Seceta omoara tot

secetaValul de temperaturi tropicale din ultimele zile a lovit dramatic culturile agricole de primvar. Dac n aceast sptmn nu va ploua, porumbul, sfecla de zahr si floarea-soarelor vor fi calamitate. Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a promis c va veni la Vaslui pentru a discuta problema despgubirilor pentru pierderile suferite de agricultori n toamna anului trecut. Din nefericire, ntre timp, dezastrul provocat de secet poate s fie total.

Temperaturile extreme din ultimele zile amenint grav culturile agricole semnate n aceast primvar. Dac n perioada imediat urmtoare n judetul Vaslui nu vor cdea precipitatii, culturile de floarea-soarelui, porumb, sfecl de zahr etc. vor fi calamitate n totalitate. Temperaturile de 40 de grade Celsius la nivelul solului nregistrate n ultimele zile au consumat si ultimele rezerve de ap acumulate n luna mai. Dincolo de temperaturile tropicale, n aceast perioad, si consumul de ap al plantelor este foarte mare. Spre exemplu, n acest interval de timp, floarea-soarelui nfloreste iar porumbul si dezvolt stiuletele. Fermierii sustin c, dac nu va ploua foarte repede, peste dou sau trei sptmni, va fi prea trziu pentru salvarea culturilor. „Rezerva de ap acumulat dup ploile din mai a disprut. Acum, nu mai este ap deloc n sol. Ne trebuie ap la culturi, altfel vom pierde totul!”, explic un fermier vasluian. n judetul Vaslui, cea mai afectat zon este Lunca Prutului. Aici, culturile de porumb si floarea-soarelui prezint primele semne de vestejire. n judetul Vaslui, suprafata total de teren agricol nsmntat n primvara acestui an a fost de 178.573 ha, respectiv 98% din total suprafat de 181.808 ha programat pentru nfiintarea culturilor de primvar. Printre culturile nsmntate se numr porumbul – 101.548 hectare, floarea-soarelui – 50.320 hectare, orzoaic de primvar – 2.475 hectare, ovz – 2.458 hectare si sfecl de zahr – 1.421 hectare.

Ministrul Agriculturii vine la Vaslui

n urmtoarele sptmni, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, va veni n judetul Vaslui. Ministrul va avea o mas rotund cu fermierii din judet, tema principal a discutiilor fiind pierderile nregistrate de productori n urma secetei din toamna anului trecut si a furtunilor de zpad din iarn. „n urma secetei din toamna anului trecut, 90% din culturile semnate cu rapit au fost calamitate, iar n lunile ianuarie si februarie, zpada a distrus serele si solariile si s-au nregistrat pagube. Noi am acordat un ajutor de minimis pentru daunele legate de zpezi”, a spus Daniel Constantin. Suprafata total a culturilor agricole nfiintate n toamna anului trecut care au fost calamitate este de 16.153 de hectare. Conform datelor Directiei pentru Agricultur a Judetului Vaslui, au fost calamitate si ntoarse 12.761 hectare semnate cu rapit, 2.115 hectare cu gru, 1.087 hectare cu orz si 190 hectare semnate cu orzoic. n ceea ce priveste pagubele provocate de furtunile de zpad, n judetul Vaslui a fost verificat o suprafat total de 125.220 metri ptrati de sere, fiind afectat o suprafat de 86.920 metri ptrati. La solarii, a fost verificat o suprafat total de 119.960 metri ptrati, din care a fost afectat o suprafat de 69.066 metri ptrati.

1 COMENTARIU

  1. Azi va ploua , asa ca marea stire e de rahat ca si cel care a scriso………Ziaristul lui Iovita are seceta in cap, in loc de creier..Rusineeeeeeeee

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.