Solutie de avarie pentru continuarea investitiilor din Vaslui

Lipsa bugetului pentru acest an sileste conducerea Primariei municipiului Vaslui sa adopte solutii provizorii pentru continuarea sau demararea unor obiective de investitii cu finantare multianuala care au termene apropiate de finalizare si au nevoie de finantare de la bugetul local. Suma totala necesara este de circa 5,73 de milioane de lei, din care 3,5 milioane lei, pentru continuarea lucarilor incepute. Printre obiective se numara lucrari sau finantarea unor proiecte derulate la unitati de invatamant, finalizarea pistei de skateboard si continuarea lucrarilor la noul bazar, reabilitarea unor strazi, dar si efectuarea de studii de fezabilitate ori plata serviciilor de consultanta si verificare a proiectelor pentru care se doreste obtinerea de finantare nerambursabila prin Programul Operational Regional sau din alte surse.

Cu aprobarea consilierilor municipali vasluieni, conducerea Primariei va continua unele investitii sau va demara altele noi – obiective care nu sufera amanare, alocand resursele financiare necesare chiar si in lipsa, inca!, a bugetului local pentru anul 2019. Dat fiind ca abia zilele acestea au fost primite alocarile de la bugetul de stat, adoptat si promulgat cu foarte mare intarziere, bugetul local al municipiului Vaslui este abia in faza de elaborare, urmand a fi adoptat cel mai probabil la sfarsitul lunii aprilie, dupa ce va fi supus dezbaterii publice. In aceste conditii, conform legii, se aplica in continuare prevederile bugetului anului precedent, pana la aprobarea noului buget, limitele lunare de cheltuieli, cu exceptia cazurilor deosebite, neputand depasi 1/12 din prevederile bugetului anului precedent. Luand in considerare necesitatea derularii corespunzatoare a obiectivelor de investitii in anul 2019 si faptul ca in cadrul Programului de investitii publice sunt incluse obiective de investitii cu alocari multianuale, in vederea implementarii in conditii optime a proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile, municipalitatea se vede nevoita, pentru a asigura finantarea corespunzatoare in aceasta perioada, sa adopte un Program provizoriu de investitii, pana la adoptarea bugetului local pe 2019. Este singurul mod prin care se pot debloca sumele necesare realizarii obiectivelor urgente, suma necesara fiind de 5,73 de milioane de lei, din care 3,5 milioane lei pentru continuarea lucarilor incepute.

Lista investitiilor din programul provizoriu cuprinde 20 obiective, cea mai mare suma, 1,5 milioane lei, fiind destinata continuarii lucrarilor la noul Bazar si a targului auto din apropiere, obiectiv care, teoretic, ar trebui sa fie gata anul viitor. Pe langa continuarea lucrarilor de reabilitare a acoperisurilor Liceului teoretic Emil Racovita si a Scolii gimnaziale Constantin Motas, precum si amenajarea amfiteatrului Liceului teoretic Mihail Kogalniceanu, din programul provizoriu mai fac parte obiective ca pista pentru skateboard si role, demararea lucrarilor pentru alimentarea cu energie electrica a locuintelor si pentru iluminatul public de pe mai multe strazi, pentru finalizarea parcarii de pe strada Stefan cel Mare, de la Teoclinik, refacerea asfaltului din cartierele Gara IV si 13 Decembrie, precum si continuarea lucrarilor de sistematizare pe verticala din zona Sinagogii. Unele dintre obiectivele care nu suporta amanare si care necesita alocarea de fonduri in suma de peste un milion de lei incluse in programul provizoriu propus de municipalitate se refera la intocmirea de documentatii, studii de fezabilitate ori plata serviciilor de consultanta si de verificare a documentatiilor tehnice a unor proiecte pentru care se spera obtinerea de finantare nerambursabila disponibila prin POR. Acestor proiecte li se adauga si intentia construirii a 20 de locuinte de serviciu, prin ANL, amenajarea unui sediu pentru Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitana Vaslui, asociatie care, pe viitor, va avea un rol foarte important de accesarea de fonduri pentru dezvoltarea acestei zone, ori pentru implementarea proiectului AgriGo4 cities, proiect a carui implementare necesita alocarea urgenta a peste 250 mii lei.

Intre nevoile urgente, care nu sufera amanare pana la adoptarea bugetului local pe acest an, se numara si una mai putin obisnuita, achizitia a doua masini de numarat bancnote, care ar costa 6.000 lei. Este un semn bun, care arata ca fie ca colectarile de taxe si impozite la bugetul local sunt atat de mari, incat banii incasati sunt greu de numarat manual, fie ca acelasi buget va putea suporta plata fara probleme a ajutoarelor si indemnizatiilor sociale, care se platesc numerar, chiar si in conditile in care, in acest an, obligatiile privind plata drepturilor si indemnizatiilor cuvenite insotitorilor persoanelor cu handicap grav si alte obligatii sociale revin Primariei.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.