n judetul Vaslui vor fi cele mai mici salarii din tar!

baniPrognozele salariale pentru urmtorii trei ani pun cruce cstigurilor pe care sper s le aib vasluienilor. Judetul Vaslui va avea cea mai modest crestere salarial din Romnia, n anul 2015, estimndu-se un salariu mediu net lunar de 1.346 lei. n ciuda temperaturilor tropicale, salariul mediu net din Vaslui rmne nghetat la 1.068 lei. Nici oamenii de afaceri nu sunt mai optimisti: n 2012, cuvntul de ordine n economie este stagnare.

Salariatii vasluieni vor trebui s se multumeasc cu cele mai mici salarii din Romnia. Potrivit datelor Comisiei Nationale de Prognoz, n perioada 2012 – 2015, salariul mediu net lunar din judetul Vaslui va creste cu doar 132 de lei, ajungnd la suma de 1.346 lei. Practic, cu aceast estimare, Vasluiul se afl pe ultimul loc al clasamentului cresterilor salariale n urmtorii trei ani. Pe podiumul srciei, pe lng judetul nostru se mai claseaz Bihorul, cu o crestere a salariului net de 132 lei, Muresul, cu 134 lei, Vrancea, cu 134 lei, si Bistrita Nsud, cu 144 lei. Spre comparatie, n Bucuresti, salariul mediu net lunar va creste pn n anul 2015 la 2.561 lei, cu 313 lei mai mult fat de nivelul estimat pentru anul n curs, care este de 2.248 lei. Al doilea „tigru” pe segmentul salarial va fi Ilfovul, cu salarii care ar urma s creasc cu 212 lei, pn la 2.163 lei. Raportat la macroregiuni, salariile din Bucuresti sunt mai mari cu 60% fat de Regiunea de Sud-Est.

Salariu mediu net, nghetat la 1.068 lei

n aprilie, cstigul salarial mediu net din judetul Vaslui a fost de 1.068 lei. Peste medie s-a cstigat n agricultur, silvicultur si piscicultur (1.129 lei) si servicii (1.080 lei), iar sub medie s-au situat cstigurile din industrie plus constructii (1042 lei). Conform datelor Directiei Judetene de Statistic Vaslui, fat de luna martie, salariul mediu net a rmas la aceeasi valoare. n aceeasi lun, cstigul salarial mediu brut a fost de 1.448 lei. Peste medie s-a cstigat n agricultur, silvicultur si piscicultur (1.546 lei) si n servicii (1.469 lei), iar sub medie s-au situat cstigurile din industrie plus constructii (1.403 lei). La sfrsitul lunii aprilie, n judetul Vaslui era nregistrat un numr total de 52.287 salariati. Fat de luna aprilie 2011, cnd n judet aveau contracte individuale de munc 50.856 salariati, se nregistreaz o crestere usoar 2,8%.

Oamenii de afaceri nu cred n minuni

Anul 2012 nu va aduce schimb ri majore n nivelul de trai al vasluienilor. Din nefericire, singura veste bun pentru contribuabilii locali este stabilizarea actualei situa- tii socio-economice. ns, si mentinerea judetului pe linia de plutire este conditionat de ndeplinirea mai multor factori legati de investitii, absorbtia fondurilor europene, execut ie bugetar etc. n caz contrar, actuala stabilitate a economiei la un nivel extrem de sczut poate bascula ntr-o situatie mult mai dramatic. Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii Vaslui, crede c pe aceast stabilizare a agentilor economici se poate construi treptat o relansare a productiei. „Dac analizm investit iile aflate n curs de derulare din anul 2011, alte investitii prinse n bugetele pe 2012 si punem baz pe promisiunile cu privire la derularea fondurilor europene, piata muncii va cunoaste o stabilizare. O piat a muncii stabil ar nsemna conservarea unui cstig constant, ceea ce ar duce, implicit, si la stabilizarea consumului. Dup trei ani de cderea a economiei, stabilitatea este un lucru care trebuie luat n seam si, de aici, se poate pleca n sus”, a precizat Ovidiu Copacinschi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.