Îndemnul politicienilor către cetățeni: „Hai să donezi sânge alături de noi!”

Pentru al cincilea an, membrii USR din Bârlad și Vaslui organizează deja tradiționala campanie de donare de sânge și îi îndeamnă și pe ceilalți concetățeni să li se alăture. Cu atât mai mult cu cât, de luni bune, Centrul Județean de Transfuzie Sanguină (CJTS) Bârlad se confruntă cu o scădere serioasă a numărului de donatori și, implicit, a stocurilor de sânge și plasmă necesare salvării bolnavilor în stare critică.

Încă din 2017, în luna decembrie, membrii formațiunii politice Uniunea Salvați România (USR) – Filiala Bârlad și Filiala Vaslui – merg la CJTS Bârlad pentru a dona sânge, știut fiind că, întotdeauna, la sfârșit de an, stocurile de sânge scad, însă nu și nevoile bolnavilor internați în spitalele din județ. Acțiunea din decembrie 2021 a fost amânată ca urmare a faptului că numeroase grupuri de voluntari au donat sânge atunci și au fost refăcute cât de cât stocurile. Așa că politicienii au decis să organizeze în această lună tradiționala campanie de donare de sânge. Zis și făcut: reprezentanții USR au creat un eveniment pe rețelele de socializare, prin intermediul căruia îi îndeamnă și pe semenii lor să li se alăture și să ajute la salvarea de vieți omenești.

„Hai să donezi sânge alături de USR Bârlad! De aproape cinci ani de zile, organizăm evenimentul recurent de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bârlad. În cadrul acestuia, membri, simpatizanți, dar și cetățeni altruiști ni se alătură pentru a dona sânge. Donarea de sânge salvează vieți. Sângele donat este folosit pentru operații, tratamente și, în special, în cazul unor urgențe, unde orice secundă contează. Însă nivelul donatorilor rămâne relativ scăzut, doar 2% din populația eligibilă ajungând efectiv să doneze la nivelul întregii Românii. Numărul scăzut se datorează, de asemenea, și numărului mic de centre în care românii pot dona. Prin intermediul acestor evenimente, ne propunem să încurajăm donarea de sânge și să dăm o mână de ajutor directă, prin donația proprie. Dacă respecți condițiile de admisibilitate găsite aici (http://www.ctsbucuresti.ro/conditii_admisibilitate.html), te așteptăm alături de noi în ziua de joi, 27 ianuarie, între orele 8.00-11.00, la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină din Bârlad. Te încurajăm să vii cu un prieten, coleg sau un membru al familiei!”, este invitația lansată de membrii USR pe rețelele de socializare.

Cine poate deveni donator?

„Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplinești următoarele condiții: • vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani; pentru persoanele care au peste 50 ani, este necesară o adeverință de la medicul de familie, din care să reiasă că nu este luat în evidența cu boli cronice; • donatorul să aibă 7 zile de la vaccinarea cu Pfizer, respectiv 28 zile de la doza de vaccin Moderna sau Johnson; • femeile să aibă o greutate între 58 – 100 kg, iar bărbații între 60 – 110 kg; • tensiune arterială sistolică între 11 – 18 mmH; • să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale sau stomatologice; • femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală; • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 72 de ore înaintea donării; • să nu aibă / să nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau miopie peste (-) 6 dioptrii sau boli de piele”, se mai arată în apelul la donare făcut de conducerea spitalului bârlădean.

În dimineața recoltării sângelui, donatorii pot servi la micul dejun o ceașcă de ceai sau de cafea, fructe ori legume, precum și un croissant sau gem pe pâine. Nu trebuie consumate alimente bogate în proteine și grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar și cea slabă). Înainte de a dona și după, pentru un interval de o oră, donatorii nu trebuie să fumeze.

Pe lângă satisfacția că salvează efectiv copii sau adulți în stare critică, au și câteva beneficii materiale. Pentru fiecare priză de sânge (0,4 litri), donatorii beneficiază de o zi liberă de la serviciu (în ziua donării), plata a doar jumătate din abonamentul lunar la transportul în comun (valabil doar pentru bârlădeni), precum și de șapte tichete de masă.

Pentru a putea face acest gest umanitar, donatorii trebuie să aibă asupra lor actele de identitate și o adeverință de la medicul de familie prin care se atestă că sunt sănătoși. Odată ce acest lucru a fost confirmat și de analizele efectuate de personalul Centrului, sângele colectat de la donatori va ajunge la pacienții care au foarte mare nevoie de prețiosul lichid pentru a supraviețui, fie că este vorba despre victime ale diverselor accidente (casnice sau rutiere) ori despre bolnavi care necesită intervenții chirurgicale. Spre exemplu, pentru o intervenție pe cord, ar fi nevoie de cel puțin 7-8 pungi cu sânge. Și cum problemele cardiace sunt tot mai frecvente, și nevoia de sânge este mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.