La trei camere, criza se msoar n miliarde!

apartamentCriza prelungit a tiat drastic din preturile apartamentelor din municipiul Vaslui. n octombrie 2008, la debutul recesiunii, pentru un apartament cu trei camere situat n proximitatea Pietei Traian, zon considerat foarte bun, se oferiser 80.000 de euro. Apartamentul nu s-a vndut, n speranta obtinerii unui pret mai bun. Asadar, la vremea respectiv, un apartament cu trei camere se tranzactiona cu 2,6 miliarde lei vechi. La nceputul acestui an, acelasi apartament putea fi achizitionat cu maxim 1,5 miliarde lei, fapt care face ca cei aproape cinci ani de criz s se msoare n miliarde de lei. n paralel cu prbusirea pretului la apartamente, a disprut si euforia cumprrii de case. Astfel, anul trecut, numrul ipotecilor imobiliare din judetul Vaslui a sczut cu 49%.

Criza economic a pus pe butuci pretul apartamentelor din municipiul Vaslui. Dac n anul 2008, preturile apartamentelor tranzactionate aici erau comparabile cu cele din Madrid, capitala Spaniei, n prezent, situatia s-a schimbat radical. Practic, de la 1 octombrie 2008, data la care criza economic a nceput n Romnia, si pn la nceputul acestui an, preturile la apartamente s-au diminuat si cu 50%. La debutul crizei economice, piata imobiliar intrase ntr-un blocaj, cu toate c cererea si oferta de locuinte erau foarte consistente. Problema principal a „griprii” sistemului era incapacitatea agentilor imobiliari de a aduce la un numitor comun clientul si vnztorul, din cauza preturilor halucinante care se solicitau. Spre exemplu, n octombrie 2008, s-a ajuns ca un apartament de trei camere din zona Traian, pentru care se oferiser 80.000 de euro, s nu mai fie vndut de ctre proprietar! Se urmrea, evident, obtinerea unui pret mai mare dect cel avansat… n general, n urm cu aproape cinci ani, pe segmentul apartamentelor de trei camere, decomandate, preturile practicate variau ntre 1,7 si 2,6 miliarde de lei vechi.

Clienti optimisti, agentii prospere…

La sfrsitul anului 2008, cele 10 (!!!, n.r.) agentii imobiliare care functionau n oras dezvoltau tranzactii profitabile iar n piat domnea o not optimist. „Foarte mult lume dorea s cumpere apartamente. O presiune n plus era pentru familiile care aveau contractate credite si care, n trei luni, trebuiau s gseasc un apartament convenabil la pret. Acum, eu i sftuiesc pe tineri s si cumpere apartamente n blocuri nu sunt foarte vechi si nu foarte scumpe. Dect s stea n chirie si s plteasc pe lun ntre 200 si 250 de euro, este preferabil s si cumpere casa lor sim cu banii de pe chirie, s plteasc ratele la banc”, spune directorul unei agentii imobiliare din oras. Din nefecirice, elanul vasluienilor de a-si achizitiona locuinte a fost serios afectat de criza economic, iar pretul apartamentelor a sczut exponent ial. Astfel, la nceputul anului 2013, la nivelul municipiului Vaslui, un apartament cu dou camere costa ntre 700 milioane de lei vechi si 1,4 miliarde lei, n functie de zon, confort si dotri sau alte facilitti. Pentru un apartament cu trei camere, pretul ajunge la 1,5 miliarde de lei, iar pentru un apartament cu patru camere, la 1,8 miliarde de lei.

A scazut si numarul ipotecilor imobiliare

Vasluienii nu si mai gajeaz casele pentru a obtine credite imobiliare. Dup patru ani de criz economic si o diminuare sever a veniturilor, numrul ipotecilor nregistrate oficial a sczut dramatic. Insecuritatea financiar i determin pe salariati s nu si mai garanteze obligatiile ctre creditor printrun bun imobil din propriul su patromoniu (cas, apartament, teren). Conform datelor Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliar (OCPI) Vaslui, anul trecut, au fost intabulate n total n cartea funciar 1.380 de ipoteci. Spre comparatie, n anul 2011, au fost nregistrate 2.833 de ipoteci. Conform datelor OCPI Vaslui, n anul 2008 au fost nregistrate 3.413 ipoteci, n 2009, 1.900 ipoteci, iar n 2010, doar 1.337 de ipoteci. Din nefericire, avalansa de garantii imobiliare parafate n anii precedenti nu a avut la baz o relansare a economiei si, implicit, a cstigurilor. Scderea numrului de ipoteci a fost cauzat si de politicile tot mai dure de creditare adoptate de bnci. De la un an la altul, pentru a deschide un mprumut, clientul a fost nevoit s intabuleze tot mai multe ipoteci pe diferite imobile.

3 COMENTARII

  1. de fapt piata imobiliara nu a suferit o cadere, iar pretul imobiliarelor nu s-a prabusit, ele doar au atins o cota aproape de normalul valorii lor.
    agentiile imobiliare nu mai au super profit si nu mai dau”tunuri”, acum ele doar au profit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.