CE a adoptat o recomandare care permite exploatarea gazelor de sist n spatiul UE

sonda_gaze_de_sistComisia European a adoptat, ieri, o recomandare care permite exploatarea gazelor de sist n Europa, cu conditia respectrii principiilor comune minime, n special a normelor sanitare si a celor pentru protectia mediului.

n pofida recomandrilor organizatiilor pentru protectia mediului si ale Parlamentului European, Comisia European a refuzat s impun norme juridice constrng toare privind explorarea si exploatarea gazelor de sist. Gazele de sist suscit sperante n unele regiuni ale Europei, dar si preocupri. Comisia rspunde solicit rilor formulnd principii minime, pe care statele membre sunt invitate s le urmeze n scopul de a tine cont de aspectele ecologice si sanitare si pentru a oferi companiilor de exploatare si investitorilor previzibilitatea necesar, a explicat comisarul UE pentru Mediu, Janez Potocnik. Recomandrile Bruxellesului sunt total insuficiente pentru protejarea locuitorilor si mediului de riscurile asociate extractiei acestor hidrocarburi, a reactionat organizat ia Prietenii Pmntului, denuntnd lipsa de curaj a Uniunii Europene, care nu a luat msuri concrete n acest domeniu. O locatie pentru exploatarea gazelor de sist nu va putea fi selectat dect dac evaluarea riscurilor demonstreaz c fracturarea hidraulic nu antreneaz eliberarea direct a substantelor poluante n pnzele freatice, recomand CE. De asemenea, statele vor trebui s se asigure c instalatiile pentru exploatarea gazelor de sist sunt construite n asa fel nct s se evite scurgerile la suprafat si deversrile n sol, ap sau aer, adaug CE. Evalurile privind impactul asupra mediului trebuie efectuate cu transparent maxim, insist CE. Statele membre sunt invitate s aplice principiile formulate ntrun interval de sase luni si, ncepnd din decembrie 2014, s informeze anual Comisia European despre msurile aplicate.

MEDIAFAX

2 COMENTARII

  1. Europarlamentarilor nu dormiti.Mancati cacat acolo in consiliul europei pentru a nu permite sa fim otraviti.De aceea contribuabilul roman va plateste.

  2. Toti vorbesc de reducerea poluarii, de incalzirea globala, etc si uitati-va la ei ce legi permisive adopta , chiar si in Parlamentul European…toti politicienii sunt la fel iar speranta ca macar cineva de „afara” va face ceva in privinta acestor gaze de sist incet, incet dispare. Nu le pasa noi, de Pamint, de sanatatea copiilor nostrii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.