Viceprimarul Lucian Braniște, liderul grupului liberal din Consiliul Local (CL) Vaslui, a prezentat în mediul online un punct de vedere personal cu privire la ședința de CL din data de 30 iunie 2022, devenită, spune el, o „premieră” în activitatea legislativului local, prin neadoptarea proiectelor de hotărâre înscrise pe ordinea de zi. De ce s-a ajuns aici, (se) întreabă Braniște, câtă vreme „grupul consilierilor PNL a fost și este mereu în interesul cetățenilor Municipiului Vaslui, este deschis unei colaborări cu toți colegii din Consiliul Local indiferent de formațiunea politică din care fac parte, cât și cu Primarul și aparatul de specialitate al primarului – lucru demonstrat până acum și prin completările aduse proiectelor de hotărâre supuse aprobarii consiliului local și adoptate prin votul dat”?
Iată câteva explicații: „(…) în ședința de ieri (joi, 30 iunie 2022, n.r.), grupul consilierilor PSD a călcat în picioare prevederile Codului Administrativ, abținându-se de la vacantarea unui post de consilier local, lucru care este prevăzut ca obligativitate. De menționat este faptul că acest proiect de hotărâre este doar o formalitate – ieri (joi, n.r.) fiind martorii încălcarii legii de către grupul mai sus menționat, mai bine spus de noul grup format din PSD și ALDE. Îngreunarea activității Consiliului Local de către grupul PSD nu are loc pentru prima dată, aceștia făcând același lucru și în cazul SC Transurb și SC Goscom sau ori de câte ori au tăinuit acțiunea”, spune Lucian Braniște.
Pentru a argumenta afirmația că „grupul PNL are ca prioritate bunul trai al cetățenilor Municipiului Vaslui”, viceprimarul Lucian Braniște a subliniat faptul că, în ședința cu cântec de joia trecută, consilierii liberali și el personal au solicitat, din nou!, un punct de vedere cu privire la modul în care este implementat contractul privind rețeaua de apă și canal care este în derulare în municipiul Vaslui, încă nefuncțională în suburbii și care aduce un disconfort cetățenilor prin desfășurarea lucrărilor prin neaducerea străzilor la starea inițială. „Având în vedere că ni s-a transmis să facem o solicitare scrisă pentru a obține informațiile cerute, ne vedem nevoiți să solicităm public din nou conducerii Consiliului Județean Vaslui, conducerii Aquavas și reprezentanților Pfeiffer (firma din județul Timiș care efectuează lucrările, n.r.) în teritoriu, să vină în fața Consiliului Local să prezinte situația reală și un grafic real și asumat de date în legătură cu punerea in funcțiune a noii rețele de apă – canal, precum și la refacerea străzilor comunității noastre”, a arătat Braniște.
„Consiliul Local prin consilierii locali, ar trebui să aibă mereu în vedere interesul cetățenilor municipiului nostru, indiferent de formațiunea politică, și pe această cale fac apel pentru buna desfășurare a lucrărilor Consiliului Local Vaslui în temeiul prevederilor legale și pentru binele comunității”, a conchis Lucian Braniște.
Acest ultim mesaj conciliant poate fi tradus ca o invitație la dialog și colaborare – exact „ingredientele” care pot debloca Consiliul local și, mai important, pot da un impuls executantului lucrărilor, precum și celor care le finanțează, pentru a readuce infrastructura subterană și supraterană a Vasluiului la normal.
Cu certitudine, consilierii locali PSD încă nu s-au acomodat cu statutul de „vioara a doua” în CL Vaslui, for pe care, de la Revoluție încoace, l-au dominat autoritar. La rândul lor, liberalii și userișii, aflați pentru prima dată de facto „la butoane”, încă au probleme în a gestiona capitalul de putere pe care îl dețin, în ciuda punctelor de vedere cerebrale – ca cel exprimat de viceprimarul Lucian Braniște, spre exemplu. Lipsa de dialog între cele două parți, precum și orgoliile prezente în ambele tabere se răsfrâng negativ asupra cetățeanului. Însă, dacă ce spun liberalii este adevărat („grupul consilierilor PNL a fost și este mereu în interesul cetățenilor Municipiului Vaslui”), cu siguranță, la prima ședință a CL Vaslui, activitatea Consiliului va reintra în normal.