Monumentul istoric Podul Doamnei va fi supus unei intervenții de urgență

Podul Doamnei, din satul Chițcani, comuna Costești, unul dintre monumentele istorice din județ, ce a fost construit între anii 1839-1841, va fi supus unei intervenții de urgență cu fonduri de la Institutul Național al Patrimoniului și Consiliul Județean Vaslui. Lucrările presupun construirea de sprijiniri din material lemnos pentru a susține toate arcele și bolțile, cele mai importante degradări constatate, care conduc la necesitatea intervenției de urgență fiind la nivelul bolților și a timpanelor din zidărie de piatră.

Reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Vaslui au anunțat luni, 18 martie, că demarează proiectul „Intervenție de urgență la monumentul istoric Podul Doamnei, comuna Costești, județul Vaslui”, al cărui contract de finanțare a fost semnat cu Institutul Național al Patrimoniului (INP) încă din 26 februarie 2024. Este vorba despre o investiție ce va fi realizată în cadrul Apelului de finanțare pentru punerea în siguranță a monumentelor istorice aflate în pericol și pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice ale intervențiilor asupra monumentelor istorice, subprogramul Intervenții de urgență (ante-și postdezastru).

Valoarea totală a proiectului este de 772.083 lei, din care 247.067 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă acordată de INP, iar 525.01.6 lei reprezintă contribuția Județului Vaslui. Scopul proiectului este realizarea lucrărilor de intervenții de urgență asupra monumentului istoric, în vederea menținerii stării de conservare pentru o durată determinată de timp, până la realizarea lucrărilor de conservare, restaurare și punere în valoare. Principala activitate la nivel de proiect vizează realizarea lucrărilor de intervenție de urgență, prin construirea de sprijiniri din material lemnos pentru a susține toate arcele și bolțile. Cele mai importante degradări constatate, care conduc la necesitatea intervenției de urgență, sunt la nivelul bolților și a timpanelor din zidărie de piatră.

„Istoria Podului Doamnei începe în secolul al XIX-lea, când la porunca lui Mihail Sturdza (1834-1849), sub conducerea logofătului Constantin Sturdza, ministru de interne, se începe construcția acestuia. Construcția podului a început în anul 1839 și a durat până în anul 1841. Podul a fost inaugurat la 8 noiembrie 1841, potrivit celor două texte inscripționate pe balustradele dinspre carosabil. Județul Vaslui, prin Consiliul Județean, a manifestat un interes constant de a reabilita și introduce în circuitul turistic acest obiectiv și a depus mai multe cereri de finanțare, concretizate în final cu obținerea acestui grant, care va avea ca rezultat stoparea degradării monumentului până la identificarea unei noi surse de finanțare destinate restaurării. Perioada de implementare a proiectului este de nouă luni, începând cu data de 26.02.2024 până la data de 30.11.2024”, au transmis oficialii CJ Vaslui prin intermediul unui comunicat de presă.

Podul de piatră cunoscut sub denumirea de Podul Doamnei se află în satul Chițcani, comuna Costești, pe drumul ce leagă localitatea Roşieşti de şoseaua Vaslui – Bârlad (DN 24), la kilometrul 97.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.