Sa aiba cu ce, dar sa nu aiba cu cine!

Turismul vasluian a ncheiat sezonul estival cu un bilant fulminant: ncas ri zero, un judet scos practic de pe principalele trasee turistice si o infrastructur de promovare a punctelor de atractie locale la pmnt. Dac de la oaspetii din strintate trebuie s ne lum adio, si doritorii de drumetii din tar au nceput s ne ocoleasc cu nversunare. Potrivit specialistilor de pe piat, pe termen scurt si mediu, aproape nimeni nu va mai opri n Vaslui s bea mcar o cafea la una dintre structurile turistice. Infrastructura de profil (pensiuni, ghizi, puncte de informare etc.) este inexistent, n timp ce multe locuri istorice cu un mare potential cultural sunt lsate de izbeliste. Niciodat nu va fi profit din turism, fr s se urmreasc calitatea serviciilor prestate. Noi suntem ultimii mohicani din domeniu, ns vremurile sunt foarte grele, spune Mihai Bumbu, directorul unei agentii de turism din Vaslui. Agentiile de profil care au mai supraviet uit abia mai reusesc s plteasc salariile angajatilor, iar bncile creditoare bat zilnic la usa societtilor. Ct despre investitii n dezvoltarea capacitt ilor operative a agentilor economice, nici nu poate fi vorba. n acest context auster, care nu ofer nici cele mai mici sperante de profit, mai apar si agentii sezoniere (1 iulie – 1 octombrie), care caut doar s spolieze clientii. Dar capcanele pentru doritorii de excursii pe destinatii interne sau externe nu se opresc aici. Potentialii turisti s-au nvtat s caute pe Internet locatiile pe care intentioneaz s le viziteze si au convingerea c se pot descurca singuri. ns, de cele mai multe ori, site-uri de profil pot fi caracterizate dup ma vechea zical afar e vopsit gardul, nuntru-i leopardul. Cu alte cuvinte, preturile care trebuie achitate sunt mai mari cu 40% fat de cele oferite initial, iar conditiile de cazare sunt de-a dreptul mizerabile. Spre exemplu, prin intermediul unei agentii de profil, un vasluian a pltit 175 de euro pentru un pachet turisit n Grecia, pentru ca individual, pentru aceleasi servicii, s scoat din buzunar 350 de euro. Alt teap luat de un concettean este si mai interesant. Pentru 10 zile la un hotel de pe litoralul romnesc, acesta a pltit 1.600 lei prin agentie, iar n particular, acelasi sejur a fcut nu mai putin de 2.500 lei.

Revelionul petrecut acas

Din nefericire, dup un sezon de var esuat, nici minivacanta de sfrsit de an nu trezeste interesul vasluienilor. Dac pe lunile estivale afacerile din turism a sczut cu 30%, pentru Crciun si Revelion, estimrile arat c cererile se vor reduce cu 40%. n ciuda unei oferte extrem de bogate, care acoper att pe intern ct si pe extern punctele de mare interes, cererile ferme lipsesc. Foarte mult lume d telefoane, pune ntrebri, se intereseaz si… att! Pentru srbtorile de Crciun si Anul Nou avem contracte n toate zonele turistice din tar si strintate. Vasluienii pot schia si petrece o vacant frumoas n Austria, Elvetia, Germania, Nordul Italiei. De asemenea, organizm un circuit prin Paris, Londra, Amsterdam si Bruxelles. Pentru Crciun, avem ncheiate conventii cu pensiunile agroturistice din Bucovina, Maramures, Valea Prahovei, Apuseni, iar pentru Revelion, la pensiuni din Poiana Brasov, Duru, Vatra Dornei, Sovata, Predeal, Sinaia, a spus Mihai Bumbu. Pentru toate aceste destinatii, preturile variaz n functie de confortul si durata pachetului solicitat: pentru trei zile pretul minim poate fi de 750 de lei, iar cel maxim de 1.400 lei.

Si totusi avem cu ce!

Dincolo de mnstirile de pe raza judetului, Vasluiul ascunde cteva obiective turistice al cror potential nu este suficient exploatat:
Municipiul Vaslui
Ruinele Curtii Domnesti si Biserica Sf. Ioan (1490);
Complexul monumental de la Podul nalt, la 12 km sud de Vaslui.
Municipiul Brlad
Biserica Domneasc, zidit ncepnd cu anul 1634, n timpul domnitorului Vasile Lupu;
Biserica Sf. Gheorghe zidit n 1843;
Biblioteca S. Belloescu avnd n prezent peste 150.000 volume si un nsemnat fond de carte rar nscris n patrimoniul cultural-national(1906);
Muzeul Vasile Parvan (1914);
Municipiul Husi
Palatul Domnesc din sec. al XVlea si Biserica Domneasc din sec. al XVI-lea;
Biserica zidit de Stefan cel Mare ntre 1494 – 1495, si devenit biseric episcopal n 1598, n timpul domniei lui Eremia Movil.

6 COMENTARII

  1. cine sa vina in judetul vaslui? toti care vin, chiar si in tranzit,se trezesc in fata drumurilor sparte placate cu gauri larg deschise si cu politisti exigenti care iti iau paralele in secunda 1. Sunt foarte curios daca in alte judete mai stau atatia politisti , ARR si RAR ca in acest judet ! am uitat sa spun ce multi tigani sunt care iti pandesc buzunarele cu o atentie desavarsita. de cersetori nu am pomenit nimic! asa ca pana ajungi la vreo manastire sau la unul din obiectivele turistice (si asa putine)ramai pe zero eventual cu vreo una luata in freza de la vre-un jegos din asta de care am pomenit mai sus. in rest toate bune

  2. silvius…solutia e ca barladul sa se elibere de prostia pe centimetru patrat pe care tu si cei ca tine o promovati.
    o sa ajungeti capitala de judet la pastele cailor. cat priveste notiunea de sat…..in anii 90 coborai din tren direct in camp la barlad.. semafoare le-ati vazut acu cativa ani…e usor sa jignesti …mai greu sa-ti demonstrezi cultura..

  3. Turism in Vaslui?????? daca rid prea mult ma ingras. Ce turism cu drumurile noastre???? si daca vine unul din alt judet ce sa vada ca nu are ce…….. Fratilor invatati intii sa primiti turistii si sa aveti cu ce-i primi si pe urma pretentii

  4. N-ai cu cine. Cu Buzatu, cu Mihalache, cu Bichinet (mare istoric si scriitor, de loc din Vladia – fundu’ judetului), cu astia, care nu stiu sa lege doua fraze? Hai domnule, cred ca glumiti. Daca macar unul dintre ei ar da o cautare pe „goagal”, ar vedea cate articole sunt scrise in limba engleza, de istorici occidentali despre Stephen The Great (and Holy) si despre inrudirea lui cu Vlad Tepes (the Impaler), despre batalia de la Vaslui (Podul Inalt) … Numai daca s-ar face un minimuzeu la statuie si s-ar face publicitate cu cap si tot ar trage cate un autocar cu turisti straini la Vaslui in drum spre Nordul Moldovei… Dar, cum am mai zis, n-ai cu cine, ba… n-ai cu cine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.