Consiliul Județean a inițiat o campanie de conștientizare privind rolul cetățenilor în gestionarea poluării

„Este nevoie de mai multă atenţie şi de mai multă responsabilitate din partea fiecăruia pentru a putea trăi într-un mediu curat, pentru a respira aer nepoluat, pentru a bea apă curată şi pentru a putea folosi condiţiile de viaţă sănătoase pe care ni le oferă natura”, se spune într-un document ce face parte din campania inițiată de Consiliul Județean Vaslui privind „conștientizare a populației privind rolul esențial al cetățenilor în gestionarea fenomenului de poluare”.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a inițiat o „Campanie de conștientizare a populației privind rolul esențial al cetățenilor în gestionarea fenomenului de poluare”. Astfel, într-un document postat pe siteul instituției se arată că „nu trebuie să tratăm cu neglijenţă acest aspect important al vieţii noastre, pentru că ignoranţa şi lipsa de preocupare vor duce la agravarea poluării mediului şi, implicit, la distrugerea sănătăţii fiecăruia dintre noi şi a celor dragi nouă”.

Vasluienii sunt făcuți conștienți asupra importanței protejării mediului înconjurător spunându-li-se că „Pământul este deocamdată singura casă a speciei umane și datoria fiecărui om este de a o proteja prin orice mijloace posibile, păstrând-o într-o stare cât mai apropiată de cea de dinaintea dezvoltării civilizației. Oamenii au nevoie de condiții de mediu favorabile unei vieți sănătoase și îndelungate, lipsită de probleme și boli. Studiile au arătat clar că această bunăstare nu poate fi atinsă în condițiile în care solul, apa și aerul din jur sunt poluate cu substanțe chimice periculoase, deversate în urma activităților umane din domeniul industrial sau agricol. Statisticile arată clar legătura dintre natura curată și viața umană. Invers, acolo unde mediul a fost abuzat s-a observat clar înmulțirea problemelor de sănătate a tuturor persoanelor care locuiesc în respectivele zone”.

„Fiecare om poate să își aducă contribuția și să protejeze mediul prin acțiunile zilnice: de la folosirea mijloacelor alternative de transport până la amenajarea unei case eco”, li se arată vasluienilor, care trebuie să înțeleagă că „este nevoie de mai multă atenţie şi de mai multă responsabilitate din partea fiecăruia pentru a putea trăi într-un mediu curat, pentru a respira aer nepoluat, pentru a bea apă curată şi pentru a putea folosi condiţiile de viaţă sănătoase pe care ni le oferă natura”.

Din documentul postat pe siteul CJ Vaslui nu lipsesc măsurile concrete, aflate la îndemâna oricărui vasluian și prin care acesta își poate aduce contribuția la protejarea mediului: „Închiderea aparatelor electrice atunci când nu sunt utilizate, limitarea folosirii aerului condiționat și a încălzitoarelor electrice, înlocuirea consumatorilor de curent electric cu unii economici vor duce la protejarea planetei, dar, în același timp, și la reducerea facturilor la curent electric; Utilizarea energiei alternative, cum ar fi panourile fotovoltaice, panourile solare pentru încălzirea apei sau instalațiile eoliene, va duce la limitarea consumului de curent electric din rețeaua națională și implicit la scăderea cantității de combustibili folosili arși în termocentrale. Investițiile în această privință se amortizează în câțiva ani prin reducerea facturii la curent electric; Înlocuirea obiectelor din plastic de unică folosință cu altele cu utilizare îndelungată sau cu unele făcute din materiale biodegradabile este o metodă extrem de bună de a limita cantitatea de plastic ce ajunge la gropile de gunoi; Conservarea biodiversității poate fi făcută de oricine prin limitarea acțiunilor distructive asupra naturii, prin folosirea unor produse biodegradabile, prin achiziționarea unor obiecte produse prin respectarea legilor cu privire la mediul înconjurător și prin participarea la acțiuni de ecologizare a diferitelor zone naturale; Colectarea separată a deșeurilor reprezintă cea mai ușoară metodă de pus în practică de către oricine. Prin selectarea deșeurilor menajere de cele care pot fi reciclate și reutilizate se protejează natura, se reduce cantitatea de substanțe cu efect poluat ce ajunge în natură și se fac economii mari de energie pentru manufacturarea altor produse. Colectarea separată a deșeurilor reprezintă, așadar, nu doar o obligație legală, ci și una morală față de natură”.

„În concluzie, protejarea mediului stă în mâinile fiecărui om, fiind o obligație legală, încurajată de majoritatea statelor lumii, dar și una morală, față de generațiile car vor veni. Comportamentul față de natură nu rămâne fara urmări, orice persoană având de suferit dacă modul de viață ecologic nu devine unul obișnuit”, se arată în documentul amintit.

1 COMENTARIU

  1. Bună ziua! În legătură cu articolul dumneavoastră, am tot întrebat pe dl. Geleș, pe dl Tanasuc, unde pot, să dau câțiva litri de ulei utilizat în activitate casnică (de la prăjeli)??? Și, cu selectarea deșeurilor: dacă noi îl selectam, la containerul de cartier nu sunt pubele anume :sticla, metal, plastic, hârtie!!! Vă rog frumos, ajutați-mă!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.