Dup aproape un an de recesiune sever, Guvernul a hotrt s scoat pe piat un nou plan anticriz. Proiectul cuprinde 32 de msuri de relansare a economiei, finantelor si de salvare a bugetului national. Chiar dac legislatia nu a fost pus la punct iar finantarea lipseste, de la 1 septembrie, criza va da piept cu programul… s-i spunem „Greuceanu III”. Oamenii de afaceri vasluieni sunt extrem de rezervati n a paria pe noul set de msuri. n cel mai bun caz, cteva initiative vor fi aplicate sporadic. Ct despre varianta pesimist, aceasta se reduce la un simplu joc electoral. Patronatul nu doreste dect o relaxare fiscal adevrat, dobnzi mici la credite si comenzi de la stat. n schimb, firmele constat o diminuare drastic a capacittii financiare, inexistenta investitiilor publice si plti restante datnd nc din trimestrul I. Singurele certitudini sunt concedierile si convingerea c 2010 va fi un an cu mult mai greu.
Dup ce primele dou „planuri anticriz” au esuat lamentabil, Executivul s-a decis s contreze cderea economiei cu un nou program. Tot anticriz. Cele 32 de msuri convenite de partenerii de la guvernare vor prinde viat ncepnd cu data de 1 septembrie. Cel putin asa au declarat public voci autorizate de la nivelul aparatului guvernamental. n realitate, initiativele privind stimularea economic, rationalizarea cheltuielilor bugetare si cresterea lichidittii monetare trebuie s fie sustinute de un sistem ntreg de legi, ordonate, ordine etc. Mai mult, msurile de relansare cost enorm bugetul consolidat al statului, care si asa se confrunt cu un deficit major. n asemenea conditii de austeritate, identificarea surselor de finantare este esential, pentru ca ntreg efortul guvernamental s nu rmn doar pe hrtie. Oamenii de afaceri vasluieni sustin c, desi vine foarte trziu, pachetul de msuri este binevenit, cu o singur condit ie: s fie pus n practic. Dup ce s-a fript de mai multe ori n prima jumtate a anului, n patronat persist teama ca msurile s nu aib doar un caracter electoral. „Ar fi trebuit s fie consultati specialisti din agricultur, reprezentanti ai IMM-urilor, industriei, pentru a se articula un plan viabil de iesire din criz. Din pcate, acest lucru nu s-a ntmplat”, spune un om de afaceri vasluian. Refacerea infrastucturii n agricultur (irigatii, masini, subventii), scderea dobnzilor bancare sub 7% sunt doar cteva elemente care nu ar fi trebui s lipseasc din planul anticriz. „Probabil cele 32 de msuri vor fi puse n aplicare pe srite, dup ce Parlamentul va aproba legile necesare pentru implementarea acestora”, sustin patronii vasluieni.
Bani pentru judet
Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert Industrie si Agricultur Vaslui, crede c factorii de decizie locali trebuie s fac presiune la Guvern, pentru a sprijini Vasluiul. Indiferent de culoarea politic, prioritatea zero este aducerea mai multor bani n judet. „Reprezentantii partidelor ar trebui s doarm la cabinetele lui Boc si Geoan, pentru a le spune ce probleme avem. nteleg c azi (ieri n.r.) vine presedintele Bsescu n judet si este un alt prilej de a-i spune nevoile pe care le avem”, a spus Ionel Constantin. Ajutorul este cu att mai necesar cu ct mediul de afaceri local se deterioreaz grav de la o lun la alta. Patronii vasluieni constat o ngustare drastic a capacitt ii financiare, n timp ce multe firme din constructii au de ncasat facturi din trimestrul I. Mai mult, n piat se manifest o lips de comenzi acut, iar statul ar trebui s intervin prin toate prghiile pe care le detine pentru ca sectorul privat s aib de lucru. „Eu cer public sprijinul administrat iei judetului Vaslui, pentru ca licitatiile care se organizeaz n plan local s fie cstigate de firmele vasluiene. Banii trebuie s rmn n judet, asa cum se ntmpl n alte orase, cum ar fi Bacu, Piatra Neamt, Cluj etc. Dac se crede c banii din licitatii rmn n buzunarul lui Constantin, s m aresteze! Este foarte important ca fondurile s rmn n judet”, a conchis Constantin.
o ducem rau? guvernul vegheaza…face planuri…anticriza…planuri bune de sters praful. si de scos ochii la fraieri. vine campania ptr. presidentiale. javrele portocalii au nevoie de voturi; sa vedem cinese vor ingramadi sa-i mai creada