Plugusorul portocaliu, la poarta saracilor

Sracii judetului Vaslui au primit urarea de gratie din partea Guvernului. Dac nu si vor achita drile locale, nevoiasii vor pierde pentru cinci luni beneficiile sociale. Dac nici dup acest termen nu vin cu banii de acas, amrtii pot spune adio sprijinului financiar. Cum majoritatea oamenilor supravietuiesc cu cele cteva zeci de lei de la stat, suspendarea drepturilor este din start o condamnare.

Miercuri, 28 decembrie, ntre srbtorile de Crciun si Revelion, Guvernul Boc a administrat contribuabililor ultima „urare” din acest an. Aceasta este o ordonant de urgent, prin care s-a stabilit c asistatii social vor pierde pentru cinci luni sprijinul financiar dac nu si pltesc taxele si impozitele locale. Este vorba despre persoanele care primesc urmtoarele beneficii sociale: indemnizatia de crestere a copilului, venitul minim garantat si alocatia pentru sustinerea familiei. Suspendarea prestatiilor sociale este anulat n momentul n care petentul si achit taxele locale, urmnd s primeasc retroactiv sumele retinute. n schimb, dac dup termenul de cinci luni beneficiarul de drepturi sociale nu stinge debitele locale, prestatiile se pierd definitiv. La nivelul judetului Vaslui, inovatia fiscal vizeaz peste 100.000 de persoane. Mai exact, 2.710 persoane care primesc indemnizatia pentru cresterea copilului, 18.569 familii care beneficiaz de alocatia pentru sustinerera familiei si 7.912 familii si persoane singure care primesc venit minim garantat. Practic, cum ultimele dou categorii de asistati social triesc exclusiv din aceste venituri, asa c este de asteptat ca suspendarea drepturilor s fac imposibil achitarea drilor locale. n acest moment, la nivelul comunittilor locale, ntre 5 si 20% din numrul asistatilor sociali sunt restantieri la bugetele locale.

Justificari oficiale

Suspendarea beneficiilor sociale pentru neplata taxelor locale este argumentat prin necesitatea aplic rii prevederilor Legii asistentei sociale. „Actul normativ prevede unele modalitti de penalizare pentru persoanele care primesc beneficii sociale si nu pltesc taxele si impozitele locale, astfel nct s fie implementate prevederile Legii asistentei sociale. Astfel, se suspend pe o perioad de 5 luni beneficiul de asistent social acelor persoane care nu si vor achita taxele si impozitele locale”, este solutia Guvernului. n baza Legii asistentei sociale, autorittile administrat iei publice locale constituie un fond de asistent pentru plata beneficiilor sociale acordate din bugetul local. Sumele necesare pentru acest fond sunt asigurate inclusiv din bugetele locale. De asemenea, serviciile sociale sunt finantate si din bugetul local.

Indicatorul social de referinta intra n scena

Prin acelasi act normativ, Executivul a decis s introduc si sanctiunea de suspendare a alocatiei pentru sustinerea familiei n situatia n care titularul nu depune n termen declaratia pe propria rspundere n vederea mentinerii acordrii acestui drept. Ordonanta aprobat de Guvern mai stabileste c alocatia de stat pentru copii, indemnizatia de crestere a copilului, venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei vor fi raportate la indicatorul social de referint, care are valoarea de 500 lei. Documentul stabileste c toate beneficiile sociale vor fi raportate la indicatorul social de referint, care are valoarea de 500 lei, Guvernul sustinnd c nu vor fi modificate cuantumurile beneficiilor si indemnizatiilor sociale si c acestea rmn la acelasi nivel exprimat n lei si reglementat n prezent.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.