Creditele restante n lei sau valut transform viata multor familii vasluiene ntr-o tragedie. Contractate pentru cumprarea de case, autoturisme sau n alte scopuri, mprumuturile neachitate ngroas lunar „clubul” restantierilor. Numai n luna octombrie, populatia si agentii economici de la nivelul judetului Vaslui au contabilizat datorii de peste 14 milioane de lei. Sume imense nu mai pot fi returnate institutiilor financiare, iar perspectivele apropiate sunt sumbre. Oferta locurilor de munc a intrat n moarte clinic, veniturile scad constant de la o lun la alta, n timp ce rata somajului a fost scpat de sub control. ntre timp, sloganurile electorale de tipul „interesul national” sau „poporul suveran” au fost rapid uitate.
Vasluienii ntmpin srbtorile cu datorii imense. Pentru a cumpra o cas, un teren, pentru a mobila un apartament sau pentru alte investitii, populatia a fost obligat s bat la portile bncilor. Pline de „farmec” si dispuse s mprumute pe oricine, institutiile financiare au deschis linii de finantare pentru aproape orice solicitant. Economia de consum era pe cai mari, oferta locurilor de munc era generoas, iar perspectivele imediate de dezvoltare, dintre cele mai bune. Din nefericire, vremurile s-au schimbat radical iar Romnia a intrat ntr-o recesiune cumplit. n numai un an, tara noastr a trecut de pe primul loc din Uniunea European la crestere economic, pe unul din locurile fruntase la recesiune. ntr-o perioad extrem de scurt, agentii economici si-au recalibrat planurile de afaceri si au trecut la disponibilizri sau reduceri de salarii. n paralel, salariatii de la stat au nceput s guste si ei din „reteta” minune promovat de Fondul Monetar International. Astfel, n cteva luni, vasluienii care au contractat mprumuturi la bncile comerciale s-au trezit pe cap cu probleme fr iesire. Costurile de administrare ale creditelor au crescut exponential, n timp ce ratele lunare au tinut pasul cu devalorizarea constant a monedei nationale. n momentul n care cele dou consecinte negative din economie si de pe piata financiar si-au dat mna, clientii au nceput s nu mai fac fat pltilor asumate.
Tragedii personale
Numeroase familii vasluiene au ajuns la concluzia c bugetele proprii sunt insuficiente pentru a face fat obligatiilor financiare asumate. Cupluri de tineri disperate care au contractat credite ipotecare n valut, persoane care au apelat la credite de consum pe care nu mai au posibiliatea de a le returna etc. – un ntreg joc al neputintei n relatia cu institutiile financiare, care fac toate eforturile pentru a nu pune n executie procedura de executare silit. Se renegociaz esalon ri de plti, se dau conslutatii de specialitate, se testeaz alte alternative de „fortificare” a clientilor. Din pcate, economia nu mai functioneaz la parametri normali, piata muncii se afl ntr-un declin fr precedent, veniturile (ndeosebi cele din mediul privat) au sczut galopant. Mai mult, perspectiva anului 2010 este din cele mai sumbr, cu o piat n deriv, o rat a somajului n crestere si un deficit masiv al bugetului consolidat al statului.
Zeci de milioane restante
Ultimele date prezentate de Banca National a Romniei (BNR) relev o crestere alarmant a creditelor restante n lei si n valut a populatiei si operatorilor economici. Astfel, n numai o lun, s-a contabilizat o crestere a datoriilor de peste 10 milioane de lei la mprumuturile n moned national. Mai exact, dac n luna septembrie creditele restante n lei erau de 37,7 milioane de lei, n octombrie, restant ele au srit la 47,8 milioane de lei. Dac vasluienii nu mai dispun de moned national, nici la mprumuturile n valut situatia nu este mai optimist. De la credite restante n valut de 5,8 milioane de lei, n septembrie, n luna octombrie, datoriile s-au ridicat la suma de 9,8 milioane de lei. Cu alte cuvinte, ntr-o singur lun, vasluienii au acumulat restante de peste 4 milioane de lei la creditele n valut. Spre comparatie, n aprilie 2008, vasluienii aveau datorii la creditele contractate n lei de aproximativ 21,3 milioane de lei, iar mprumuturile n valut restante reprezentau doar 1,1 milioane de lei din totalul creditelor active. Mai grav este faptul c gradul de ndatorare al populatiei este foarte ridicat. n luna octombrie, populatia avea deschise mprumuturi n lei n valoare de 573,9 milioane de lei si 458,4 milioane de lei credite n valut.
NU POPULATIA ESTE VINOVATA CA A CONTRACTAT CREDITE PENTRU ACHIZITIA DE LOCUINTE SAU AUTOTURISME SI NICI BANCILE CARE AU ACORDAT CREDITE ,DE ECONOMIA JUDETULUI VASLUI SI DE SALARIILE DE AICI POATE AR TREBUI SA VORBITI. INTR-O TARA CARE SE VREA EUROPEANA CUM MAI PUTEM VORBI LA ORA ACTUALA DE SALARII DE 150-200 DE EURO…….NE RAPORTAM LA ZONA EURO SAU LA PENSII DE MIZERIE ASEMANATOARE CU SALARIILE…….UNDE SE INDREPTA ACEASTA TARA DOMNILOR GUVERNANTI DE DREAPTA….SAU DE STANGA ….CE FAC CONCRET PENTRU ACEASTA TARA ALESII NOSTRI???
Sistemul public de pensii din Romania a ajuns, din pacate, la un deficit urias, de 1,5 miliarde de euro, adica de 20% din veniturile sale. Pensia de stat abia a crescut cu 5% anul acesta, nereusind sa imbunatateasca traiul niciunui pensionar, fiind doar o palida masura anti-inflatie. Desi functioneaza mult peste posibilitatile sale reale, sistemul de pensii de stat tot nu reuseste sa ofere pensii decente pentru pensionarii de azi – majoritatea pensiilor sunt de mizerie si complet inadecvate dupa o viata de munca si contributii”, a declarat Crinu Adanut, presedintele APAPR. El apreciaza ca ceea ce este mai rau abia urmeaza si ca balonul numit sistem de pensii se va sparge in curand, iar pensiile platite romanilor vor fi mult mai mici decat cele de azi.