Pentru că prețul mediu la carburant era de 5,91 lei în 2019, pe când cum a ajuns la peste 8 lei, iar cheltuielile de personal, ca și celelalte cheltuieli, au crescut, taximetriștii vasluieni au cerut Primăriei Vaslui aprobarea majorării tarifelor percepute călătorilor. Solicitarea lor va fi discutată astăzi în ședința Consiliului Local Vaslui.
În urma creșterii de prețuri, mai ales la carburanți, a căror cost mediu era în 2019 (ultima actualizare a tarifelor) de 5,91 lei, pe când astăzi este de peste 8 lei, taximetriștii vasluieni au solicitat Primăriei majorarea cu 25% a tarifelor pe care le percep clienților. Solicitarea lor va fi discutată în ședința Consiliului Local de astăzi, aleșilor locali cerându-li-se să aprobe modificarea Regulamentului de transport în regim de taxi în acest sens. Astfel, tariful pentru cursele locale pe timp de zi (între orele 06.00 și 22.00) ar urma să crească de la 2,5 lei, cât este în prezent, la 3,2 lei/km, o creștere de 22%. Pentru cursele de noapte, se solicită majorarea tarifului de la 3 lei la 3,6 lei/km. Pentru autoturismele taxi de marfă se cere un tarif de 4 lei/km pe timp de zi, de la 2,8 lei, în prezent, și 4,5 lei/km pe timp de noapte.
În opinia Camerei Taximetriștilor din Vaslui, condusă de Marian Birda, majorarea tarifelor practicate de taximetriști este justificată în principal de creșterea prețurilor carburanților, a căror cost a crescut de la 5,91 lei, în 2019, la 8 lei, în prezent. Pe lângă acestea au crescut însă și prețurile cu salarizarea, cu asigurările, ca și celelalte costuri.
„În sprijinul cererii de majorare a prețului, aducem următoarele argumente: de la ultima majorare de preț, din februarie 2019, salariul minim pe economie a crescut de la 2.080 lei la 2.550 lei, prețul mediu la carburant a crescut, de asemenea, de la 5,9 lei/l la 8 lei/l. Tot aici putem menționa creșterea prețurilor la asigurările RCA, precum și creșterea costurilor de manoperă ale serviciilor de întreținere a autovehiculelor. Din analiza structurii pe elementele de cheltuieli am ajuns la concluzia că ponderea cea mai mare în valoarea prețului final o au cheltuielile cu salarizarea precum și cheltuielile cu carburanții”, spun cei din Camera Taximeștriștilor din Vaslui.