Bârlad: începe restaurarea casei în care s-a născut domnitorul Alexandru Ioan Cuza

În scurt timp, constructorii desemnați să execute lucrările la proiectul „Reabilitarea, restaurarea și consolidarea clădirii «Casa Cuza» din Bârlad” vor începe efectiv lucrările. Este vorba despre casa în care s-a născut domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ce este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice.

Săptămâna trecută, a fost semnat contractul de execuție privind investiția „Reabilitarea, restaurarea și consolidarea clădirii «Casa Cuza» din Bârlad”, câștigătorul licitației fiind Asocierea SC Urban Proiect SA (lider) – SC KTZ Edil International SRL, care se obligă să ducă la bun sfărșit proiectul pentru aproximativ 1,7 milioane de lei fără TVA. Este vorba despre casa în care s-a născut domnitorul Alexandru Ioan Cuza, inclusă pe Lista Monumentelor Istorice, ce este situată pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 95A și care a fost construită în secolul al XIX-lea (în anul 1812).

Pentru acest obiectiv de investiții, senatorul Iulian Mihail Bîca și deputatul Tudor Polak, ambii liberali, au depus un amendament la bugetul de stat pe 2023, prin care au solicitat fonduri de la Guvern, iar Plenul reunit al Parlamentului României l-a aprobat (pe 14 decembrie 2022). Finanțarea obținută de la Guvern pentru lucrările la „Casa Cuza” se ridică la 1.450.000 lei cu TVA.

„Reabilitarea, restaurarea și consolidarea Monumentului Istoric «Casa Cuza» va asigura salvarea acestei case simbol din municipiul nostru. Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la moartea lui Cuza, iar un mod mai sublim de a onora memoria celui care a unit Moldova cu Țara Româneacă nu ar fi existat. Urmează, acum, predarea obiectivului către constructor și semnarea ordinului de începere a lucrărilor. Acestea vor dura 12 luni de la data începerii lor, iar la final vom avea un edificiu cu care, într-adevăr, Bârladul să se mândrească și, în același timp, să îl cinstească pe cel mai de seamă fiu al său”, spune edilul Bârladului.

Așa cum au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții de către consilierii locali în septembrie 2022, valoarea investiției se ridică la suma de 2.701.589,38 lei cu TVA, din care 1.881.674,81 lei cu TVA reprezintă cheltuieli cu construcții și montaj. De asemenea, se estima o durată de 24 de luni pentru implementare (contractare și execuție) a investiției. Clădirea are o suprafață desfășurată de 144 metri pătrați și este situată pe un teren cu suprafața de 1.351 metri pătrați.

Principalele intervenții avute în vedere sunt: • desfacerea șerpantei existente din lemn, a dușumelei, precum și a prispei exterioare; • rostuirea și curățarea zidăriei de piatră de la fundații; • realizarea de subziduri din beton simplu pentru fundațiile exterioare și consolidarea acestora cu centuri de beton armat; • înlocuirea tuturor elementelor de tâmplărie din lemn sau PVC; • refacerea integrală a planșeului din lemn de peste parter; • refacerea integrală a șerpantei din lemn ecarisat de rășinoase, tratate ignifug și împotriva agenților xilofagi; • refacerea învelitorii; • refacerea tuturor instalațiilor; • refacerea tencuielilor și a finisajelor; • refacerea trotuarelor și a sistematizării verticale perimetrale clădirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.