Un biat de 13 ani a murit necat n lacul Mantu

Un biat n vrst de 13 ani si-a pierdut viata, duminic, n timp ce se afla la scldat n lacul Mantu, din comuna Ttrni. Minorul a intrat n ap pentru a face o baie, desi nu stia s noate. Acesta era nsotit de un grup de prieteni, ns, din pcate, prin preajm nu s-a aflat niciun adult care s l poat ajuta.

Tragicul eveniment s-a produs duminic, n jurul orei 12.00, dar copiii care au fost martori au trebuit s parcurg pe jos distanta pn n satul Bltati, unde au anuntat familia si, ulterior, fortele de interventie. La fata locului au fost mobilizate o echip de cutare-salvare de la Sectia Husi, precum si echipa de scafandri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgent Podul nalt al judetului Vaslui. La ora 18.20, dup o jumtate de or de cutri, scafandrii au adus la mal trupul nensufletit al biatului, pe care l-au gsit la o distant de 20 metri fat de mal, la o adncime de aproximativ doi metri. Misiunea a fost una dificil, deoarece vizibilitatea n ap era foarte redus iar albia lacului era acoperit cu un strat gros de nmol. Trupul biatului a fost purtat de curenti si descoperit de scafandri la distant de locul indicat de martori. Din pcate, acest caz tragic nu este unul singular. n fiecare an, odat cu nclzirea vremii, apar si situatiile n care copii, tineri sau chiar persoane cu experient si pierd viata n astfel de mprejurri. n plus, n aceast perioad canicular copiii se aventureaz adesea s plece nensotiti la scldat, nerealiznd pericolul la care se expun fcnd baie n locuri neamenajate sau executnd diverse activitti n apropierea apei. Echipa de scafandri a mai intervenit si n zilele de 10 si 11 mai pentru cutarea a doi tineri care s-a necat n timp ce se aflau la scldat n rul Brlad. Cteva zile mai trziu, n noaptea de 26 spre 27 mai, pompierii de la Detasamentul Brlad au intervenit pentru cutarea unui brbat de 62 de ani, care s-a necat n lacul Prodana.

Pentru a evita evenimentele nedorite, pompierii recomand respectarea ctorva reguli:
– Respectati avertizrile privind interzicerea scldatului si scldati-v doar n locuri special amenajate pentru not!
– Nu v aventurati la scldat dac nu notati bine!
– Supravegheati atent copii si nu i lsati s intre singuri n ap. O clip de neatentie poate fi fatal!
– Nu v scldati n lacuri, ruri, canale de irigatie sau alte cursuri de ap unde malurile sunt abrupte, curent ii foarte puternici, albiile nmoloase sau pline de plante, pietre, crengi si trunchiuri de copaci!
– Evitati scldatul n zone n care, anterior, s-au produs incidente.
– Nu intrati n apa rece dup ce ati stat mult la soare!
– Nu sriti de pe platforme, poduri sau alte constructii! Aceste acte de teribilism pot avea consecinte grave.
– Nu v aventurati n ap cnd sunteti n stare de ebrietate, seara trziu sau pe timp de noapte.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.