Toți bolnavii cronici vor beneficia de scutirea de la plata contribuției sociale pentru concediu medical

„Toate categoriile de bolnavi cronici urmează să beneficieze de scutirea la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical”, a afirmat, luni, premierul Marcel Ciolacu.

“În primul rând, CASS plătim cu toții, și eu, și dumneavoastră și domnii medici și toată lumea, oriunde în lumea asta, nu poți să ții sistemul de sănătate fără contribuția de sănătate. Nu e o taxă introdusă nici de Ciolacu, de când e un stat modern în lume are introdusă o taxă în ceea ce privește sănătatea. Am luat o decizie în Guvern și am exceptat această taxă, cu alte cuvinte, cel aflat în concediu medical pentru maternitate, pentru faptul că are copilul bolnav, pentru boli cronice, pentru cancer va avea un venit suplimentar cu această taxă de 10%”, a declarat Ciolacu, într-o conferință de presă la Fundeni, întrebat dacă Guvernul va lua decizia de a scuti toate categoriile de bolnavi cronici, pe lângă cei oncologici, de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical.

Atenționat că nu toți bolnavii cronici sunt prinși în cuprinsul OUG adoptată de Executiv, el a explicat: “Ba da. Urmează, cu domnul (ministru Alexandru Rafila). Deci, absolut toate, am luat o decizie rapidă, pentru că deja se tot întârzia a se interveni în Parlament pe acest act normativ, am luat o decizie, nu sunt probleme în ceea ce privește bolnavii cronici”.
Prim-ministrul a reluat criticile cu privire la numărul mare de concedii medicale înregistrate în ultimii ani în România.
“Dacă mă uit în trecut, (…) am pornit de la concedii medicale de 800 – 870 de milioane parcă. A venit pandemia, s-a suplimentat cu vreo 570 de milioane la concediile medicale decontate de Casa de Asigurări. Ne-am trezit într-un sistem în care avem 6 miliarde de lei concedii medicale. Dacă ne uităm pe statistici, suntem cel mai bolnav popor din lume, la asemenea dimensiuni. Dacă doriți (…) să dau venituri mai mari celui care, cu voie sau fără voia sa, a răcit și stă cinci zile acasă, nu am să o fac. (…) Cu adevărat, pentru bolnavi cronici, pentru oncologie, pentru mame, pentru copii bolnavi, categoric cheltuielile sunt mai mari. (…) Adică, să dau și medicamente compensate pentru tuse și junghi, să plătesc absolut tot și să suport eu, statul român, la această dimensiune de 6 miliarde pe an concedii medicale nu am să o fac. (…) Nu mi se pare corect”, a susținut Marcel Ciolacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.