Actualul ministru al Snttii, Atitila Cseke, aduce n actualitate o idee mai veche a fostilor ministri din domeniu: introducerea copltii, ca metod de reducere a cheltuielilor din sistemul sanitar. Potrivit acestuia, proiectului de lege care prevede introducerea copltii va fi fcut public pe site-ul Ministerului n maxim 10-15 zile. Medicii cred c nu este o idee bun n conditiile n care majoritatea pacientilor sunt pensionari cu venituri mici, c procedur este greu de introdus n cazul n care sistemul nu este suficient finantat si exist riscul ca spitalele s piard procesele cu pacientii nemultumiti. Iar coplata nu va elimina atentiile date de pacienti medicilor.
Sistemul de sntate romnesc ar putea fi n curnd contra cost, dar legal. Ministrul Snttii, Attila Cseke, ia n calcul introducerea, din iulie, a coplatei pentru o parte dintre servicii. Oficialul ar mai dori si introducerea unui sistem de asigurri complementare, alturi de stabilirea unui pachet general de servicii. n acest fel se consider c va scdea presiunea pe unittile medicale. Medicii vasluieni nu vd si nu au vzut niciodat cu ochi buni aceast msur. S spunem c o serie de serviciile efectuate nu sunt decontate de CJAS. Pe toate listele de asigurati majoritatea este detinut de pensionari care, o stie toat lumea, nu au venituri fantastice. Dimpotriv… Dar ei sunt cei care au cele mai multe probleme de sntate si tot ei sunt cei care vin cel mai des la cabinet. Uneori nu au nici mcar bani s plteasc diferenta ntre compensare si pretul de pe raft al medicamentului. I-am omor cu zile dac le-am mai pretinde si noi bani, afirm un medic de familie vasluian.
Idee scoas de la naftalin
Ideea de coplat nu este nou n sistemul de asistent medical. Ea a fost lansat de ministrul Eugen Nicolescu nc de la nceputul anului 2006, dar nu a fost pus n aplicare tocmai pentru c nu au fost ntocmite pachetele de servicii medicale minimale (echivalente cu asa-zisele protocoale terapeutice ale Guvernului Bazac). ns ncepnd din 2006, spitalele elibereaz fiecrui pacient un decont de cheltuieli pentru valoarea serviciilor acordate. Pentru stabilirea sumei din decontul de cheltuieli pentru fiecare bolnav externat , unitatea sanitar calculeaz tariful pe zi de spitalizare, numrul de zile de spitalizare, contravaloarea medicamentelor, a materialelor sanitare utilizate, a analizelor de laborator si investigatiilor efectuate, alocatia de hran. Fiecare decont de cheltuieli se ntocmeste n trei exemplare, din care unul se nmneaz pacientului, unul rmne atasat la foaia de observatie iar al treilea este trimis compartimentului financiar contabil. Ministrul Bazac a vehiculat si el introducerea sistemului de coplat, fr a-l pune ns n aplicare. Ideea revine acum. Nu stim nc care este forma proiectului lansat de Attila Cseke, dar un lucru este sigur: odat cu introducerea copltii, spitalele vor avea obligatia s ofere gratuit pacientilor serviciile incluse n pachetul de servicii de baz si contra-cost doar serviciile medicale suplimentare.
Coplata nu anuleaz spaga
Legiferarea decontrii de ctre pacient a unei prti din serviciile medicale pare greu de introdus n practic. Ca s introduci coplata este necesar s poti aplica pachetul de servicii medicale de baz. Motivul pentru care nu se poate aplica acest pachet este simplu: nu sunt bani la buget pentru a asigura n totalitate pacientilor aceste servicii minime de baz. Pentru c dac n acest pachet te angajezi s-i dai unui bolnav de inim anumite medicamente si s efectuezi anumite analize, atunci obligatoriu trebuie s asiguri si banii necesari pentru acestea. n caz contrar pacientul are dreptul s dea spitalul n judecat si cstig, cernd despgubiri. Coplata este oferirea unor servicii suplimentare celor din pachetul de baz, pe care pacientul le poate primi la cerere, spune dr. Mircea Zavate, presedintele Colegiului Medicilor Vaslui. Multumiti de aceast idee nu sunt nici pacientii. Majoritatea celor cu care am stat de vorb au afirmat c ideea nu le place si n asemenea conditii ar fi nevoiti s plteasc att serviciile oferite ct si atentia medicului care i trateaz.
pensiile se diminueaza,salariile se subtiaza,dar cresc obligatiile; „dupa noi,potopul” si „scapa cine (mai)poate)