Cele mai puține femei candidate la consiliul județean sunt în Vaslui

Cele mai puține candidate la consiliul județean, raportat la numărul total de candidați, se înregistrează în județul Vaslui, potrivit unei analize făcute de Expert Forum. Doar 19% dintre candidatele propuse de organizațiile județene din Vaslui ale PSD, PNL, Alianța Dreapta Unită, AUR sau Pro România sunt femei, în vreme ce cel mai mare procent, în Galați, este de 39%, pe când în Sibiu este de 35%.   

Feminismul are de suferit cel mai mult în județul Vaslui, după cum rezultă cel puțin dintr-o analiză a Forum Expert, care arată că județul Vaslui are cel mai mic procent de candidate la consiliul județean în alegerile care vor veni. Din totalul de candidați de pe listele propuse de organizațiile județene ale PSD, PNL, Alianța Dreapta Unită, AUR sau Pro România, doar 19% sunt femei în județul Vaslui, cel mai mic procent din țară. Incomparabil mai mic decât cel din Galați, cel mai mare procent din țară – 39%. În județul Sibiu acest procent este de 35%, iar în Prahova procentul de femei candidat este de 34%, raportat la numărul total de candidaţi din judeţ.

În același timă, cele mai multe candidate la primării sunt în Constanţa – 20%, Tulcea – 18% şi Ialomiţa – 17%, raportat la numărul total de candidaţi din judeţ, în vreme ce cele mai puţine sunt la Covasna – 4% şi în Bistriţa Năsăud, Gorj – 6%.

Procentul de candidate la alegerile locale rămâne unul scăzut, potrivit Expert Forum (EFOR), care a publicat miercuri o analiză a datelor legate de candidaţii la locale şi un raport care include statistici generale.
Potrivit Expert Forum, procentul de candidate rămâne relativ scăzut, 24% dintre candidaţi, chiar dacă în creştere cu aproape două procente faţă de alegerile locale din anul 2020, dar şi faţă de cele din 2016, când 21% dintre candidaţi au fost femei. Ca şi la alegerile din anul 2020, cea mai mică proporţie de candidate este la comune (23%), iar cea mai mare la municipii şi în Bucureşti, circao treime.

Pe tipuri de funcţii, cele mai puţine candidate sunt la poziţia de primar şi preşedinte al consiliului judeţean – 11%. Cele mai multe candidate sunt la consiliul general al Capitalei – 34% şi la consilii judeţene – 27%. Pentru consilii locale, un sfert dintre candidaţi sunt femei, iar pentru Primăria Generală 22% dintre candidaţi.

În ceea ce privește partidele, cele mai multe femei în raport cu numărul total de candidaţi ai partidului se regăsesc pe listele SOS România – 35%, Pro România – 30%, PUSL şi Forţa Dreptei – 28%. PSD are 22% femei candidaţi, iar PNL – 21%, AUR – 26%, USR şi PMP – 27%, REPER – 33%, iar la UDMR femeile reprezintă 25% între candidaturi.

Analiza celor de la Expert Forum are și o hartă interactivă care permite utilizatorilor să caute candidaţii la alegerile locale şi să vizualizeze diferite statistici. Harta este accesibilă la https://votcorect.ro/euro-locale-2024/candidati/. Raportul, alături de date în format editabil şi statistici, poate fi consultat la https://expertforum.ro/candidati-locale-2024/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.