Un studiu de de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2 făcut aleatoriu de către specialiștii MedLife, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, arată o dublare a cazurilor de infectare cu tulpina britanică depistate pe teritoriul României. Între cele 45 de probe pozitive care conțin tulpina B1.1.7 a coronavirusului identificate, una provine de la un pacient vasluian. Coronavirusul „britanic” se remarcă printr-o contagiozitate mult mai ridicată și prin faptul că afectează în special persoanele până în 48 de ani, chiar și copii!
Sistemul Medical MedLife continuă studiul de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2 și anunță noi rezultate privind cazurile de infectare cu tulpina britanică depistate pe teritoriul României. În această etapă a cercetării, specialiștii au analizat un nou lot de 90 de probe, prelevate în mod aleatoriu în perioada 3 – 11 februarie de la pacienți testați pozitiv prin RT-PCR, dintre care45 de probe conțin tulpina B 1.1.7 a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie. Mai grav este faptul că nu pot fi evidențiate focare doar în anumite regiuni, probele pozitive cu Coronavirusul britanic provenind de la persoane din toate zonele țării, inclusiv de la un pacient infectat cu covid 19 din județul Vaslui, care, se pare, nu ar fi avut contact cu vreo persoană revenită curând din așa zisa zonă roșie de carantină. Conform specialiștilor, acest lucru înseamnă că respectiva tulpină are deja o transmitere comunitară, lucru foarte grav, dat fiind gradul crescut de contagiozitate, în raport cu tulpinile clasice de Covid 19. Mai grav, în doar două săptămâni, prevalența cazurilor de infectare cu varianta britanică a cornavirusului identificate de divizia de cercetare a Grupului MedLife s-a dublat în doar două săptămâni, ajungând la 79 de cazuri, depistate în cele 2 luni de la demararea studiului!
“Dacă în urmă cu două săptămâni anunțam că prevalența cazurilor identificate cu tulpina britanică este de 26,6% pe lotul analizat la acel moment, acum, procentul aproape s-a dublat, 50% din probele analizate în lotul curent conținând tulpina B1.1.7, cunoscută ca având originea în Marea Britanie. Considerând că eșantionul analizat este reprezentantiv, datele confirmă dinamica anticipată în rundele anterioare de secvențiere și faptul că, cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile orașe ale țării, urmând, cel mai probabil, să devină tulpina cu cea mai mare frecvență în următoarele 3-5 săptămâni la nivel național. Astfel, România ar fi printre primele țări din Uniunea Europeană în care predomină varianta britanică a coronaviursului. Pe de altă parte, este de precizat faptul că, deși rata de transmitere a noii tulpini este una ridicată, păstrarea unui platou în ceea ce privește numărul de cazuri înregistrate zilnic și diminuarea numărului de cazuri grave în secțiile de ATI sugerează că măsurile luate de autorități, respectiv carantinarea pe zone în funcție de prevalența locală a infectărilor, au funcționat și probabil vor trebui menținute în continuare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.
Dat fiiind pericolul deosebit pe care-l reprezintă noua tulpină de Coronavirus, Marea Britanie și Irlanda de Nord sunt singurele de pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care persoanele sosite de acolo sunt obligate să stea în carantină minim 14 zile, chiar dacă prezintă un rezultat negativ al unui test RT PCR făcut cu maxim 72 de ore înainte ori o dovadă a efectuării vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv a celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia. Singura veste bună o reprezintă faptul că, din câte se pare, toate cele 33 vaccinuri administrate în prezent în România protejează și împotriva tulpinii B 1.1.7 a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie.