviciile unui medic de familie la ei în comună.

Din acest motiv, conducerea DSP Vaslui îi anunță pe doctorii interesați că cele șase UAT-uri nu au dispensare cu medic de familie și că, în cazul în care le surâde ideea deschiderii unui cabinet medical în una dintre comunele enumerate mai sus, medicii pot obține informații suplimentare chiar de la instituția vasluiană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.