Centru de testare Covid 19 în Vaslui, nedeschis din cauza… Ministerului Sănătății!

Primăria municipiului Vaslui a făcut încă de anul trecut eforturi financiare și logistice pentru a înființa încă un centru de testare împotriva Covid 19, pe lângă cel care funcționează deja la Spitalul Județean de Urgență, realizat din donații publice, unele, de la bugetul local. Deși totul este pregătit la cele mai înalte standarde, inclusiv aparatura necesară, nici în ziua de azi, onor ministrul Sănătății nu a binevoit să semneze Ordinul prin care s-ar putea începe testarea vasluienilor. În schimb, cele două centre de vaccinare înființate de Primăria Vaslui funcționează la capacitate maximă, în funcție de dozele alocate, un al treilea centru, pregătit chiar lângă Centrul de testare anti-coronavirus, putând fi oricând pus în funcțiune, chiar pentru vaccinarea cadrelor didactice, subiect acum, mai mult ca oricând, de actualitate!

Încă din vara trecută, atunci când pandemia de SARS Cov 2 era încă la cote maxime, și înainte de așa-zisul al doilea prag, municipalitatea vasluiană era hotărâtă să facă orice eforturi necesare pentru a-și proteja cetățenii. Pe lângă alocarea unor sume importante Spitalului Județean de Urgență, pentru ca acolo să poată funcționa primul centru de testare anti-Covid 19 din oraș, centru de altfel înființat din donații publice, s-a luat decizia ca fostul spațiu al CJAS Vaslui din zona Gării, aparținând municipalității, să fie reabilitat în vederea înființării acolo a unui centru de testare și a unuia de vaccinare împotriva Covid 19, urmând ca, după sfârșitul pandemiei, acolo să funcționeze un centru medical comunitar. Doar pentru reabilitarea spațiului respectiv și dotarea cu aparatura și mobilierul necesar, inclusiv achiziționarea unui aparat de testare RT PCR, municipalitatea a cheltuit nu mai puțin de 360 de mii de lei de la bugetul local. Centrul de testare a fost finalizat încă din luna decembrie a anului trecut și, deși a fost găsit și personalul medical care să se ocupe de testarea pacienților, deocamdată, nu a fost deschis. Trebuie spus că, în urmă cu o lună, consilierul local Radu Sorin (ALDE) a făcut o interpelare în acest sens în ședința de CL, interpelare care a ajuns în spațiul public și care nu a primit nici un răspuns de la autoritățile publice centrale care se ocupă de problema Covid, respectiv Ministerul Sănătății. A răspuns în schimb primarul Pavăl, care, la conferința de presă susținută online ieri, 24 februarie, a declarat: „Deși am transmis, prin intermediul Direcției de Sănătate Publică, toată documentația necesară, având totodată toate avizele cerute, nici până acum nu a fost emis, din partea ministrului Sănătății, Ordinul necesar pentru demararea testărilor. Am dorit să asigurăm acest serviciu pentru locuitorii municipiului Vaslui, la fel, pentru cei din împrejurimi, în condițiile în care laboratorul de la Spitalul Județean este foarte aglomerat, iar, pentru mulți, prețurile unui astfel de test sunt destul de greu de suportat, cu atât mai mult cu cât la aceste costuri se adaugă și cele ale deplasării până la Iași, unde se pot efectua astfel de analize în sistemul privat. Așteptăm încă un răspuns de la Ministerul Sănătății, răspuns care sperăm să vină, totuși, înainte de sfârșitul pandemiei, termen pe care ni-l dorim cât mai aproape, pentru a putea să ne reluăm viața normală. Reiterez încă o dată disponibilitatea noastră de a participa la orice efort în lupta împotriva SARS Cov 2, indiferent de costuri sau de implicare fizică. Drept dovadă stau cele două centre de vaccinare deschise de noi în municipiul Vaslui, cel de la Clubul Pensionarilor și cel de la Bucuria, centre unde activitatea a mers foarte bine, puținele situații stânjenitoare apărute din cauza lipsei de vaccinuri fiind depășite după ce persoanele programate au înțeles situația și au fost reprogramate”, a explicat primarul Vasile Pavăl.

Conform datelor prezentate de primar, până acum, la Centrul de Vaccinare de la Clubul Pensionarilor, cu două circuite, deschis în luna ianuarie, până pe 23 februarie au fost vaccinate 1.602 persoane, în ianuarie, și 2.594 de persoane în februarie, în timp ce la centrul de la Bucuria, din zona Racoviță, cu 3 circuite, deschis la începutul acestei luni, au fost vaccinate cu vaccinul Astra Zeneca 1.362 de persoane, fiind folosite toate dozele de vaccin alocate. „Se vorbește foarte mult în această perioadă de vaccinarea cadrelor didactice. Este problema DSP, care trebuie să organizeze caravane mobile în acest sens, însă dacă vom fi solicitați, avem toată disponibilitatea și, mai mult, avem deja pregătit un spațiu dotat corespunzător, cel din zona Gării, de lângă centrul de vaccinare. Mai mult, avem chiar și contracte încheiate cu cadre medicale, medici, asistente medicale și registratori, care ar putea să preia această importantă sarcină și cărora doresc să le mulțumesc pentru disponibilitate și implicare”, a mai declarat primarul Vasile Pavăl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.