Menta, cimbrul si cuisoarele sunt niste veritabile „pesticide” pentru agricultura ecologic. Oamenii de stiint au anuntat c plantele comune si mai multe condimente pot ndeplini acest rol.
Agricultura ecologic a primit un ajutoar nesperat din partea oamenilor de stiint. Dup studii ndelungate, un grup de cercettori au anuntat c plantele comune si un numr de condimente pot ndeplini functia de „pesticide naturale”. Oamenii de stiint au analizat propriettile rozmarinului, ale cimbrului, ale cuisoarelor si ale mentei si au descoperit c fermierii pot lupta mpotriva duntorilor din agricultur cu ajutorul acestora. Unele produse comerciale pe baz de condimente, ce au fost deja folosite de ctre fermieri, s-au dovedit eficiente n protejarea recoltelor ecologice de cpsuni, de spanac si de rosii. Spre deosebire de insecticidele conventionale, cele pe baz de plante nu au nevoie de aprobri suplimentare pentru a fi folosite. Dezavantajele constau ns n faptul c se evapor mai repede si se degradeaz mai usor n lumina soarelui, motiv pentru care acestea trebuie aplicate mai des si n concentratii mai mari. Pentru a oferi clientilor produse ecologice standard, productorii trebuie s respecte cu strictete o serie de reguli. Cele mai importante cerinte prevd ca fertilizarea solului s se realizeze cu ajutorul compostului sau derivatelor provenite de la fermele de animale (blegar de curte). Totodat, bolile, duntorii si buruienile vor fi combtute prin adoptarea unor msuri ca alegerea de specii si varietti de plante rezistente, combaterea buruienilor s fie fcut prin munc fizic (prsit), protejarea entomofaunei utile prin asigurarea de conditii favorabile cum ar fi garduri vii, lansarea de prdtori (psri care s elimine insectele duntoare), arderea cu flacra a buruienilor. Fermierii ecologisti sunt supusi unor restrictii drastice privind fertilizarea cu pesticide de sintez, antibiotice, stimulatori si regulatori de crestere, iar n zootehnie este interzis sistemul de crestere intensiv al animalelor.